用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好老師愛女前跳樓死
樓主: mission
go

好老師愛女前跳樓死 [複製鏈接]

Re: 好老師愛女前跳樓死

在而家收生不足的環境下,會有校長唔申請,唔駛學生攞獎嗎?

所以我一直話,教師忙,不是全因為教改,教改之目的是拆墙鬆綁,讓學生愉快學習。教師忙,是為了份工,很多情况下,是自己白忙,且害了學生。例如小三、小六之两個全港測試,事前本不必準備,但有学校就要老師放學後補課,咁又關教改事?

還有一件,質教育基金,或即將申請撥款的語文基金,均會加重教師壓力,但這屬學校自願參與,你怕收生不足,冇佐份工,力所不能及又做,咁又關教改事?

張聞X成日話教改令教師點忙點忙,但佢連一個例仔也举不出(四字成語就識),他說: 聽聞有小學師為學校在街上 派傳單 , 為學校前途終日惶恐不安 。咁又關教改事?

我諗教院收生少係因為有超額教師問題,讀完都未必搵到工所以唔去讀。另外我自己以前的經驗係"好多"教院生都係大學、Poly等唔收至去讀,咁依家大學收生多左自然少D人讀教院。我同意有好多老師都係好的,但係亦有好多係搵唔到工至教書,咁教耐左當然唔想放棄去另起爐灶,而又由於有教協同張先生出頭,所以教師面對的問題上晒新聞,實在係其他行業好多員工都因為跟唔上新技術而要持續進修或遭淘汰,只係其他行業冇完善工會代為出頭要政府保護。我唔係話因為其他行業員工都有問題咁教育界的問題就唔重要,而係當好多人都爭扎求存 eg. 轉行、上大陸工作時,教師如果唔想面對教改,係可以轉工的,無需要死守,即使有理想有熱誠,如果擔任唔到又堅持工作,實在受害的是學生。

至於自殺的教師,我唔認同任何人自殺去逃避問題,仲係個女面前,因為係好唔負責任,況且自殺原因係咩?依家只係估,只因係教師就即刻話係教改既問題,實情真係死者至清楚。

Agree with what you say 好多人都爭扎求存 eg. 轉行、上大陸工作時,教師如果唔想面對教改,係可以轉工的,無需要死守,即使有理想有熱誠,如果擔任唔到又堅持工作,實在受害的是學生。

至於自殺的教師,我唔認同任何人自殺去逃避問題,仲係個女面前,因為係好唔負責任,況且自殺原因係咩?依家只係估,只因係教師就即刻話係教改既問題,實情真係死者至清楚。

Also the trade union of education should not try to earn  "political" benefit from the government based on the suicide cases, instead they should organise some course to teach their member -teachers how to handle pressure and know the importance of family integrity.

I really not appreciate what the union calls for the gathering by teacher next week.
:cry:  

我唔係幫羅太說話, 只覺得真的做每個行業均有其壓力, 若遇上壓力便自殺, 那麼是自殺者有問題, 大不了不幹這行業, 親人不是比工作重要嗎 羅太現在亦應受到各方抨擊及下台壓力困擾, 難道她又自殺以死來表示教改的合理性嗎 教師們說工時長, 放工後還要返四天學進修, 我想為人師表的不合格自應進修以作改善, 難道你語文程度不夠還給你教育下一代嗎 師資就是這意思, 沒有取得資格又如何當老師呢 我們放假或工餘時很多人仍在工作呢, 其實工作超時及壓力行行都有, 做倒垃圾及買報的又或茶樓伙計, 又不是早上五時起床晚上12時回家嗎 我想他們的工時不會比教師短, 他們的假期不會比教書的多吧 他們又沒有生活壓力嗎 我想,自殺是個人消極的問題及個人對壓力及情緒處理的問題, 而教改對與否又是另外的課題

judy 寫道:
[quote]在而家收生不足的環境下,會有校長唔申請,唔駛學生攞獎嗎?

所以我一直話,教師忙,不是全因為教改,教改之目的是拆墙鬆綁,讓學生愉快學習。教師忙,是為了份工,很多情况下,是自己白忙,且害了學生。例如小三、小六之两個全港測試,事前本不必準備,但有学校就要老師放學後補課,咁又關教改事?

還有一件,質教育基金,或即將申請撥款的語文基金,均會加重教師壓力,但這屬學校自願參與,你怕收生不足,冇佐份工,力所不能及又做,咁又關教改事?

