用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升中派位是否有問題
樓主: connie1214
go

今年升中派位是否有問題 [複製鏈接]

其實攪珠是否好似六合彩那樣有人在場監察,
答案是無. 如何可以表示公平,公正呢, 在攪珠
過程裹, 有沒有出錯呢. 答案是無人知.攪珠的結果如何只有接受. 無得投訴, 對我們這班公平吾公平呢

hi connie :
我朋友個女band 3尾, 派左去band 2中學lor!
原文章由 connie1214 於 08-7-10 14:48 發表
有個朋友個仔今年升中,成績 band two尾中
or band three 頭. 自行都係揀中中, 但不收, 竟然攪珠入左英中 cheng wing chee, 我近期系book度睇到很多錯配, band one派band two or three, band two 派band one.
以上講 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

想問一下, 攪珠不是 band 1 派哂至輪到 band 2 再給 band 3 嗎
沒可能英中仲有位留給 band 3

除非攪珠系統出現問題
知唔知邊個網最多 呢d 怪現象

同意你講法,今年係一個亂字.但亦係一件好事 .咁樣先可以慢慢淡化左中中生及英中生嘅分別,到時可能間間中學都有 band 1.2.3 三個組別.

有朋友在教中學, 今年派位令學校很頭痛, 有band 3學生竟然可以派入英中, 這是出生率下降的原因

原文章由 connie1214 於 08-7-10 14:48 發表
有個朋友個仔今年升中,成績 band two尾中
or band three 頭. 自行都係揀中中, 但不收, 竟然攪珠入左英中 cheng wing chee, 我近期系book度睇到很多錯配, band one派band two or three, band two 派band one.
以上講 ...

我都聽過下有咁嘅情形,其實係今年的人選擇得好保守,我班先奶朋友係唔同校嘅大家集合哂的意見分析出來,因一些成績 band 1 的家長明白到英中太多人選,所以退求其次,選一些將有實力會先開英文班中中.所以咁情形下,第二組別去第一組別嘅機會大左,其實選校係有的打心理戰嘅感覺,人棄我取,同要再加個靚號碼,所以出來有跳升組別結果係唔難嘅,反而今次派得差個班人一定係衰在過份進取及抽到一個較後號碼先至會有你所講情形發生.
‹ 上一主題|下一主題