用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青區的中中邊間好?
樓主: binbindog
go

葵青區的中中邊間好? [複製鏈接]

Re: 葵青區的中中邊間好?

>>youma 寫道:
>>你以前是在李兆基畢業的, 機會自然高些, 仲駛諗, 緊係博下啦!

係呀, 所以想博下!

rclamlam,

我已download左份表格了, thx!!
but自薦信係兒子的校長寫, 我想他唔會提及我是該校畢業生, 因我小時不是讀該小學.

醜小鴨

我所講自薦信係家長寫比中學校長架, 小學校長個封係推薦信來架, 兩封信都要架.

三十名都唔俾人考慮英中,乜學校來架 佢地banding 得唔得架????我女學校七十名內都想你考下英中架,因為可以'省靚招牌'嘛.

至於李兆基真係幾受歡迎架,早兩屆佢既網都出左收表近400份,但唔係人人有得in, 我地學校只係3x內先有得見,李兆基最buy學生運動叻既,如果有獎,記得一定要填. 你係李兆基既畢業生係好好既買點來架....有d申請表會要填父母資料都有格畢業生畢業年份咁架.
醜小鴨 寫道:
各位媽咪你地好,

我而家都為個仔在自行分配學位上,要選擇一間中學而煩惱,我已不再想純一派位的先後次序的事了.

今日同佢班主任傾過, 佢prefer我兒選擇中中好d,因英中難考及真的考入了,壓力都好大!

其實我先前打算叫佢考<李兆基>,但經今日後,又再重新考慮....

我兒全級考第30名,五年級至六年級獲獎項目有9個,服務有:風紀隊長,幼童軍,環保大使,其他有:歌唱比賽,結他及英詩獨頌.而校長都願意為我兒寫推薦信.

其實,我覺得佢有資格考band 1的英中,但被佢班主任打沉了...各位可提議一下邊間band 1容易考入而校風又好的中中呢?? 因我要在今個星期五告知他班主任,以便寫推薦信.

many thx!!!

rclamlam 寫道:
binbindog,

我既心水係八三/伍若瑜/全完/吳祥川/李賢堯/顧超文, 跟住就唔知囉, 到時先算.

因為琴日冇帶成績表, 所以今朝返工前去陳兆民拎表, 個職員都check咗好耐先比表.
琴日拎咗八三份表, 入面要寫中英各一篇文章(中:100-200字, 英: 100字)

binbindog,

唔係呀? 要交兩篇文章架, 死囉, 阿女可能寫唔到英文個篇喎.

八三總理 is the best in Tsing YI.

吳祥川好過皇仁舊生會。

皇仁舊生會D老師冇咩耐性同愛心, 個女副校長D 管理技巧十分之差 ,正一卸膊王,理論多多, 實質做吾到野。

autumn,

我聽朋友講都係吳祥川好o的, 因為呢間中學一向校風都唔錯.
係呢, 咁梁值偉得唔得架?

rclamlam,

梁值偉好似吾多惦, 青衣區D中學, 除左八三,其它果幾間D學生都好雜下。

我聽青衣的朋友講又唔係喎。她說青衣三間都唔錯,可以諗:八三、皇仁同吳祥川。其實一間學校有千幾個學生,質素都幾難個個保証,做家長當然希望選間校風好又成績好的學校,但成績都話有蹟可尋,校風就難講,甲家長遇到細心的老師便會有好印象,乙家長卻遇到嚴的老師便會有壞印象。我贊成最有效的方法是:在午膳或放學時,到現場觀看,看整體印象。

八三總理要寫的題目:

中文 ~
試以二百字說明自己如何「強代優勢、改善弱點,發揮潛能」。

英文 ~
Try to describe your ideal secondary school in about 100 words.

"幾大"整封信提下阿媽係畢業生, 大學都會take into consideration啦, 何況中學!

30名點都唔算失禮啦, 祝你成功!

醜小鴨 寫道:
>>youma 寫道:
>>你以前是在李兆基畢業的, 機會自然高些, 仲駛諗, 緊係博下啦!

係呀, 所以想博下!

經過多日來各方面的意見, 我決定讓兒子報考中中, <伍若瑜>及<八三總理>的機會最大, 我想這樣會對他在學習上能易於掌握, 成績易見進步.

或者我早期考慮的<李兆基>, 這學校太勁了, 只怕兒子吃不消, 到時常常考包尾....他的自信心也沒有了!!  

我亦聽過一個講座, 那校長問家長們, 對於升中選校, 大家關心的是: 1) 滿足家長的期望, 或是 2) 讓孩子讀得快樂. 這問題, 我終於想通了, 孩子的快樂是最重要, 只要他能快樂地學習, 快樂地成長, 那不是我的期望嗎?!   

經過多日來各方面的意見, 我決定讓兒子報考中中, <伍若瑜>及<八三總理>的機會最大, 我想這樣會對他在學習上能易於掌握, 成績易見進步.

或者我早期考慮的<李兆基>, 這學校太勁了, 只怕兒子吃不消, 到時常常考包尾....他的自信心也沒有了!!  

我亦聽過一個講座, 那校長問家長們, 對於升中選校, 大家關心的是: 1) 滿足家長的期望, 或是 2) 讓孩子讀得快樂. 這問題, 我終於想通了, 孩子的快樂是最重要, 只要他能快樂地學習, 快樂地成長, 那不是我的期望嗎?!   

rclamlam
你send 咗乜野比我呀,我收唔到,請再send 多一次.
rclamlam 寫道:
Nymph_,

Please check pm.

Nymph,

rclamlam :

please check pm, thanks.

cj712644,

Thanks!

rclamlam:

please check PM, thanks...

cj712644,

你阿仔幾時派成績表呀? 希望其他科成績好o的啦.
‹ 上一主題|下一主題