用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

而家好似無art名詞,用va(視覺藝術)代替,都好似當一科.

How about of Tourism and Hospitality Studies ??

各位可否分亨一下你們在OLR的面試經驗??  謝謝!

BBSANDY 發表於 12-3-10 18:55
我個女今年S4,上年選科,學校要先咨詢學生及家長,再模擬排科再決定選科組合,因現選科可多种組合
例如:理+商, ...
謝謝分享^^
我想請教,art係咪選科之一???

thanks
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我個女今年S4,上年選科,學校要先咨詢學生及家長,再模擬排科再決定選科組合,因現選科可多种組合
例如:理+商,文+商,而理科可選擇化學+生物+地理,不過唔好選擇綜合科學(化學+物理),最好純化學或物理,因綜合科學大多大學不接受.
數學M1,M2視乎學生要求,如果你女想學M1或M2最好自己出面搵補習班補,早啲學對上S4有用.
如有不明可再詳述.

chupa 發表於 12-3-5 01:37
究竟而家F4有咩科呢??唔同以前wor
http://www.olr.edu.hk/cms/index.php?page=school-curriculum

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

究竟而家F4有咩科呢??唔同以前wor

以總成績為先,,,單科之後計~
e.g A同學想選phy, 佢總成績全級rank20 ,phy C grade
      B同學想選phy,佢總成績全級rank100 ,phy B grade

咁會將phy學位先派俾A,.若到B重有phy位咁B先可以修呢科(不過睇rank都知佢無力喺選科同人爭)

BTW,我女都重係適應緊中學o既溫書模式咋,咪重驚

唔知而家點選科呢?我個女出年選,有d頭痛,我見佢平時英文作文都A,默書都唔差,考試就緊張大師。計考試選科就

謝謝! BK上的人很好呀;)

worryworry 發表於 12-1-30 12:23
多謝你嘅寶貴意見,我都明最緊要啱仔女性格。
會好好消化你嘅意見,萬分感謝! ...
預祝你女女入到心儀中學

多謝你嘅寶貴意見,我都明最緊要啱仔女性格。
會好好消化你嘅意見,萬分感謝!

worryworry 發表於 12-1-29 14:57
我個女係要推先做嘢嗰種人,真係唔知點算?!個人感覺上智好似cool d gum,玫瑰可能warm d囉~
十分煩惱 ...
如果純以我個case嚟計,我當初因為喺年頭參加完上智個升中講座,聽完mrs or一番說話(同我女小學校長的廢話成反比),我鍾意到唔要band1英中個直屬位,轉校網到SSP區了^^
亦好老實講,我女唔係band1A學生,我預左喺自行階段無可能上智會收,所以一心搏喺乙部的100個學位抽獎,咁填得份表有三十個志願,我會細心考慮埋其他學校時,就第二OLR,第三德雅,,,,因為我一心選女校!

派位後,有同學仔入上智,我女入OLR,大家都相熟的,有日常傾談吓,其實大家都入到合適學校了^^ 佢女女較聽老師管教,較適合上智一套,而我個女真係偏向自我,活躍(喺傳統學校覺得佢駁咀,喺思想開通的學校覺得佢有主見),明顯喺OLR作風適合得多,呢點真係開學後,兼有好朋友互傾近況先知,,,

其實我覺得2校o既女生都好自覺讀書型(以我所知的case),阿女亦有同學仔係2姐妹一個上智一個OLR的,2間都係好好的學校,真係視乎你個小朋友比較適合偏向老師教學作風....但有一點要知,以我所知上智收第一志願都收唔晒,所以你揀佢必定要放第一志願的,而olr有以第二志願入(幾多唔知,但我個女係)....當然將olr放第二相對個機會又細左好多,預左隨時又去左第三志願~

我個女係要推先做嘢嗰種人,真係唔知點算?!個人感覺上智好似cool d gum,玫瑰可能warm d囉~
十分煩惱

worryworry 發表於 12-1-29 12:08
Thanks for your advise,其實我心目中有玫瑰同上智,雖然上智成績好d,但係真係個人真係好鍾意玫瑰好warm同 ...
我之前諗法都係以上智為先.,,,不過有朋友個女同屆入左上智,發覺2間學校雖然好好,作風都係淳樸,但其實好多細節都有所分別!!

我自己個女偏向比較活躍,自我,,所以以佢性格就入左OLR先知好適合 !

Thanks for your advise,其實我心目中有玫瑰同上智,雖然上智成績好d,但係真係個人真係好鍾意玫瑰好warm同着重德育,真係好難決擇……

我個女現就讀此校S4,當初選這間學校,因為女兒鍾意此校,及此校校風幾純樸,但自自行派後,成績及學生品行有些微下降,不過全校老師,校長對教學熱誠示變,不過現任校長(郭校長)2012年退休,未知新校長上任是否有變動,但綜合各方面,聖母玫瑰是一間校風純樸,不要好似出面其他BAND 1學校炫耀自己出風頭.

哦原來係咁,咁d成績可能會好啲;)
Thank so much !

worryworry 發表於 12-1-25 15:07
唔好意思我唔太明為何band 1 比例有變?
若我只以鑼輯去講,之前係5班S1,咁當中一定有多多少少band2生的,而家係4班S1,咁用鑼輯去估計,相對band1生比例咪會多左囉,,,
‹ 上一主題|下一主題