用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴考試
樓主: hellolanlan
go

鋼琴考試 [複製鏈接]

Re: 鋼琴考試

To : Ming 2,

想問如在 2007年3,4月考琴試, 是新的syllabus?
定係舊的 05-06 syllabus?

Mrssslui,

大陸版琴書可以响琴行買, 有好多琴書都有大陸版, 大陸版比較平!

karenkkl ,

thks.
which piano co.?

karenkkl 寫道:
Mrssslui,

大陸版琴書可以响琴行買, 有好多琴書都有大陸版, 大陸版比較平!

Mrssslui,

一般琴行都有(不是Tom Lee, 柏斯....), 一些小型些的琴行都有

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

[quote]
Mrssslui 寫道:
Charitymami,

你女女幾大呀?我女女又係彈到差唔多階段,我 recommend 老師同佢出年年尾考2級,老師話要再睇下先喎,佢係唔係保守D呢?
至於 Mao_Mao,佢係自己學,成年人又唔同,進度會快D.

[quote]

Mrssslui ,

想問妳囡囡學到二級未呀?
同埋開始練考試歌未呀?

我囡囡都有心明年考二級, 所以老師比佢開始彈 sight-reading, scales, 考試歌都彈咗a part 1首歌仔, 我自己就覺得有d難度, 不過老師話可以慢慢來, 同時學琴課程都無變, 一樣學咁多, 所以一個星期都練上10幾首歌, 我就覺得吃不消     

因我囡囡未夠二級級數, 所以好辛苦呀

Aries 媽咪,

咁你女琴老師諗住報幾月的考試,你女女現在每日要練琴幾耐,佢有冇話辛苦呀.可否叫老師學少幾首呀?

Aries 媽咪,
你女女同琴老師好勁喎,一次可以教10幾首咁多既?
佢學緊邊D書呀?

wewangwang 寫道:
Aries 媽咪,

咁你女琴老師諗住報幾月的考試,你女女現在每日要練琴幾耐,佢有冇話辛苦呀.可否叫老師學少幾首呀?

wewangwang,

其實仲未報的, 老師話睇囡囡呢半年進度先可決定, 當初想考係因為想報小一多張証書,  但依家都有學校收, 所以唔使咁急

我囡囡每日練琴約個半鐘, 大部時間我會陪佢一齊練, 咁佢就認真好多, 通常頭半個鐘係考試歌, 跟住練自己d歌仔, 佢都有d唔願架, 但我陪佢練, 佢就專心好多, 唔會(樓)計.

咁妳仔仔幾多歲呀? 每日又練幾耐琴, 學到第幾級呀?

Mrssslui 寫道:
Aries 媽咪,
你女女同琴老師好勁喎,一次可以教10幾首咁多既?
佢學緊邊D書呀?

其實老師好少每首歌都教囡囡的, 因老師每次會比10首8首歌比囡囡返屋企彈, 要佢自己睇譜, 練咗先, 有咩唔明下一堂先會教佢, 訓練到囡囡視譜, 依家囡囡都唔係好驚一d佢唔識的譜, 佢都夠胆自己彈.

又或者囡囡學緊都係好淺的歌仔, 其實佢仲學緊一級書, 所以佢彈得都唔係好辛苦, 不過加埋考試歌就惡頂d.

Aries媽咪,

未決定報就咁快教考試歌?其實諗住攞張cert考一級琴都可以,不用迫到咁辛苦,練個半鐘真是很多.聽講2級D考試歌唔易呀,好多sharp, flat 和轉手位,會唔會太早教呀?最緊要唔好搞怕左呀女唔想學琴就好可惜呀.

我兒子剛6歲,學了一年多D,老師是說明年10月比他考3級,唔得就2級,他現在一尾二頭(我估),佢彈完3本輕鬆學鋼琴和Everybody Book 2.現在彈Everybody Book 3 和John Thompson Bk 1, 後面果本開頭和中間其實很淺,但老師說後面的歌較深,要他練好才可練Bk2.佢每日練30-45分左右 .我覺得好夠啦.

你女幾大?決定讀邊間小學未呀?

wewangwang,

其實一級同二級都唔差得幾遠,  開頭我都驚囡囡彈scale唔得, 但佢用咗兩個月彈到f major, 先前g,d,a,e,都彈到, 所以繼續比練落去, 如果剩係彈自己歌仔一個鐘就夠, 但一到要考試就真係唔得啦.

我囡囡5歲半, 學琴1年多d, 因先前老師唔係好識教咁小的朋友, 才剛剛轉老師, 跟這老師明顯進步不少, 加上佢又大咗, 所以好多嘢佢自己攪掂.

囡囡明年如無意外會上"播道書院" , 妳仔仔讀邊間呀? 妳好似同我住得好近喎, 係唔係呀      呢輪仲有無煲韓劇呀?

一級同二級都唔差得幾遠?老師又話二級同三級唔差得幾遠?

我地小朋友都是等老師安排啦,不過話時話,歌仔都練一個鐘又真係幾耐.我仔個老師都有學生考緊演奏級,佢好有經驗和清楚D學生 程 度,早排都有搞concert 俾學生表演,你有冇参加校際音樂節,俾女女吸收經驗?我仔報左啦.

係呀,我地住得幾近呀

金xx之後冇睇 啦,驚毒啊,你明啦

wewangwang,

我囡囡都有報校際, 玩初級咋

老師話唔想佢咁辛苦喎,  其實我囡囡練琴要夾cd, 所以咪練得耐咗, 其實實際無一個鐘咁多, 仲要計埋開cd, replay, 轉碟, 大約9個字.

妳仔仔校際玩第幾級呀?  學琴學幾多分鐘呀?

Aries媽咪

如果歌仔練9個字都ok

我仔都係報一級玩下.老師話佢這級數學30分鐘夠了,不過其實她都教成35-40分鐘.
‹ 上一主題|下一主題