用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘基顯家長會
樓主: 浩朗媽媽
go

油塘基顯家長會 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯家長會

homingm:

我仔坐的校車的人有住將軍澳架...我仔 7:20 分上車,
將軍澳要 6:50 上車 law....因為仔之前係軒官度讀架,
我插班入來讀 p.3 law...我覺得基顯係我最滿意的choice     你有咩想知 pm tel 比我同你傾啦...   

唔記得同你地講, 我上星期同個仔行返 school, 空氣好清新,
絕對無大沙塵...校長重好 nice 問我有咩地方要改善呢?

浩朗媽媽, 請問你可否講吓你選基顯的原因 ? 點解唔選基法 ? 佢去年派位好Dwo.  我無帶你電話出來, 如你唔方便講, 今晚或者明天我打俾你, 可以嗎 ?

各位媽媽, 如果你們見到校長, 可否同佢講, 冬天男仔校服可否改長褲, 我仔係孱仔, 短褲點頂呀.  

浩朗媽媽 寫道:
homingm:
我插班入來讀 p.3 law...我覺得基顯係我最滿意的choice     你有咩想知 pm tel 比我同你傾啦...   

唔記得同你地講, 我上星期同個仔行返 school, 空氣好清新,
絕對無大沙塵...校長重好 nice 問我有咩地方要改善呢?

Minnieluo 寫道:
浩朗媽媽, 請問你可否講吓你選基顯的原因 ? 點解唔選基法 ? 佢去年派位好Dwo.  我無帶你電話出來, 如你唔方便講, 今晚或者明天我打俾你, 可以嗎 ?

各位媽媽, 如果你們見到校長, 可否同佢講, 冬天男仔校服可否改長褲, 我仔係孱仔, 短褲點頂呀.  

[quote]
浩朗媽媽 寫道:
homingm:

[/quote]

你點知基顯派位唔好呢?

小兒是今年剛在基顯畢業升中的, 幸運地派去了英中.   在他班中只有2-3位同學派得不太理想外, 其他同學都派得幾好...如聖言, 聖潔靈...還有一位同學能跨區派左去張祝珊!

因為... 我睇資料同网站, 基顯無講, 它是話咗第一志愿有幾多, 但無話band 1有幾多.    

你點知基顯派位唔好呢?

小兒是今年剛在基顯畢業升中的, 幸運地派去了英中.   在他班中只有2-3位同學派得不太理想外, 其他同學都派得幾好...如聖言, 聖潔靈...還有一位同學能跨區派左去張祝珊! [/quote]  

Minnieluo

~~請問你睇邊個網站ga!~~

THANKS!

因為... 我睇資料同网站, 基顯無講, 它是話咗第一志愿有幾多, 但無話band 1有幾多.    

你點知基顯派位唔好呢?

小兒是今年剛在基顯畢業升中的, 幸運地派去了英中.   在他班中只有2-3位同學派得不太理想外, 其他同學都派得幾好...如聖言, 聖潔靈...還有一位同學能跨區派左去張祝珊! [/quote]  [/quote]

我個人應為只要校風好, 能夠給學生有一個良好的學習環境, 已是一間好的學校了.....

你們有否考慮過由下午校分出來的牛頭角基顯呢? 除了校舍比較舊一些外, 亦是一個好選擇.....

你點知基顯派位唔好呢?

小兒是今年剛在基顯畢業升中的, 幸運地派去了英中.   在他班中只有2-3位同學派得不太理想外, 其他同學都派得幾好...如聖言, 聖潔靈...還有一位同學能跨區派左去張祝珊!
[/quote]  

JFather:

我都想我仔入聖言 or 基孝架...想問下你仔有無補習呢?
小六課程上英中 ok 嗎? 你仔有參加課外活動嗎?

minnie:
我 choice 基顯係因為佢活動教學, 小功課, 有新校舍係油塘近 home law...我 like d 學生守紀律..唔曳..有聖經堂上    

onon530,  其實就係小學概覽网址同埋書都有講, 你留意吓.  

