用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園是否一定有2nd in 先有offer?
樓主: liubabyliu
go

學之園是否一定有2nd in 先有offer?   [複製鏈接]

DengCK 發表於 17-11-19 23:36
真實評論,就當係大口氣,請給點氣度

我一個post被回兩次,都有被追擊嘅感覺

豬嘜仔 發表於 17-11-19 23:40
我一個post被回兩次,都有被追擊嘅感覺

算啦,都有其他學校俾佢追擊,we are not alone。善哉善哉

DengCK 發表於 17-11-19 23:18
真理只會愈辯愈明,如果提出用家的真實感受會被視為無氣量,那我地只能說聲尊重你的睇法
...

冇睇幾日,好精彩。
我都係用家,第一年PN,第一個小朋友。

我只會話我個仔好鐘意返學,冇得返的日子唔開心。

話學校冇愛心黑面,一尾淨係谷的,我可以話你知唔係。我仔不幸患上不會傳染而比較少有的病,老師校長都有不時致電問候,再返學之後都不時致電關心。

我唔知呢d係咪基本嘢,我亦唔係死忠,讀唔讀LH我冇乜所謂,但我覺得LH係好學校。

ylylylyl 發表於 17-11-19 10:11

老師姐姐記得小朋友名,有什麼出奇?好多學校都做到。

其實呢,簡單d講唔好理die hard 5 die hard,我估你去搵學校,如果讀緊或者畢左業的會有好多上EK度唱衰,我估你都唔會揀。
所以LH算係比較好的幼稚園,多正評都正常。
Show and tell係我地in LH的原因,係一生受用的技巧。(唔知係咪呢個post啦,太多follow唔切)

DengCK 發表於 17-11-19 22:06
我地去openrice寫餐廳評論都要食過先寫啦。當然,未食過都可以寫既。但食過既寫自己既感想,會比無食過既 ...
That's why so many fake posts in Open rice nowadays...
呢個比喻真係好貼切喔!!

jenurbabe 發表於 17-11-20 00:09
That's why so many fake posts in Open rice nowadays...
呢個比喻真係好貼切喔!!

多謝你,呢個顯淺的比喻可惜有人唔識欣賞,期待提供更好的比喻

jenurbabe    發表於 17-11-20 00:32

koollee 發表於 17-11-20 00:07

其實呢,簡單d講唔好理die hard 5 die hard,我估你去搵學 ...

無錯,以前無呢d野,搞到我而家對一大班人present時都 口窒窒

Sumika_san 發表於 17-11-19 22:55
很沒意思亦沒有關係的analogy... 刻意暗笑人沒有offer,所以唔可以討論。又一見識die hard fans情操。
...
請問邊個 post 我哋有暗笑或睇唔起佢?? 其實主要因為佢論點唔中 point,事實根本就唔係咁,我哋需要以正視聽

查實我都想知點樣為之 die hard fans? 起碼我沒有出言狂踩其他幼稚園而捧高LH...
如果係 die hard fans, 恐怕討論程度並不會如此...

回覆樓主:

用家,小朋友讀緊pn, 哥哥讀緊另一間九龍塘名幼k3。妹妹讀左幾個月pn,我真係好滿意LH, 當初無跟哥哥係正確的。的確,LH面試算數一數二難的,我當時都覺得幾harsh....但入讀後就feel到學校好關心小朋友,老師好有責任感,姐姐,主任,連校車姨姨都是很好。教材很精美,小朋友很喜歡讀。學校很重視自理能力,好多事會叫小朋友自己做,真的,對我女有很正面作用。
另外,校方安排很多家長課程,免費的,真的很貼心。
k1我都冇報龍校,因為真心覺得學校適合我女,我女讀得十分開心。

jenurbabe 發表於 17-11-20 00:26
請問邊個 post 我哋有暗笑或睇唔起佢?? 其實主要因為佢論點唔中 point,事實根本就唔係咁,我哋需要以正視 ...

good point! die hard haters 反而好似隱約見到

koollee 發表於 17-11-20 00:07

其實呢,簡單d講唔好理die hard 5 die hard,我估你去搵學 ...

Show & tell培養小朋友能自信地在人前說話

豬嘜仔 發表於 17-11-20 00:31
Show & tell培養小朋友能自信地在人前說話

show and tell很重要,我真心覺得學校有呢方面training是很好的,學校唔train, 家長出面搵人train,咁咪令小朋友更辛苦。。

Luktaitai 發表於 17-11-20 00:34
show and tell很重要,我真心覺得學校有呢方面training是很好的,學校唔train, 家長出面搵人train,咁咪令 ...

中point
學校有show and tell, 又話人哋係密集式操練, 咁畀錢出去上面試班 、上小司儀班, 又唔通話人怪獸家長咩

回覆 DengCK 的帖子

Sumika_san 發表於 17-11-19 23:12
其實唔覺得有趣,相信佢由Interview有負面感覺,再係EK見識完一班fans的態度,令佢感到反感。其實好正常。 ...

你很明白我的感受,相信看過這個帖子的人,也會大開眼界見識班家長的霸氣。人地有負面評論,就話人地考唔到眼红,還有一大堆自大既幻想話可能佢地學校係後起之秀,所以當係假想敵等等。 佢地有冇諗多左呀?睇到都想笑..

曾經回過關於 st cat 既post ,人地 st cat 家長客觀有條理既回應,令我印象十分深刻佩服。呢D就係有質素既家長。

Show n tell 多而深這話題,只要提供客觀資訊例如次數有幾多,用什麼語言進行尤其是英普班,話題大概是什麼,足以交代而且令更多人了解學校。唔明佢地諗到咁多幻想出來,有點九唔搭八。

豬嘜仔 發表於 17-11-20 00:38
中point
學校有show and tell, 又話人哋係密集式操練, 咁畀錢出去上面試班 、上小司儀班,  ...

「操練品德行為」呢個評價先最夠創意。

ylylylyl 發表於 17-11-20 00:43
你很明白我的感受,相信看過這個帖子的人,也會大開眼界見識班家長的霸氣。人地有負面評論,就話人地考唔 ...

我真係好想請教咩係操練品德行為,有請

仲有,你好似對LH的show and tell有好深入了解,本人洗耳恭聽。

回覆樓主

我見識少,Show and tell我只知LH 同SC有做得比較特出。
敎學深淺真係唔係我揀LH的原因,主要係show and tell,重視品行,禮貌。
我間校長外表係嚴肅的,咁我係buy佢嚴肅,佢其實好友善,只係全校有上百度馬騮,我就係鐘意校長佢嚴肅,要認真做的,小朋友而家學會左不能馬虎。
著鞋著襪小便已經唔再比我幫佢,佢話要自己練習先係叻叻,某程度上我仲有d失落感。

DengCK 發表於 17-11-20 00:45
我真係好想請教咩係操練品德行為,有請
Sigh....以上那一位應該年幼時做得太少閲讀理解,點解我哋嘅討論仲係得到咁嘅結果....對牛彈琴真係好攰....
冇論點支持自己就話人哋霸氣冇質素九唔搭八,乜見解?so exhausted

koollee 發表於 17-11-20 00:53
我見識少,Show and tell我只知LH 同SC有做得比較特出。
敎學深淺真係唔係我揀LH的原因,主要係show and te ...

你做哂research,見識唔少啦
SC歷史長過LH好多,我估LH課程發展應參考多間名幼來設計自家課程,取其長處。
我最喜歡係學校語境好好,訓練小朋友有胆色做presentation
‹ 上一主題|下一主題