用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: WD40
go

P.1 2008 [複製鏈接]

仔仔昨天放學後告訴我:同一校車內(9號車)有個P3 boy 總是說些無謂話及作弄P1新同學, 我已教他不要理會,且在校車內少說話.但他說坐個多小時車,如不說話又真悶.
他們開始接觸外面的世界,開始要學分曉好與坏.

mumofkiki

我囡囡都係一樣,差唔多日日都有唔同嘅嘢唔見左, 多到我都麻木哂!

原帖由 mumofkiki 於 08-9-1 21:28 發表
一家三口
多謝提醒:D另外這個大意鬼今日將成袋功課留了在課室的地下,激死人。你地的小朋友小一時有無咁懵?

原帖由 一家三口 於 08-8-30 08:18 發表

這本書係唔駛訂架.
一家三口
多謝提醒:D另外這個大意鬼今日將成袋功課留了在課室的地下,激死人。你地的小朋友小一時有無咁懵?

sara

原帖由 sara 於 08-8-31 00:01 發表
我想問下大家有無包書?
d人話而家唔興包書,因為d書會好重,係唔係呢?

我只係包作業簿.
其實係一家四口子

前兩年都有包書, 今年決定唔包啦, 一來想環保d, 二來d書分咁多冊, 一,兩個月就用完一本, 所以唔會好舊.

我想問下大家有無包書?

我冇幫個囝包書的, 一來環保, 二來見個囝的書唔會用得太殘。

我想問下大家有無包書?

我想問下大家有無包書?

mumofkiki

原帖由 mumofkiki 於 08-8-29 22:14 發表
各位小一家長:
你們好!我囡囡都係今年小一,請問你們有沒有訂到電腦科的書(Dr. PC Family-Primary Computer 'Learn & Teach') 我沒有向學校訂但出齡記書局又買唔倒,太子果間話沒有返這本書? ...

這本書係唔駛訂架.
其實係一家四口子

原帖由 WD40 於 08-8-3 08:31 發表
大家好 , 好順利昨天已經取了書, 但重有兩本要等開學先有, 原本話學校鞋要23號攞, 但昨天我問賣黑鞋個counter, 佢都肯比我, 但白鞋就要23號先有得攞, 請問有冇家長知道運動衫係唔係23號同一時間派埋?:quest ...
各位小一家長:
你們好!我囡囡都係今年小一,請問你們有沒有訂到電腦科的書(Dr. PC Family-Primary Computer 'Learn & Teach') 我沒有向學校訂但出齡記書局又買唔倒,太子果間話沒有返這本書?

唔該晒G-Ma & 一家三口!
原文章由 G-Ma 於 08-8-12 22:15 發表
新生會有老師安排架啦, 好快會適應到.

新生會有老師安排架啦, 好快會適應到.

原文章由 WD40 於 08-8-12 21:56 發表
G-Ma & 一家三口,
請問你地有冇搭校車? 學校有冇老師幫啲新生, 我好驚呀囝坐校車返到學校唔識上課室!

WD40,

其實學生每天都要到操場集隊上早會, 然後每班排隊上課室. 所以不用擔心.

[ 本文章最後由 一家三口 於 08-8-12 22:07 編輯 ]
其實係一家四口子

G-Ma & 一家三口,
請問你地有冇搭校車? 學校有冇老師幫啲新生, 我好驚呀囝坐校車返到學校唔識上課室!

原文章由 WD40 於 08-8-12 20:49 發表
昨天收到學校寄來的信, 我囝囝編了入第一組, 但中英數就唔同組, 咁佢地上唔同科目時咪要走來走去唔同課室?

請問其他小一家長, 第一天妳們會否到學校睇上課, 同埋學校比唔比家長留低? 唉~~~真係有啲擔心 ...

[ 本文章最後由 WD40 於 08-8-12 22:04 編輯 ]

原文章由 G-Ma 於 08-8-12 21:05 發表
係呀, 佢地要走堂架, 不過唔駛擔心, 佢地好快會適應.

去年9月1日都好多家長有返學校, 學校都比家長入去參觀, 我諗今年都應該可以.

我仲未收到信 ...

我都未收到信呀.
其實係一家四口子

係呀, 佢地要走堂架, 不過唔駛擔心, 佢地好快會適應.

去年9月1日都好多家長有返學校, 學校都比家長入去參觀, 我諗今年都應該可以.

我仲未收到信

[ 本文章最後由 G-Ma 於 08-8-12 21:07 編輯 ]

原文章由 WD40 於 08-8-12 20:49 發表
昨天收到學校寄來的信, 我囝囝編了入第一組, 但中英數就唔同組, 咁佢地上唔同科目時咪要走來走去唔同課室?

請問其他小一家長, 第一天妳們會否到學校睇上課, 同埋學校比唔比家長留低? 唉~~~真係有啲擔心 ...

係呀! 走走吓佢地好快適應架. 唔駛擔心.

頭幾日只可以睇小朋友响操場上早會咋.
其實係一家四口子

請問其他小一家長, 第一天妳們會否到學校睇上課, 同埋學校比唔比家長留低? 唉~~~真係有啲擔心個囝第一日返學!

THANKS 一家三口!
原文章由 一家三口 於 08-8-4 20:09 發表

CD 就唔駛la. 只係要黎响屋企聽, 不過我都有買到.....  

原文章由 little-duck 於 08-8-4 18:18 發表
一家三口,

Thanks!  So I'll go to buy that two books within this week.  By the way, the teacher told me that the phonics CD is optional.  Do you think it's necessary if my girl know phonics quite well ...

CD 就唔駛la. 只係要黎响屋企聽, 不過我都有買到.....  
其實係一家四口子

一家三口,

Thanks!  So I'll go to buy that two books within this week.  By the way, the teacher told me that the phonics CD is optional.  Do you think it's necessary if my girl know phonics quite well?
原文章由 一家三口 於 08-8-4 14:30 發表

Phonices Fun Workbooks 係要買, 因為要做功課架.
‹ 上一主題|下一主題