用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 资优生
樓主: GAT
go

资优生 [複製鏈接]

6歲後CHECK 唔係會準D咩? 我仔仔都係上左小一, 比老師投訴多才帶佢去CHECK.

我認同, GIFTED 唔一定名列前茅, 我仔好衝動, 唔夠細心, 所以睇題目唔係咁細心就會出事.......

Actually, every kid is a telented kid. Their talents depend on how you train up your own kids.

HaYi  totally agree, that is what GT's school stress about, not necessary IQ over 130, but in his / her own field  發表於 13-3-13 14:27

Interview 都見個小朋友表現,点解要睇一個你出錢做的report 呢?

所以資優與否不應單憑一份IQ Test報告,父母應了解小朋友的長處,加以鼓勵,是不是有過人之處,慢慢會發現到。

而家d資優評估確系吾夠與時並進,太多資優兒,不是話d小朋友吾叻,但比例甘高確實有些吾合理。

同意資優生有很多種,不同學校有不同方針和特性,不能一概而論。

有些資優生是語言和數學都很強,能專注學習,沒有特別情緒問題,這些資優生在一些程度很高的傳統學校,不會辛苦,又能學到比一般學校多的知識,便如魚得水。  當然,這些資優生在音樂運動方面未必有特異功能,未必受"神級"名校歡迎。

建議樓主睇本書叫做 " 教養大震撼", 你將會明白所謂在幼稚園被定為資優生的, 將會是如何. 這是一本很值得看的書!!

幾時CHECK 同係係邊度CHECK 小朋友係咪資優生?

rogerlam123 發表於 13-3-12 12:30
其實啲IQtest,按依家小朋友的標準,130算唔算髙呢?好似好多都over130。
我覺得個score boundaries 冇與時並進而已,並非呃人!希望有心理學家家長澄清一下。
這個年代孩子叻好多,平均值理應提升不少。

自己觀察,不同年紀做測試,結果會有明顯不同。例如剛五𡻕做可能148,到七歲做只有137,到更大會可能繼續跌。是否孩子蠢咗,我又唔覺,在lQ以外的進步較明顯進步。所以觀察孩子成長,以多元智能不同角度評估,會更全面,不能單看lQ。

HaYi  對呵, 如果對個IQ scale 有些認識, 我覺得好多時得啖笑, 同意多元智能較能睇出小朋友的強項, 不過冇好公認的scale, 所以我估認受性不夠IQ test 高..  發表於 13-3-13 14:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我聽某私校報小一講座時, 有家長直接問校長校方有沒有資優或AHDH方面的支援, 而校長也很直接的回答"沒有, 這方面可能津校會比較多". 相反有些學校, 會有些什麼資優訓練班, 或資優課程等等, 而更有校長會寫很多此方面的文章, 這類學校應該是很"buy" 資優學生. 所以最好先打聽清楚學校取向.  

rogerlam123 發表於 13-3-12 12:30
其實啲IQtest,按依家小朋友的標準,130算唔算髙呢?好似好多都over130。

都應該有機會需要改改啵~
而家呢代比之前更聰明...

回覆:GAT 的帖子

rainbowcov  咁咪即係呃人????  發表於 13-3-12 13:26
marcuscyrus  我識10個做8個都話g優  發表於 13-3-12 12:33

koala_choco 發表於 13-3-12 11:21
其实真的有需要放這類東西嗎?我可以話你知各校的校长睇人好叻架,只要校长同小朋友面談一會,考考你各方面 ...
我同意,有經驗人士,同你傾幾句就知是龍是鳳,太著眼反而未必好事

koala_choco  我都係咁話.  發表於 13-3-12 23:26

rainbowcov 發表於 13-3-12 11:01
AGREE. 剛剛新年探親戚, 有位親戚的仔仔係資優生, 我仲以為佢成績一定叻, 讀到書, 點知佢媽話佢讀書唔叻,  ...

agree x2
先前識個小朋友既情況差不多,
都係細細英文好叻, 法文又得,
仲有玩棋參加比賽都係拎獎 (唔止香港咖)
個小朋友讀幼稚園時已經係D咁既人,
但間學校真係唔岩佢,
老師都覺得佢係個麻煩友,
最後校長請家長去傾計, 叫佢地不如轉校,
個小朋友係幼稚園階段都已經讀左3,4間啦,
但間間學校都係名校果D黎...
去到小學就要更小心搵學校,
一個資優生如果唔好好訓練, 搵唔岩方向
都可以變得差...所以有呢類既小朋友既父母要更留意...

sampapa  agreed  發表於 13-3-12 12:59

引用:經驗來看,作用不大。

原帖由 ANChan59 於 13-03-12 發表
經驗來看,作用不大。
同意!

引用:如果已经被评估为资优儿(e.g.+IQ+over+130

引用:Quote:ac917+發表於+13-3-12+10:03+因為課

原帖由 rainbowcov 於 13-03-12 發表
AGREE. 剛剛新年探親戚, 有位親戚的仔仔係資優生, 我仲以為佢成績一定叻, 讀到書, 點知佢媽話佢讀書唔叻,  ...
可能資優亦有幾種類型,有些可能同時有 special needs(自閉、ADHD) or emotional problems, 如果是的話,亦要 make sure 學校可以支援這方面的需要。但如資優而社交、情緒都ok,而又肯服從老師,相信學校應該歡迎啩。

ac917 發表於 13-3-12 10:03
因為課堂上好多野佢都已經識,或是pick up得好快,所以傳統課堂上課氣氛及課程唔啱佢... ...

AGREE. 剛剛新年探親戚, 有位親戚的仔仔係資優生, 我仲以為佢成績一定叻, 讀到書, 點知佢媽話佢讀書唔叻, 上堂唔專心, 因為佢叻, 好快學識, 所以上堂覺得悶, 所以唔係真係資優就一定掂.

PP_vivi  對,是好麻煩的,要日日對駡,都幾辛苦的  發表於 13-3-13 16:44

經驗來看,作用不大。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題