張聞X成日話教改令教師點忙點忙,但佢連一個例仔也举不出(四字成語就識),他說: 聽聞有小學師為學校在街上 派傳單 , 為學校前途終日惶恐不安 。咁又關教改事?
[/quote]

唔係老師怕冇左份工,而係教改用咁既手法迫學校各出其謀。係校長迫老師要做,校長話要做,老師就唔可以say no,如果真係有心想改革,點解唔可以將撥款分給各中學,唔夠錢就慢慢做,輪住做,或者限住每年學校只可申請一樣,唔係好似而家咁,老師用所有時間係預備文件,下面係我係其他討論區睇到:

我已解釋重點不在工作量和工作時間上,而是教師的使命感上,沒有使命感的人,只會把工作視為搵錢方法,教師不是因為工作量和工作時間而受不了壓力,重點在於教師的使命感(如醫生對治好病人的執著),有心教而無時間教果種無奈,其他人會明白嗎?工作時間長、多,一般教師都可承受,叫教師受不了而自殺的,是有心無力,工作在和教學理想背道而馳之上的壓力﹗

就好似一個警員天天都看著凶手殺人而無能為力

一個醫生看見病人一個一個死去而束手無策

有理想的教師,不就是天天做文件的工作,荒廢教學工作,壓力是來自教師的使命感﹗而工作量是間接導致教師自殺問題。

最可惜的,是自殺的都是有教學理想的教師

有理想的教師是想-教好-學生,而唔係教-好學生。我自己學校的收生不斷進步,我地唔驚殺校,但係我地近年學生質素差左(唔係指成績,成績不斷上昇),近年我地試過有學生自殺,有學生恐嚇老師,呢啲都係以往收最差學生都冇發生。
點解會咁?就係老師用左時間係邊,開會、文件工作、補課,係咪可以幫到學生,考好會考成績,就唔駛理學生人格發展?

請唔好再講嗰啲- 我冇叫你做,係你自己要做咋。

最可惜的,是自殺的都是有教學理想的教師

I really cannot agree with what the above said.

A teacher who owes educational expectation to his/her students, by the way also taking care of his/her kid and family,  would never commit suicide.

Please think if you have ever seen the old women over 70-year old picking paper packs from the street at night, just struggling for her own life.   She is rather being respected than those 自殺的都是有教學理想的教師. :cry:

trinity:

"最可惜的,是自殺的都是有教學理想的教師"

呢句好有問題, 有壓力還留守做好本份的老師才更令人尊重!

好贊成你嘅提議, 教協應該安排心理輔導比老師, 總好過現在鼓動d老師遊行抗議.

Cutema 寫道:
Agree with what you say 好多人都爭扎求存 eg. 轉行、上大陸工作時,教師如果唔想面對教改,係可以轉工的,無需要死守,即使有理想有熱誠,如果擔任唔到又堅持工作,實在受害的是學生。

Also the trade union of education should not try to earn  "political" benefit from the government based on the suicide cases, instead they should organise some course to teach their member -teachers how to handle pressure and know the importance of family integrity.

I really not appreciate what the union calls for the gathering by teacher next week.

judy 寫道:
[quote]如果官津學校的教師壓力大,我相信私校的老師壓力更大,他們要面對教改,還要面對市場,但他們的工資和福利就比不上官校教師。

有一有趣現像,都是教改,有何少聽有官校教師出事,官校教師不用教改麼?

私校的老師又少出事,難道他們不用教改,以我阿二那家cheap cheap私校為例,未教改前,早己有專題練習啦,很多項目都走在官津校之前,他們不忙嗎?當然不是,他們之心理較健康而己。
[/quote]

小兒就讀的私校又係出名學費平, 教學水準高, 但見個個老師有笑容, 學生仔扎扎跳好開心.   
我相信教改對私校教師們都有影響, 點解又應付得咁好呢? (不要忘記直資的出現簡直對私校步步進逼.)
我好信小兒校長一句話, 他們的所有政策都是以學生的利益為依歸.   
張文光那一類人就要好好學習下,  不要只以教師的利益的依歸. 那不是教育界的真正出路.  

Cutema 寫道:

Agreed!

The union always relates everything to political and favour in gathering :evil:  They will not give up any chance to shout and will try their best to against everything which will properly cause them unemployed.

Like Ms Fan, I also don't think the working presure is the only reason to kill someone, but agree that over responsible will cause great working presure which will make someone sick and induce them commited suicide!!  But, as well educated audlts, they should know/learn how to handle this before going to the last step!!

所以有能力嘅家長都會選擇讀直資同私校.  

