用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 有無2007年9月入讀TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入 ...
樓主: KakaWinnie
go

有無2007年9月入讀TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾吓 [複製鏈接]

hi...你有三個小朋友都係9月入讀呢間學校架!
不過我係去教育署報名架!你地住邊架?我住馬游塘架!

19/8 去咗 P1 迎新日. 校長好似幾有料, 啲老師都幾nice, 我幾鍾意"fu"導主任黃sir,啲說話都幾有理.

妳們有無去??

原文章由 KakaWinnie 於 07-8-24 00:13 硐表
19/8 去咗 P1 迎新日. 校長好似幾有料, 啲老師都幾nice, 我幾鍾意"fu"導主任黃sir,啲說話都幾有理.

妳們有無去??

係呀,去完我自己都學到野,要點對小朋友,正如佢o地所講,讀書有排讀,起初最緊要令個小朋友鐘意了返學先

kakawinnie,

你個小朋友讀邊班呀?

我覺得E班個班主任睇落好啺小朋友甘,可惜我個女唔係果班

yy02,
我個女係E班喎,你個女讀邊班呀?

原文章由 yy02 於 07-8-24 23:21 硐表

係呀,去完我自己都學到野,要點對小朋友,正如佢o地所講,讀書有排讀,起初最緊要令個小朋友鐘意了返學先

kakawinnie,

你個小朋友讀邊班呀?

我覺得E班個班主任睇落好啺小朋友甘,可惜我個女唔係果班 ...

各位媽咪,

請問寶琳站附近有邊間較好的補習社介紹呢?有無幫埋接放學到補習社呢?

謝謝.

原文章由 KakaWinnie 於 07-8-30 16:15 硐表
yy02,
我個女係E班喎,你個女讀邊班呀?

kakawinnie,

甘好呀,你個女入了E班,我個女係B班呀!

其實你o地知唔知佢o地係點分班o架??
我聽呀女講佢果班好多都係5yrs未足6yrs既,得幾個係6yrs甘話,唔知係咪以月分去分班呢??

原文章由 hktt 於 07-8-31 00:19 硐表
各位媽咪,

請問寶琳站附近有邊間較好的補習社介紹呢?有無幫埋接放學到補習社呢?

謝謝.

hktt,

你甘快就諗住比個小朋友返補習班??可惜我仲未留意邊間好呀!

[quote]原文章由 yy02 於 07-9-1 08:36 硐表

另想請教各單位,知唔知張雞皮紙要cut到咩size呀??

我唔知佢o地係點分班o架,重以為E班是最唔好呢!

今日開學,呀女話好happy喎! lunch返學校陪呀女開飯,都幾好,食得幾快!你o地有無去呀?

原文章由 yy02 於 07-9-1 08:34 硐表

kakawinnie,

甘好呀,你個女入了E班,我個女係B班呀!

其實你o地知唔知佢o地係點分班o架??
我聽呀女講佢果班好多都係5yrs未足6yrs既,得幾個係6yrs甘話,唔知係咪以月分去分班呢?? ...

我個女都返得好開心呀,不過呀女未有功課,呀媽噚日就已經要做功課了,睇好多通告

有無留意家長義工D仔女多數都係"E"班O架!

另我覺得家長倍食LUNCH都幾攪笑,夠鐘D家長都唔走,要KWONG SIR叫好多次,似乎係家長難控制過D學生

我個女同我講其實佢都唔明講播究竟係講咩

係呢,你O地諗住會倍幾耐LUNCH呀?我諗住一個星期!

原文章由 KakaWinnie 於 07-9-3 23:41 硐表
我唔知佢o地係點分班o架,重以為E班是最唔好呢!

今日開學,呀女話好happy喎! lunch返學校陪呀女開飯,都幾好,食得幾快!你o地有無去呀?

我陪2日咋,明天返工lu!

我都係會陪個仔食飯一星期,我個仔讀1A班,班主任都好好,個仔都很鍾意返學,昨日收到學校課外活動參加表格,我同個仔只是報了跆拳道班,因他已學緊鋼琴同珠心算,你哋幫仔女報了什麼活動?

原文章由 funfunng 於 07-9-6 15:59 硐表
我都係會陪個仔食飯一星期,我個仔讀1A班,班主任都好好,個仔都很鍾意返學,昨日收到學校課外活動參加表格,我同個仔只是報了跆拳道班,因他已學緊鋼琴同珠心算,你哋幫仔女報了什麼活動? ...

我同個女報了幾樣呀,因樣樣都好似得好少位,我諗唔會樣樣有份掛
另呀女呢幾日都返得好開心呀,可能因為學校有積分薄,佢LAW到D印仔好開心呀
我都希望呀女係操行上可以LAW多D印仔,因要佢成績上LAW到印我諗就難D了

原文章由 WENDY 於 07-9-7 09:08 硐表
各位家長,

囡囡返學個書包日日都好重, 中英數三科都已經八九本書, 仲有其他科目, 要帶水同其他"林審"野, 我已經叫佢把所有文具放係學校, 但書包仍然好重, 佢話shoulder都痛晒, 請問有家有冇計?? ...

wendy,

我個女噚日都同我講話個SHOULDER好痛呀,我都想知可以點呀

開學成個星期 呀女話好鍾意這間學校

WENDY, yy02這兩天個書包好似無噤重la!

呀女話明天可以上貨櫃車參觀wor(仲話有好多野睇)你知唔知睇什麼呢?

原文章由 嵐嵐21 於 07-9-11 22:28 硐表
開學成個星期 呀女話好鍾意這間學校

WENDY, yy02這兩天個書包好似無噤重la!

呀女話明天可以上貨櫃車參觀wor(仲話有好多野睇)你知唔知睇什麼呢? ...

呀女今日做功課做了成個半鐘呀 其實我見佢今日已經好努力甘寫,所以我同佢做完功課都成9點了

原文章由 WENDY 於 07-9-7 09:08 硐表
各位家長,

囡囡返學個書包日日都好重, 中英數三科都已經八九本書, 仲有其他科目, 要帶水同其他"林審"野, 我已經叫佢把所有文具放係學校, 但書包仍然好重, 佢話shoulder都痛晒, 請問有家有冇計?? ...

現在密切留意緊"seven"個書包,一出即買,因佢真係好輕身 但最快都要到出年5,6月先有貨!

hi...你地聽日會唔會去開放日呀?

原文章由 小儀23 於 07-9-14 10:48 硐表
hi...你地聽日會唔會去開放日呀?

開放日我無去呀,因上年都去過了,但反而我去了蔣中既教育展覽,因要幫妹妹睇幼稚園

原文章由 yy02 於 07-9-16 20:09 硐表

開放日我無去呀,因上年都去過了,但反而我去了蔣中既教育展覽,因要幫妹妹睇幼稚園

今日係開學以來個書包最輕既一日,加上今日呀女終於可以係我未返來前做晒d功課
‹ 上一主題|下一主題