用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓 ...
樓主: TamamaMummy
go

請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!! [複製鏈接]

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

基本上如果第一、二志願入不到、其他的我就不考慮了。
所以我想CHOICE一間我同個仔都喜歓的中中(聴聞校風同老師同OK架!)仲有係近HOME,容易看管。

乙部跟甲部的三間一様。

講真我不想個仔去到太遠讀,總之不是太差地学校便算了。
(但当然更係想入到第一或第二志願的BAND1学校LA~~)

需婆 寫道:
[quote]
jo@pong 寫道:
我終於在今晨5点完成排位...
我的最後決定排位係...
甲部 第一、二志願 BAND1 英中 + 第三志願係 BAND 2頭 中中。

我是否保守左D ??
現在睇下老師有無意見了...

咁乙的一,二志願你又點填?[/quote]
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

無喜歓的BAND 1中中...

我突然想不如...甲部第三志願不填吧??

rclamlam 寫道:
jo,

你小朋友係band 1組別, 點解甲部第三志願揀band 2頭呀? 你應該揀band 1中中喎.

因為你入唔到第一二志願, 第三志願就一定入到, 到時你就無左乙部份機會架啦, 你唔應該咁揀喎.

jo,

甲部份無第三間想入既中學就唔好填, 唔係就無左乙部份機會晒多次架啦.

所以你應該唔填第三志願(甲部份).

剛剛聴了爸爸的意見,原來他有3間心水BAND1英中。
所以他不接受第三志願填中中...而我個仔又話你地鐘意la~~ (真係激死...   )
最後決定塡三間band1的英中...不過我仲未落筆...

仲有爸爸話第10間之後求其填吧!基本上入不到10間内的学校,就只有叩門架la~~~~   

jo,

甲部份緊係填晒3間英中啦, 始終都有機會, 乙部份填法就唔可以咁啦.

rclamlam,

有何高見??乙部又應該点填呀??
爸爸原先叫我地排位,点知原來他早已有心水...

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流

你個區係咪英中額多過band 1生呢?
我校老師教, 如果咁進取, 若隨機no.唔靚, 會跌入band 2中學, 今年叩門位會比往年少. 當然小朋友頭5名而間小學又較出名就可以博下,  叩門機會都大d

jo@pong 寫道:
剛剛聴了爸爸的意見,原來他有3間心水BAND1英中。
所以他不接受第三志願填中中...而我個仔又話你地鐘意la~~ (真係激死...   )
最後決定塡三間band1的英中...不過我仲未落筆...

全部都不是... 

不過爸爸話個仔係OK的,所以一定要進取D...

不過...其実我覚得自選面試果間已経収左。(發夢中)

jo,

唔好意思, 你小朋友係咪沙田區呀? 爸爸既心水又係點樣呀? 你幾時交表呀? 唔係已經要交咩?

宜家要開工, 一陣再pm比你.

rclamlam,
我就係第三志願都仍然想揀葵青區既英中, 第四志願先揀王少清, 但班主任講話我放葵青區既英中(我本身係荃灣區校网)係跨區, 得十個八個位, 真係冇可能仲有位, 到時可能連王少清都冇埋, 所以真係好頭痛呀,點好, 但亞女真係6年班二次都係全級五名內, 入中中真係有D覺得可惜, 頭痛頭痛! 請賜教!
   [quote]
sameiyi,

放第三位係中中未必保守架, 因為乙部份係以本區學生抽籤, 無論係band 1頭定尾都係同等機會, 所以無咩分別.

甲部份你可以全揀三間英中, 但係乙部份就看下你想唔想博下啦.

如果係我既, 我會第一間揀荃官/可風(而何傳耀太死讀書, 除非你小朋友適合), 第二間我會揀保祿六世, 第三都一樣會揀王少清, 你唔好以為王少清好容易讀, 非也.

如果想博下既, 第三志願都仍然揀葵青區既英中, 第四志願先揀王沙清或葵青區既band 1中中, 如八三, 陳兆民, 伍若瑜, 全完.(以次序排).

hi  jo@pong :
我想問問你係唔係揀屯門區呀?我都你屯門區但學校唔見意揀3間英中,但學校怎樣教你地填,我女在青山天主教小學。

rclamlam,

我地之前問左補習社頭個5個為 : 林漢光, 培道, 五旬節, 胡兆熾最後德蘭, 但係學校就叫我地將德蘭轉到第3志願, 請給意見 !! 謝謝

[size=medium]補習社同學校都話頭個5間最重要, 大家要小心。

請問各位家長, 沙田區有咩好既band 1 中中, 我仍在’R’頭中, 好似填

sameiyi,

都唔會可惜既, 只要讀到書既, band 1中中都一樣難讀架.

老師講亦係事實, 如果你想入到葵青區英中, 你第一志願就一定要揀左先, 最遲都要第二志願, 唔係入到既機會係好細架.

BB200200,

我覺得唔好難, 咁快揀德蘭, 你跟補習社比既資料揀會好o的.

sania,

係呀, 中間係斷層架, 始終band 1生沙田區英中好多, band 1生基本唔會入唔到英中.

所以你都可以首5間揀晒英中先啦. 仲有, 你自行揀左邊兩間呀? 最好揀番個兩間先.

沙田區內, 有部份英中都有收band 2生架, 所以你唔駛擔心喎.

rclamlam
我自行報

Sania,

你咁揀就岩啦, 入英中機會真係好大.

sorry! 我終有時間上網了。
最近公司太忙了。無時間上網。

我地最後決定甲部3間英中
乙部1間英中第二,三 簡了BAND1中中...
本来甲乙頭3間都係英中但校長打比我話這様太冒険了...  所以便作了上述決定...
你地呢??最後点簡呀??
阿仔是元朗區的。

jo,

唔好意思, 你小朋友係咪沙田區呀? 爸爸既心水又係點樣呀? 你幾時交表呀? 唔係已經要交咩?

宜家要開工, 一陣再pm比你.

wendy_ip88 寫道:
hi  jo@pong :
我想問問你係唔係揀屯門區呀?我都你屯門區但學校唔見意揀3間英中,但學校怎樣教你地填,我女在青山天主教小學。
‹ 上一主題|下一主題