用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 統計一下每間學校收表情況
樓主: sandylaw
go

統計一下每間學校收表情況 [複製鏈接]

Re: 統計一下每間學校收表情況

wensi,

samuel2003話 陳瑞棋(喇沙), 咁快5百,一日成三百人交,
無可能。       
我朋友去藍田李兆強第一日交925張。     

我25號果日一早去到德田兆強排”第3個”個no:701
學校分左5個柜位,我係7號柜位第1個咁囉
no925應該係9號柜位第25個咁囉

quote]
fionshing 寫道:
wensi,

samuel2003話 陳瑞棋(喇沙), 咁快5百,一日成三百人交,
無可能。       
我朋友去藍田李兆強第一日交925張。      [/quote]

一曰收925張咪收到手軟,八小時一日,每小時收115.6 張from,每分鐘收兩張 ,咪排長龍

wensi,

無可能。       
我朋友去藍田李兆強第一日交925張。     

喇沙舊年都係8XX咋
邊有可能多人過喇沙    

wensi,

唔係8小時呀, 9:00 - 12:00/1:00 或 2:00 - 4:00pm
6 - 7 小時, 如果無人排隊就慘啦, 殺校:

fionshing,

我朋友(在讀)問過老師,第一天收左百幾份表喎∼
點解你話80呢?

wensi,

我第一日都排80張。
咁快5百,一日成三百人交,
係喇沙小學!                   

朱古力,

係排到我80, (時間係2:45p.m.時間走), 我見到大約還有3個啦! 都唔係好多人交表 ?:
verycold:    

小兔兔 寫道:
bbqueen 寫道:
[quote]
係唔係 marymount primary ar?  今日11am 交 form, 前面有6/7 個, 2/3個有領洗紙, 知唔知收左幾多份表? 你有幾多分ar? Which net?

請問自行分配學位會計你是那一位個校網嗎?[/quote]

只計分, 不理校網 ga wor~!

fionshing,

My kids is studying at CSK, I got the seat with 20 marks on last year. Ref to the info from Wong Sir, CSK got around 400 applications on last year.
So it would be more competitive in this year.

I knew that Yi Wah School got total 9xx applications on last year, how come the school got 1000 applications on one day

我都係咁諗!適齡兒童今年入學好似都係兩幾三萬人.

心汶媽媽 寫道:
我25號果日一早去到德田兆強排”第3個”個no:701
學校分左5個柜位,我係7號柜位第1個咁囉
no925應該係9號柜位第25個咁囉

samuel2003及各位Mummy:

我都check BK 看到的, 所以咪講吓!

samuel2003你小朋友讀得開心嗎? 讀幾多年級呀?
如果今年20分入到嗎?

VIVI111,

Sorry 呀, 咁遲覆你, mps即係瑪利曼小學啊.

bbqueen,

係呀, 我都唔知啊, 響bk睇到d媽咪講有編no. but我搵唔到啊, 我有20分, 住響net12架, 你呢?

[2006-09-29] 傳統津校 小一收表減兩成

【文匯訊】(記者 歐陽杏櫻)小一自行收生階段今日截止,直資小學收生似較津貼小學理想。多間津貼小學提供的數字顯示,截至昨日所收到的小一申報表,均較去年少約兩成,有學校較去年少收達100份申請表;反之部分直資小學的報名人數卻不跌反升,教育界人士估計出現上述收生差異,是因為直資多以英語授課,故受家長追捧。

傳統名校喇沙小學至昨日共收到728份,約8人爭一位。而油麻地天主教小學(海泓道)及油麻地另一天主教小學今年接獲的小一申請分別有336及245份。三間津貼小學收得的申請表,均較去年明顯減少。

校長估計適齡學童下跌

喇沙小學校長鮑陳慧兒表示,申請下降19個百分點,主因為「龍年效應」不再,她估計適齡學童人口更會一直下跌。油麻地天主教小學陳副校長亦指,今年多區適齡學童的數目也在減少,他指稍後也會就此問題作進一步分析,了解原因。

津小報名反應一般,但直資小學卻出現收表「收至手軟」的情況。雖然還未截止,但保良局陳守仁小學截至昨日,收到的申請表達1,800份,約10名學生爭奪一學位,競爭激烈。

普通話英語授課 受歡迎

另一間直資小學、以普通話及英語教學的保良局香港道教聯合會圓玄小學,在本月15日截止接受申請後,亦錄得400份申請,較去年的300份上升達三成,校長劉惠珍對今年收表情況大表滿意,並歸因其學校是屯門區內唯一一間直資小學,而且還主要以普通話及英文教學。

以小班教學作賣點的嶺南大學香港同學會直資小學,昨日為止共收到超過300份申請,校長鄭安娜指,申請表較去年多,是因為學校舉行開放日後,家長對學校了解更多,而且「很多家長喜歡小班教學,認為子女在校內可得到較好的照顧。」

個別小學收表情況 : 按入

samuel2003及各位媽咪:

實際數字不能知道, 到今天(28/9)早上已超過200多份了.
以上資料係CSK MISS IP講的。       
都不是太多人申請?     

ckckcktina 寫道:
VIVI111,

Sorry 呀, 咁遲覆你, mps即係瑪利曼小學啊.

bbqueen,

係呀, 我都唔知啊, 響bk睇到d媽咪講有編no. but我搵唔到啊, 我有20分, 住響net12架, 你呢?

冇 no.wor, 可能果日唔多人, 咁你有冇 freind 都去mps 交 form, 有冇編號比佢 ar? 都係20分, we're from kln Do you think we have gd chance?

Anyone knows how many people apply Maryknoll?

2006年部分學校小一自行收生情況

[img align=right]http://img99.imageshack.us/img99/7578/0930nhko30b1cn6.jpg[/img]

[img align=right]http://img99.imageshack.us/img99/5599/newx151dq1.gif[/img]

學校名稱       申請人數    學額
軒尼詩官立小學(上午)     逾200    80          
北角官立小學(上午)          170     80
鮮魚行學校              11    32

今年的總體競爭是否沒有去年那麼激烈, 是不是少了龍年效應? 今年女生跟男生比例不知如何? 大家有聽聞嗎?

醒目開學勳章

i want to know too ?

bau 寫道:
Anyone knows how many people apply Maryknoll?
‹ 上一主題|下一主題