用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 港大同學會的家長們請進來傾傾!!
樓主: carltonmama
go

港大同學會的家長們請進來傾傾!! [複製鏈接]

Re: 港大同學會,收了我仔仔 有事請教呀!

各位HKUGA的家長好!

有事請教!
星期一要交回的通告回條是不是有4份???(P.1)
我兒說有5份.
我倆僵持不下.快瘋了!!我又怕他真的少交.
TKS!!

Vicky  

vickylo,

星期一要交的通告如下:
1) 午餐飯盒訂購表 (如果你需要訂飯的話)
2) 購買資訊科技單元課本
3) 打針同意書 + 針咭 + 健康手冊
4) 健康/牙科保健申請表
5) 學校回條

如果我有任何錯誤, 請其他媽咪更正.

vickylo

星期一要交回的通告回條如下:
1. Letter to Parents2005/06 (School Cir: 2005/001)
2. Purchase Computer textbook
3. MMR immunization
4. Form for Student Health Service/School Dental  Care Service
5. Order lunch box reply slip (if necessary)

carltonmama,

其實我都冇填到份義工表. 因為上次家長日時間太怱忙, 基本上冇時間比我考慮參加哪一樣
不過佢地搵我幫手, 我唯有試下啦!

另外你話申請健康/牙科保健份form度, 有個no # 要填寫. 是否那個學生編號呀? 我填左小一派位証個no # , 有8個位的.
囡囡番左兩日都好開心, 不過佢話班入面有幾個男仔特別頑皮. 囡囡話好想快d 正式上課wor

carltonmama 寫道:
gigibb,

冇接到家教會電話,因為我未交義工表格,也不知道如何連絡他們.你們會做甚麼義工呢?

謝謝一仔媽及gigibb.如何詳盡的答覆.

一仔媽:
請問妳的仔仔讀那一班?
我仔讀1B.

Vicky

carltonmama 寫道:
savoy,

請問我們怎麼上內聯網呢?   

carltonmama

You will noticed of a student no for your son in near future. This no. can help you to access to the intranet which is also available throughout the years your son at hkuga. Do post me if you have any question.

Vicky,

我仔仔讀1C班, 正是gigibb的囡囡所指
班裹面幾個特別頑皮男仔之一啦

一仔媽

基於有媽媽PM話留言有問題, 為免引起不必要問題, 所以Deleted.

[size=medium]家有三個心肝寶貝

Hi 一仔媽,

你好   真係唔好意思我唔係話你仔仔頑皮, 希望你唔好誤會 我諗你小朋友比較好動d .
你仔仔喜歡番學嗎? 囡囡好喜歡, 佢成日同我提起佢個組小朋友

dian,

你好叻呀? o禁都比你發現到, o禁password 是什麼呢? 可否pm 話比我知呀?

gigibb,

Hi, 你好, 我仔真的好頑皮, 今天在學校大發脾氣, 話同桌同學把他的故事書放在班內故事書堆中, 便狂性大發 -- 拍枱打人, 但他話老師沒有罰他, 講D唔講D, 我覺得唔多合邏輯, 可否代我問你女兒這事的詳情?
我仔第一天即被人改花名, 他很嬲, 我用輕鬆手法化解了,  第二天表示很喜歡兩位老師, 第三天話嬲哂所有同學, 他和人相處好有問題, 有排煩憂呀!

gigibb,

pls check PM.
[size=medium]家有三個心肝寶貝

你地好!!! 我仔仔今年要考小一, 港大同學會係我至心儀既學校, 唔知你地可唔可以講下, 你地仔仔囡囡面試時係考咩, 有冇咩心得可以講下呢??

仔仔囡囡返學覺得開唔開心呀??

dian,

miss 左你之前的留言,請 PM 埋我.
:wave: :hammer:

Re: 港大P學會,收了我仔仔 有事請教呀!

Hi creamy

"面試時係考咩"之前(P3)已提過,請參考!唔知其他家長有甚麼分享呢!?

仔仔返學覺得好開心呀!他昨天開始有"職務"了,是做"時間大使
(not sure the name ")我想老師一定是貪他聲音夠大,原來,除了班長還有"午飯大使',"時間大使"....大使...大使     還有一個"聲波?"聲音?大使"要小朋友收低音量的!!昨天仔仔"執行任務"時就被要求把聲音降低!!!

Besides, they start to bring books back to home everyday. (can't type chinese again!)   

吓!!又好番了!!    

各位1C家長,你們班怎樣?是不是也有"...大使"呢?
:wave: :hammer:

Re: 港大P學會,收了我仔仔 有事請教呀!

Hi carltonmama,

我囡囡個班上星期都有選什麼大使之類的post. 大家小朋友在自己組入面負責唔同post, 都幾得意  
囡囡負責"文書"    佢話即係幫自己個組收簿或派簿wor.
這幾天佢地開始佈置課室, 囡囡好開心. 今日又帶左幾張工作紙回家做.

Hi dian,

收到pm 了. 我仲print 左份list 出來.  
thanks !
唔知你小朋友在哪一組呢?

sisimummy, monchacha and 一仔媽, 你地小朋友又點呀  

Hi all 1C parents,

Do you know what text book should be bring to school each day, especially Chinese, English, Math.

Thanks

Hi 皮皮媽媽,

你好 你是否也是 1C 班的家長呢?
今日囡囡都有試帶課本, 我剩係叫佢帶左d "一上" 第一冊或者英文科 picture dictionary 和 wordbank. 但係今日好似一本都冇令出來.
但係明天是否要帶書, 囡囡又話老師冇講到    而家我剩係叫佢帶幾本jar.

Hi gigibb,

Yes. My kid is 1C student also. Thanks for your reply. Only bring one book for each subject to school.

Thanks
‹ 上一主題|下一主題