用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀st.cat=會升到好學校??
樓主: 靚太太
go

讀st.cat=會升到好學校?? [複製鏈接]

原帖由 chanez 於 09-6-26 11:09 發表
st. cat 是一所好學校, 但值唔值咁貴學費就見仁見智,
應該可以找到一D同佢差唔多但又有學卷資助,
省回幾千元, 用來和小朋友報其他課程

我覺得係第一輪自行之後就係咁逼人交間學校出黎做靚個report,好極有限,我fd話無學校收喎真係,佢地話交間私校/直資都好呀..........

st. cat 是一所好學校, 但值唔值咁貴學費就見仁見智,
應該可以找到一D同佢差唔多但又有學卷資助,
省回幾千元, 用來和小朋友報其他課程

為什麼要爭論這問題呢?

入 St.Catherine只不過是家長希望小朋友有較多機會接觸英文,渴望他們的英語能力會好點吧.  (我沒說中文不重要,或不接受母語教學, 這只是選擇的問題.) 不論是St. Catherine或其他地區名校,家長的管教和督促也是非常重要的.

若認為只要考入了心儀的學校(不論是st Cat, KV 或培正), 就保證一帆風順, 可能將來會自討苦吃.

其實數年前,皇仁書院有兩個學生打劫,會考也低至2分和12分. 他們的父母可沒有想到自己寶貝兒子, 在小學時有 Band 1的成績,但5年後無論成績或品行也會趺至如此. 起初的歡喜若狂, 變成對學校的指責.

所以不要再爭論一些沒有答案的問題, 還是付出多些心力教好小朋友罷.

你呢個問題跟本就有問題.  

學生能升上大學, 唔係靠有幾叻...例如自己英文及學術水準...點解d人要比咁貴讀直資/私立學校(eg. dgs/dbs/spce...)  讀左呢D直資/私立學校係米包升大學?  如果答案係"YES", 你真係好

係唔係讀 ST.CAT入直資的小學機會大D?

醒目開學勳章

我覺得: 唔一定要讀st. cat都可以考到好學校

主要睇你住邊

回覆 1# 靚太太 的文章

Hi 靚太太,

無乜特別學校suport,好似好無保障咁!(這是我之前也想過的問題也!)

But I think that 學到几多是他自己的(指學生),得著也是他的, 誰也不能搶走的. 所以,既然自己有d能力及又被取錄, 為何不常試一下呢?!
‹ 上一主題|下一主題