你可以去M記或圖書館看8月期的親子便利, 有講小學呀.

[quote]
onon530 寫道:
Minnieluo

~~請問你睇邊個網站ga!~~

THANKS!

JFather, 對我來講, 基法同基顯都係choice, 其實我仔只有15分, 機會好小呀.

JFather 寫道:

我個人應為只要校風好, 能夠給學生有一個良好的學習環境, 已是一間好的學校了.....

你們有否考慮過由下午校分出來的牛頭角基顯呢? 除了校舍比較舊一些外, 亦是一個好選擇.....

[quote]

你點知基顯派位唔好呢?

[/quote]  [/quote]

HELLO! 各位

請問其實係點樣計分? 如果讀普通幼稚園, 可以升到此校的機會高嗎?

THANKS!

onon530:

你上基顯網有講點計分架?

按啦

浩朗媽媽 寫道:
JFather:

我都想我仔入聖言 or 基孝架...想問下你仔有無補習呢?

===>小兒是無補習的, 而且我倆都是上班一族

小六課程上英中 ok 嗎? 你仔有參加課外活動嗎?

===>出奇地, 小兒自從上了中學, 自信心大增了! 本來以為他不適應英語授課, 但因為全校師生都是用英語溝通, 中文類的科目又是用普通話教學, 迫使他要多"說"及多"聽"...在短短的兩星期內, 段練了他的自信去說英語/普通話....真的進步了很多!  

他現在很enjoy中學的生活!

minnie:
我 choice 基顯係因為佢活動教學, 小功課, 有新校舍係油塘近 home law...我 like d 學生守紀律..唔曳..有聖經堂上    

[quote]
浩朗媽媽 寫道:
JFather:

你仔有參加課外活動嗎?[quote]

小兒參加了一些音樂及運動課程, 但是校外的....

唔好咁灰心, 我們都是沒有宗教背景及無其他關係下考入去的.......每一個小朋友都是聰明的, 不要放棄每一個機會

JFather, 對我來講, 基法同基顯都係choice, 其實我仔只有15分, 機會好小呀.

[quote]
JFather 寫道:

[quote]

你點知基顯派位唔好呢?

[/quote]  [/quote] [/quote]

hi, 各位基顯媽咪 & daddy,小女2年級,今日先插入基顯炸,暫時功課吾多每日一至2樣,尋日學校派左張一人一體藝比小朋友回家la<你地小朋友會選咩呀 !我好鬼鐘意學校有禁多課外活動, 須然要比$$$,但費用比出面平呀 ! 我今晚同大女一齊研究

重有呀 ! 學校改左用普通話教中文,我有d擔心呀 ! 我說得吾好,好驚教壞我女發音, 因為前日佢讀比我聽佢有d吾識就問我, 我有d都吾識呀 ! 實在太失敗la, 禁尋日返黎佢再讀返成編課文比我&daddy聽, 佢今天讀得好好呀!成編有文有路, 真估吾到佢禁快適應到, 再加上可以買套光碟幫手,禁我就無禁驚la

如果我第二志願先選基顯,係咪無機會呢呵

ivytang02,

妳囡囡讀2年班,係咪2年班先用普通話教中文,一年班用廣東話呢?

JFather:

咁你個仔好叻呀   

請問各位,你們覺得基顯的程度深定淺呢?小一的小朋友每天要用多少時間完成功課呢?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

我是住將軍澳地鐵站附近,上車的時間是7:03am

浩朗媽媽 寫道:
JFather:

咁你個仔好叻呀   

佢唔叻, 只係升中後的中學實行"小班教學"老師很有耐性地教他們, 所以令小兒容易適應英中生活...

在於戶外活動方面, 我是樣樣都比佢試下, 等佢自己去選擇自己的興趣和愛好, 那麼佢自自然然會用心去參加和學習的了!
‹ 上一主題|下一主題