用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 pigpigng 於 11-9-29 10:47 發表
阿女班都有唔少人有欠交,我諗都要幫下佢地先!我想問下明天會上星期五堂還是今日的堂?

應該會係每日跟"當日"執書包,即明執星期五堂!
其實我女小學時都頗嚴,欠交情況比現更加嚴重,及老師罰得更重手,所以佢又無特別緊張!
但我都覺得"罰"得幾好,罰抄只係小範圍,欠5次只係當日lunch time 去study area補做當日功課,等佢無得去玩,就算係quiz要補測,都係喺lunch time時間,一來真係罰到佢地心理(無得玩),但又唔影響到要留校遲放學(家長會擔心卦??)...
我無諗過點幫阿女,因為手冊無寫家課,真係唔想因為咁又如小學時期咁問長問短(佢厭我煩???),我昨只朝早remind佢上堂時記得check 吓會唔會又放喺locker?欠帶? 因為小小失誤都等同無做欠交欠帶,一樣咁罰!
明晚有家長會,可能老師都會提到呢點啊^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 3# cameo 的帖子

阿女班都有唔少人有欠交,我諗都要幫下佢地先!我想問下明天會上星期五堂還是今日的堂?

回復 2# cameo 的帖子

都有幾個欠交了3次架啦....

係喎,今個星期五晚家長會呀,而家開左學都差不多一個月,聽野會入腦D~
之前學校講乜實在太新太陌生,記唔到!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 heihei媽 於 11-9-27 17:41 發表
係呀, 佢係想報呀, 但係badminton school team 又唔知得唔得, 唔想撞時間呀.

好以上星期四完左羽毛球選拔,你女女有去嗎?
阿女問左老師,若某幾項都有興趣,可先去選拔攞左個入選資格,然後先決定參加邊一項! 因為大部份都喺THU,好易撞時間!
你地班多唔多人欠功課呀? 我女班都有十幾人欠過咯,佢地可能未慣唔洗寫手冊,重好似小學生咁,未太識好好控制幾時做堆功課!

回復 1# cameo 的帖子

係呀, 佢係想報呀, 但係badminton school team 又唔知得唔得, 唔想撞時間呀.

原帖由 heihei媽 於 11-9-27 09:41 發表
我女就無背默呢啲喎. 反而走去默詞語.....

其實默咩都無乜所謂,我覺得老師針對佢地問題去揀題目卦??? 只少學校叫得我地學習放手時,佢地都真係有喺後面做支援!
你女女係咪想報興趣班呀?? 開始左報名嘞~

我女就無背默呢啲喎. 反而走去默詞語.....

原帖由 cameo 於 11-9-26 23:30 發表

我女上次背默唐詩,今日派番tim嘞~ 老師話簽唔簽名都得,不過阿女話慣左默書要俾家長簽名,所以我今晚簽完先知有派,,,,hahahaha

原帖由 heihei媽 於 11-9-26 23:16 發表
係囉, 好似好waste 咁... 係呢今日我女個班無啦啦默中文.  

你地上次話背默中文係邊課呀

我女上次背默唐詩,今日派番tim嘞~ 老師話簽唔簽名都得,不過阿女話慣左默書要俾家長簽名,所以我今晚簽完先知有派,,,,hahahaha

係囉, 好似好waste 咁... 係呢今日我女個班無啦啦默中文.  

你地上次話背默中文係邊課呀

原帖由 pigpigng 於 11-9-25 22:09 發表

阿女班未用過亦未講過!

我女班都未,,,

原帖由 heihei媽 於 11-9-25 19:50 發表
想問下你地其它班, MATHS 有無用過個本SUPPLEMENTARY EXERCISE, 我發覺我地個班無用過... 咁本野要來做咩

阿女班未用過亦未講過!

想問下你地其它班, MATHS 有無用過個本SUPPLEMENTARY EXERCISE, 我發覺我地個班無用過... 咁本野要來做咩

原帖由 pigpigng 於 11-9-24 16:53 發表
課外活動報名開始了,想問有些已經滿額但仍有人報,是否會抽籤呢?幾時deadline?

之前有講過課外活動係以抽籤形式,但無講deadline呀,尋日下午係d club呀tteam呀去搵師妹入會!

課外活動報名開始了,想問有些已經滿額但仍有人報,是否會抽籤呢?幾時deadline?

阿女話今日學生會以為zeal會勝出,不過政綱唔及對手ace! 阿女話ace會重新再舉辦已停辦5年的萬聖節活動,,,可能呢點已拉左好多票咯,,,

我女個班都有人唔合格要再quiz 過.  明大係著pe 衫呀.

我個女話老師叫佢o地帶圖書返去睇,老師話其實明天都好得閑。

原帖由 pigpigng 於 11-9-22 20:22 發表

咦!我女話明天穿裙喎!全日選舉日!

我女尋日已講左要穿PE衫呀~ 但我唔肯定係咪全校一樣呀,因我地幾個又唔同班~~~

原帖由 pigpigng 於 11-9-22 20:26 發表

係未欠中文英文功課都唔駛記名呀?

佢無同我講到"功課"呢part呀,欠功課好似校網有寫點罰,無記錯好似要lunch time補做???or做剪報??
因我女多數預早做好晒D功課,佢平時放好多野喺locker,上堂唔記得拎出嚟都當欠帶,佢咪記住中/英文堂點罰囉=.=
‹ 上一主題|下一主題