用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

原帖由 elok 於 11-11-24 11:03 發表
我女係旺角做, 唔錯, 我女8歲咋, 一隻眼375度, 另一隻475度, 仲有75度散光, 我女係5月人開始戴, 到7月已經唔洗再戴眼鏡, 9月中療程已完, 而家keep住就可, 我女仲成日問我, 點解唔係佢2佰幾度時帶佢做.
我感覺非常好 ...

May I ask which brand that your girl is using?  My girl is 7, and I worry that she's afraid of putting in the lens.  How does your girl put the lens?

thanks

唔記得講, 我女而家一隻眼0近視, 一隻25度, 散光冇了.真是好開心!

我女係旺角做, 唔錯, 我女8歲咋, 一隻眼375度, 另一隻475度, 仲有75度散光, 我女係5月人開始戴, 到7月已經唔洗再戴眼鏡, 9月中療程已完, 而家keep住就可, 我女仲成日問我, 點解唔係佢2佰幾度時帶佢做.
我感覺非常好.起碼而家唔洗再帶眼鏡咁辛苦.

回復 6# SPJB 的帖子

我知減散光硬鏡 , 市面暫時未有 .
近排我轉了新眼鏡 , 個視光師話減近視鏡如戴得效果好 , 散光也會減到D .
最重要是個細佬話比我知戴后視力怎樣 .
只要可看到標準紙 .效果已不錯 .
起碼不用日頭戴眼鏡 . 方便好多 .

原帖由 snowy2006 於 10-3-27 13:25 發表
Polyvision 都好好,視光師全部都是理工眼科畢業,service很好,到期覆診会有email 或电话通知,不過價錢比交昂貴,两年前都要收HKD15,000. (一次過付款) 很多mammy都知,要book 好耐。

而朋友介绍我去另一間在太子道,價錢比交 ...

請問可否pm太子道的電話俾我, thanks a lot

Menicare Plus

想問下,你地去邊度買Menicare Plus 護理液? 幾大支? 幾多錢呢?  Thank you!

Please send 太子details to me. Thks.

大家對OK鏡的意見都比較正面, 那些副面的都只是理論上的和眼科醫生的反對, 但最弊的係眼科醫生說只可以順其自然, 任佢加深...
所以我想問問BK有無媽咪試過OK鏡但整傷眼睛的經驗可以分享呢?

回復 347# helen288 的帖子

我初初都好驚阿仔捽眼, 頭幾日仲叫佢同我一齊訓, 佢一郁我就捉住佢對手, 攪到自己成晚無訓, 後來覺得唔係辦法, 就放膽比佢自己訓. SO FAR都無咩問題, 我唸佢地自己會就住的.

我仔戴鏡後散光減唔到, 不過佢只有幾十度, 所以無咩問題.

原帖由 k_0530_a 於 11-11-13 16:30 發表
有否小朋友在戴后可減小散光 , 因我知控制近視就一定得 .

有冇話超過幾多度就唔可以配呢種鏡呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 samsonghk 於 11-9-29 19:26 發表
有冇人可以PM太子果間比我呢.....不過BTW.....我都好想知點解4000 同16000 既分別...係咪用既物料唔同...因為我自己本身想試左先....

香港視光師協會話最好找1級視光師做矯視:
http://www.hkappo.org.hk/ortho-k4.php

太子果間好似無1級視光師, 這個係咪價錢差4倍的原因呢?

防止捽眼妙法

戴OK鏡最怕小朋友瞓時捽, 各位媽咪有無方法制止? (除咗你唔瞓睇住佢之外)

有否小朋友在戴后可減小散光 , 因我知控制近視就一定得 .

我唔認為激光矯視既風險比戴鏡細!

我自己兩個小朋友都戴ing!

原帖由 黃巴士 於 11-9-30 10:53 發表
我囝囝前年戴了兩個月都放棄戴了. 因很多朋友都覺得唔穩陣, 無謂"博".  始終是小朋友, 眼角膜好重要.  最多第日大個後做激光矯視.

回覆 2# 黃巴士 的文章

係埋唔駛俾錢所以放棄得咁快? 定個2個月效果唔好? 我都想試, 但又怕浪費金錢!

Dear Kevin Ma Ma
Would you pls send me 太子道西地址&電話
THX so much

我囝囝前年戴了兩個月都放棄戴了. 因很多朋友都覺得唔穩陣, 無謂"博".  始終是小朋友, 眼角膜好重要.  最多第日大個後做激光矯視.

原帖由 88654321 於 11-9-29 20:58 發表
前幾日自己去眼科e院覆診,順帶問咗壓力鏡問題,個e生話大多數眼科e生都唔讚成帶壓力鏡,因壞處多過好處,風險太大,就係眼科e院都睇唔少小朋友因帶此鏡而令角膜受損,從此睇嘢不清,無得復元,除非換角膜.聽完後又心大心細, ...

你講得無錯, 眼科醫生同視光師諗的野係唔同, 眼科醫生係會考慮眼睛的健康為大前提

我老公都好反對戴壓力眼鏡及contact lens, 因為佢同事的女(已經好大個), contact lens 引至眼角膜受損, 須要換眼角膜,那對眼角膜係由一個好大年紀的人的死後器官損贈得來的, 所以視力都有影響, 我聽了都好驚, 可能此個案係好少發生, 但萬一係發生在自己的小朋友身上, 真係一世都後悔

前幾日自己去眼科e院覆診,順帶問咗壓力鏡問題,個e生話大多數眼科e生都唔讚成帶壓力鏡,因壞處多過好處,風險太大,就係眼科e院都睇唔少小朋友因帶此鏡而令角膜受損,從此睇嘢不清,無得復元,除非換角膜.聽完後又心大心細,仲諗住christmas假再比亞女試.
‹ 上一主題|下一主題