用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

很久沒入來啦 !

呈分試在即, 我地都要閉關啦, 大家一起努力 !

是什麼"電子通告",是否個個同學都有關呢?

原帖由 JCHANG 於 08-10-17 17:48 發表
Dear all,

想問有關網上 "電子通告",佢寫要簽署,但我不知怎樣可簽署? or 列印後簽署交回校?

Thanks

Dear all,

想問有關網上 "電子通告",佢寫要簽署,但我不知怎樣可簽署? or 列印後簽署交回校?

Thanks

桃子: 多謝你, 好彩未癡呆得哂.....

原帖由 桃子 於 08-10-17 11:39 發表
我都記得大約在這個時間的. 不過小三小四的水運會以往是在星期六舉行的. 今年唔知有冇變了.
菲媽 =^_^=

我都記得大約在這個時間的. 不過小三小四的水運會以往是在星期六舉行的. 今年唔知有冇變了.

原帖由 菲媽 於 08-10-17 09:59 發表
crabcrab,

我印象中小三小四水運會在4月尾, 五月頭舉行, 我記得係天氣剛剛開始回暖,但今年school calendar 就冇寫.

我真係驚我老人癡呆又復發....

crabcrab,

我印象中小三小四水運會在4月尾, 五月頭舉行, 我記得係天氣剛剛開始回暖,但今年school calendar 就冇寫.

我真係驚我老人癡呆又復發....

原帖由 crabcrab 於 08-10-16 22:41 發表
今年為什麼沒有小三及小四的水運會呢?
菲媽 =^_^=

今年為什麼沒有小三及小四的水運會

今年為什麼沒有小三及小四的水運會呢?

原帖由 菲媽 於 08-10-16 09:29 發表
我開始有老人癡呆....

thank you zoey, 菲媽等前輩.

我開始有老人癡呆....

原帖由 Zoey 於 08-10-15 16:48 發表

問既係 NKW, 佢想知小三既 science .

小三 science 唔算深, 因 fill in the blanks 還是供詞, 當然小朋友一定要認到及知道生字既意思, 另外還有選擇題, 是非題, 配對之類, 應該不會太難. ...
菲媽 =^_^=

原帖由 NKW 於 08-10-15 09:47 發表
請問前輩門, 小3 Science嘅test & exam 以咩形式出題架?
Science d字咁深, 係咪都要背呢?
tks.

問既係 NKW, 佢想知小三既 science .

小三 science 唔算深, 因 fill in the blanks 還是供詞, 當然小朋友一定要認到及知道生字既意思, 另外還有選擇題, 是非題, 配對之類, 應該不會太難.

Him-ma,

見你post 左幾次, 一定好緊張, 我又答多你一次.

小四上學期仲係完全供詞, 不用串字, 但下學期就有2-3題 係 short question, 要串下字, 不過都係簡單大路既生字.
只要識認哂所有生字就冇問題.

下星期開始test, 大家要開始努力!加油!

原帖由 NKW 於 08-10-15 09:47 發表
請問前輩門, 小3 Science嘅test & exam 以咩形式出題架?
tks.
菲媽 =^_^=

tks.

時間過得好快.....
昨天已經收到測驗範圍, 好快又測驗啦

大家努力!
菲媽 =^_^=

原帖由 Zoey 於 08-10-9 14:14 發表

乜唔係飲左有問題既奶去指定既地方就可以排期做所有 testing 包括 ultra sound??

若聽妳咁講, 真係好求其 wor, 一張 testpaper 就話驗左 :;pppp:!!~

li 排真係冇乜 mood, 而且又近測驗日子, 功課都未攪得掂  :un ...

唔係個個去都有得排期做ultrasound, 我2個朋友都冇, 佢都仲諗緊去唔去私家睇多次.
菲媽 =^_^=

原帖由 菲媽 於 08-10-9 11:14 發表
我想大家可能冇咩心情留言......

不過我想同大家講下......我有朋友因囡囡呢幾年每日都飲1-2盒蒙牛, 又唔多喝水, 所以去左政府診所檢查, 結果係冇事, 但檢查過程十分簡單, 只係用test paper 驗小便和只問左幾條問題 ...

乜唔係飲左有問題既奶去指定既地方就可以排期做所有 testing 包括 ultra sound??

若聽妳咁講, 真係好求其 wor, 一張 testpaper 就話驗左 :;pppp:!!~

li 排真係冇乜 mood, 而且又近測驗日子, 功課都未攪得掂   .

我想大家可能冇咩心情留言......

不過我想同大家講下......我有朋友因囡囡呢幾年每日都飲1-2盒蒙牛, 又唔多喝水, 所以去左政府診所檢查, 結果係冇事, 但檢查過程十分簡單, 只係用test paper 驗小便和只問左幾條問題, 如有冇痛, 小便有冇混濁和血...但如果有呢d症狀就去睇左醫生啦!唉!

原帖由 菲媽 於 08-9-29 10:01 發表
發現愈來愈多受三聚氰胺污染食品, 你地會唔會考慮帶小朋友去政府診所檢查下?
菲媽 =^_^=

發現愈來愈多受三聚氰胺污染食品, 你地會唔會考慮帶小朋友去政府診所檢查下?
菲媽 =^_^=

Zoey,

Thanks for your reply!
知道聖經要考paper, 咁我知要點同囝囝溫書了!  
真的謝謝你!

原帖由 Zoey 於 08-9-18 20:07 發表

平日課文金句只是口背, 不用默寫;  聖經會考試, 除金句, 課文內容都會問, 是考 papers 的.

原帖由 Rabbitlolo 於 08-9-17 11:57 發表
Dear all,

小兒是小一生, 想請教大家低年級的聖經測考是否只是口頭背金句, 不用寫或默?
因為阿仔昨日回來好開心同我講聖經只係用口講, 不用寫喎, 都唔知係咪 ...

平日課文金句只是口背, 不用默寫;  聖經會考試, 除金句, 課文內容都會問, 是考 papers 的.

Dear all,

小兒是小一生, 想請教大家低年級的聖經測考是否只是口頭背金句, 不用寫或默?
因為阿仔昨日回來好開心同我講聖經只係用口講, 不用寫喎, 都唔知係咪
‹ 上一主題|下一主題