簽名被屏蔽

我睇咗咁多意見, 我覺有個奇怪現象, 係到發言嘅老師都覺得我地唔了解佢地有幾辛苦, 淨係眼紅佢地人工高, 假多, 福利好等等.  同樣地佢地又眼紅亞羅太高高在上, 操控哂佢地嘅命運, 人工高佢地好多, 淨係識指手畫腳,唔了解佢地苦況.

如果易地而處, 當佢地係羅太時侯先發覺原來自己講錯一句說話就會比萬箭穿心, 仲要公開道歉, 可能仲要面對遊行, 日日要接受記者訪問, 壓力原來仲大, 係咪又要自殺呢?  我有時見到d官比d民主派攪到頭都大埋, 仲要面對傳媒時要"忍"唔可以講錯說話, 以前佢地邊駛咁樣, 英國佬管治嘅時候做官好威好惡架嘛, 佢地咪一樣要接受呢d改變, 改變唔係淨係係學校, 係成個世界都變緊.

好開心睇到咁多家長真實的心態。

希望各位家長的小朋友遇上好老師。

好老師會教好許多學生 -> the world got the advantage

不達標老師會教壞(學科)許多學生   ???????

So 無資格的老師不要繼續教落去 please help help the student

張文xxx only want get 選票  

Any person can tell what kind of the 教師壓力?

lulujojo
1. 上天好公平,每人每日都係得24小時,我地唔係話執著於那些工作是否"額外"的,而係可以點分配利用,點先至係對學生最好。
2. 我唔係教語文科,所以我唔係victum mind set,我只係反映現況。
3. 萬幾蚊人工係天文數字,你都可以申請做教書。冇人唔俾你申請,有學校請你就得。仲有你唔提埋十年後?正如博士都可以教書,佢哋都可以做教師,冇人阻佢哋。
我唔係話老師好清高,老師都係人,要食飯,要養家,而係點解係要提人工高?
4. 我冇話過自殺係啱,而我亦唔會話死者係錯,我只係想講老師都係人。點解一定要離開校園。
5. 我冇話要保持以往一樣,我講係李局長可唔可以唔用手段迫學校,然後再話我冇叫你哋做。

我諗起幾前去過泰國,有一個樂園可以餵鱷魚,用魚干鈎住隻雞,放落去等鱷魚爭食,然後個個哈哈笑。

唔係老師怕冇左份工,而係教改用咁既手法迫學校各出其謀。係校長迫老師要做,校長話要做,老師就唔可以say no,如果真係有心想改革,點解唔可以將撥款分給各中學,唔夠錢就慢慢做,輪住做,或者限住每年學校只可申請一樣,唔係好似而家咁,老師用所有時間係預備文件,下面係我係其他討論區睇到:

試举一例,很多朋友都說教改令他們忙了,為甚麽?因為現在又有直資,又有私校,又可選他区。真係好忙,我說,你可以就近選校,甚麽也不選啊?但又怕自己子女唔抵,所以,最後都要罵:最衰係教改。

本来我家附近只有一家71,要買牛奶,諗都唔使諗,71搞拈。現在在8分鐘路程內,有家超市,問題来了,為了一包平一元(不同牌仔輪住減價),我又到71格價,又到超市格價,真係好浪費時間。

教局為教師拆墙鬆綁,增加了人手,減少了規定之課程,增加了空間,期望學校能以学生為本,發展校本課程。構思極好,可惜一定不受教師歡迎。教師其實只想成為整餅師傅,期望教局是一麥當奴,每一家同一水準,家長沒有比較,自然無壓力。課程多少唔紧要,最紧要有model answer,有中央題庫,有教書参考,最好有些錯處,可讓他在學生面前大罵教局之低能,又可在傳媒面前大嘆没有空間。

"將撥款分給各中學,唔夠錢就慢慢做,輪住做",這是計劃經濟之一套,大窝飯之一套,問題是,角璋飯焦怎知是否每間都有能力做、那家願做,那家做得快,那家做得慢,那家...,教统局向你們說,我有錢,你想做甚麽,寫個proposal給我,睇吓可否資助你,做不做在乎你,有何問題呢?係唔係咁都思想轉唔到弯呢?

"輪住做":咁即係分配工作啦,不怕加重教師之壓力麽 ?

"或者限住每年學校只可申請一樣": 點解有能力嗰啲唔可以做多啲呢?

回到朋友選校,真係邊選邊罵,罵人唔使本,這個時代高官一早增佐值,其中一項功能是被人罵。但罵歸罵,朋友知道自己在甚麽,他一定不會認為受到迫害,不然,像教師一樣,令人担心。

wunma:
自殺既老師究竟咩原因自殺, 局外人真係唔知.
你講得岩, 大家不應借題發揮, 講成係教改逼死好老師.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題