用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs. 德望
樓主: angel.cmtam
go

天神 vs. 德望   [複製鏈接]

creambun 發表於 21-5-26 23:45
老作係你專長,邊有人可以係你臉前班門弄斧!~~~ 算啦,無謂繼續騎劫呢個post.
...

原來你都係行家~~~

Delete

creambun 發表於 21-5-26 23:01
不用啦,總之內行網友的學校全港最方便,巴士路線雖少,但有小巴,的士,單車,行路,四通八達。千萬不要 ...
先x者x,俾人追住都抵啦

cafeva 發表於 21-5-26 23:47
阿網友又單打又單挑好明显唔順超啦!咩spcc津校龍校點及X小咁強勁既地面巴士指数。Hkpapa852 仲要為阿網友 ...

又可以制定最小氣家長指數,某校幾位粉絲一定指數爆燈!~~~

PTL_L 發表於 21-5-26 23:58
先x者x,俾人追住都抵啦

可能刺中了粉絲的心,所以內行網友懷恨在心!

creambun 發表於 21-5-27 00:07
可能刺中了粉絲的心,所以內行網友懷恨在心!

唔講喇,唔想同阿網友一樣,感覺當事實。希望你同女女願望成真,快啲成為某校行內人啦,加油

Delete

cafeva 發表於 21-5-27 00:10
X記某家長遥遥领先!在X記某thread回過帖比㐅记某家長追足幾個月

真係比內行網友追咗大半年

Delete

PTL_L 發表於 21-5-27 00:09
哦唔講喇,唔想同阿網友一樣,感覺當事實。希望你同女女願望成真,快啲成為某校行內人啦,加油:for ...

明白內行網友鐘情自校,但希望不要為了吹捧自校,胡亂批評他校!

cafeva 發表於 21-5-27 00:19
有興趣既網友就去㐅記離校家長投诉帖……
到此为止!

又或者可以去X校粉絲區,只要一句說話唔合3位鐵粉心意就會............ 每次都3位一體出現,辛苦了!

creambun 發表於 21-5-27 00:24
明白內行網友鐘情自校,但希望不要為了吹捧自校,胡亂批評他校!
...

網友行外人知道就好了,加油胡亂批評別校或網友真是不理想的行為,認同可以喜歡自己學校,否則就唔會俾小朋友入讀,但唔好因為別人喜歡就要反對,社會是多元的,要互相尊重。如果由於個人喜好而引致用家害怕分享學校真實情況(因擔心讓別人以為自捧學校)我想對真心想認識不同學校的網友來說都唔係好事。

PTL_L 發表於 21-5-27 06:37
網友行外人知道就好了,加油朝亂批評別校或網友真是不理想的行為,認同可以喜歡自己學校,否則就唔 ...

你清楚自己只是兩校行內人就好了。希望網友自重不要為了自捧愛校,胡亂批評他校。至於是分享還是自捧,大家心裡有數! 社會是多元的,每校亦有好及不足的地方。你只喜歡單一聲音是你的自由,但請互相尊重,不要不斷追擊你不喜歡的聲音!

你哋幾位辰晚有冇出去賞月?咁得閑嘅?

cafeva    發表於 21-5-31 10:59

b3410 發表於 21-5-27 08:16
你哋幾位辰晚有冇出去賞月?咁得閑嘅?
早呀!係,真係好鬼無聊你有出去?都幾多人喎

PTL_L 發表於 21-5-27 08:22
早呀!係,真係好鬼無聊你有出去?都幾多人喎
我去到自認為開揚的海旁,結果有山遮住,之後再搵位,結果只睇到後半場

回覆樓主:

鹹魚青菜,各有所好, 兩間學校都好 不過我都想講多幾句,
GH 我女是用家, 佢好喜歡, 我地無咩催谷佢, KG 升小學到升德中, 一路在學校內成績一直都是平平穩穩, 體育和音樂也沒太突出表現 , 她那年升德中率有70%+, 2019/2020和2020/2021年度收得更多德小生, 學校生活開心, 學校靚, 有貓玩 D女好鍾意返學, 小學生活多姿多彩, 教學方面有佢出色既一面, 可能我小朋友比較幸運, 遇到的同學老師都係非常好的, 小朋友普遍來講真係幾乖, 好有禮貌, 讀咁多年, 見到佢地英文係好叻, 就算升不到德中出去考直資都好打得…
我又講吓d無謂野先……
~GH校車又唔係好早上車..我見我女上車時已經有好多九龍塘名校學生一齊等車或早過呀女上左車
~GH校車線多, 覆蓋範圍之廣應該是全港數一數二, 校車停在校園內的禮堂門口, 非常安全,下雨時仲會有姨姨和老師擔摭接學生
~GH 提供午飯不是訂飯商的, 是學校中央廚房的姨姨煮出來, 非常好食, 又唔貴, 熱辣辣D女女又添飯又開心
~仲有個廁所, 去過參觀學校既都知有幾靚啦
~有個靚泳池, 高小要上游泳堂

gabejang    發表於 21-5-31 10:21
Pan1234    發表於 21-5-31 09:52
rcr    發表於 21-5-29 15:12
meloC    發表於 21-5-28 11:41

catf2 發表於 21-5-27 10:19
鹹魚青菜,各有所好, 兩間學校都好 不過我都想講多幾句,
GH 我女是用家, 佢好喜歡, 我地無咩催谷佢, KG 升 ...

多謝分享

回覆 catf2 的帖子

我也是GH真實用家, GH VS 天神各有各好, 大家按自己心意選就好
這麼多年小女也是非常喜愛GH, 也是有幸可以直上德中的一群,
據聞今年暫時只有不多過20位未被收番的同學 (只是家長門收風, 所以不太肯定)
GH 一向被罵的最多就是收生不透明, 確實在非用家心中的一個死穴,
但如果你是一位真實的用家, 每年家長日老師的的評語及真情對話,
其實自己心中也會有一定答案, 在小五小六的家長日就升中資訊就更加明顯的,
所以有興趣的用家切勿為止而卻步.

另外我補充一些GH 比天神好的地方(非學術);
1. 校內除小有自家廚房外, 還有一個小食品種非常多, 包括車仔麵, 魚蛋,燒賣, 三文冶..... (方便留校活動,未及早餐的同學)
2. 多姿多采課外活動及成績彪炳校隊
3. 校內沒有精英班之分, 所有同學都會有同等的教育 (學校也會為一些有需要的學生增加補底課程)
4. 校內小一開始已有HOUSE 之分, 大家會各自為自己HOUSE 爭取年度之冠, 小六生可以角逐HOUSE CAPTAIN, 增加大家團隊精神

純分享

catf2    發表於 21-5-31 09:23

回覆 honeybunny8 的帖子

這個觀察我有同感
‹ 上一主題|下一主題