用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

玫瑰崗幼稚園好好架,,,,課程,校舍,師資都好好.....我BUY呢間喎!

引用:我仔仔同樣有呢三間OFFER,+一樣頭痛中。有

原帖由 smalltigerwly 於 13-01-22 發表
我仔仔同樣有呢三間OFFER, 一樣頭痛中。有個問題想搞清楚, RC 校長於INTERVIEW 簡介時講過, 答唔到會收番幾 ...
你的理解和我朋友講的一模一樣,她小朋友K3轉去高幼,結果高小無收,waiting都無,她都話下一屆4成都可能無!

我仔仔同樣有呢三間OFFER, 一樣頭痛中。有個問題想搞清楚, RC 校長於INTERVIEW 簡介時講過, 答唔到會收番幾多高幼生, 只係話盡量向高小爭取60-70個位收高幼學生, 如果上下午班合共180人, 即1/3機會。係唔係BK 家長見今件5X K3 學生中, 有2X 幾人上到高小, 因此誤會了有一半機會? 其實當2013入K1收足180人, 而同時上高幼又只得如校長所說, 俾盡得70個位的話, 機會係低於40%, 請問我有沒有搞錯?

暫時聽咗咁多寳貴嘅意見,我好大機會會揀 RC > KYS > RHS

回覆:叮噹媽媽 的帖子

叮噹媽媽,我沒有説玫幼是一間差的學校,我只是說,樓主比較這三間學校,各有優點/賣點,只要知道自己想要些什麼,根本是很容易選擇。當然我有我自己的選擇,但不代表我覺得另外兩間差。

回復 feiji 的帖子

Hello Feiji, if I recall correctly, your kid was studied at RHS before and you have mentioned RHS is a very good school given their standard, teacher and environment.  Your kid is now study at RC (if I understand corretly) and you have admired RC a lot and treat RHS as a very bad one. May I ask what make your move decision (from RHS to RC) and what is the main reason or you have foresee something?

Thanks.

BBQQmomi 發表於 13-1-21 00:06
回復 cmycat 的帖子

我亞囡係大B

喜歡高小又進取既話,大B都搏得過, 但都要兩手準備, 高小唔收都係一樣要玩殘酷既小一遊戲...
我是穩守派, 亞囡又係細B, 所以無膽搏, 無考高幼, 寧留RHS三年後再戰....

回復 cmycat 的帖子

我亞囡係大B

引用:很頭痛.....

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-17 發表
很頭痛.....
呢3間學校各有千秋,幾難選擇,照看RC略勝一籌,有band 1 中學做後盾,但只係牌面,實際上到高小是未知之數。如果經濟許可,搏下都得,但細B可能又輸蝕D,追上大B既程度都要努力D,要補下英文之類。KY係三者中間,但亦是路程最遠,如只看小學backup ,都不是百份百,哪RC較可取。最後RHS,中學差是最令人卻步,玫小雖不理想,但亦是可考慮既私小,考不到更好既小學,留低亦不是太差。

引用:想問問,+如果上唔到高小嘅話可唔可以同時有

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-20 發表
想問問, 如果上唔到高小嘅話可唔可以同時有大抽獎呢?
可以。

想問問, 如果上唔到高小嘅話可唔可以同時有大抽獎呢?

回復 BBQQmomi 的帖子

玫瑰崗好!因環境不錯,校舍十分大!我個小朋友都係度讀!老師,課程等各方面亦不錯!

回覆:BBQQmomi 的帖子

係呀

回覆:BBQQmomi 的帖子

如果淨睇KG 配套環境揀玫瑰崗。長遠睇埋中小學聯系RC. 我揀後者。

回復 feiji 的帖子

咁你即係會揀邊間呢? RC?

引用:很頭痛.....

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-17 發表
很頭痛.....
其實我係覺得好易揀的。

很頭痛.....
‹ 上一主題|下一主題