用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: healthysmartbb
go

DEL [複製鏈接]

pitcheng 發表於 14-2-28 17:06
請問5月1日這日子是否適用於所有分校?需要個別打電話確認嗎?學位是否仍然會保留到5月1日?

我今天已emai ...
不會有人回覆的. 回覆妳拿着email到蘋果日報一放, 就不有媽媽提前給錢了.

引用:可只交雜費書簿費,校服書包可開學前買 +

原帖由 siusiuball 於 14-02-25 發表
可只交雜費書簿費,校服書包可開學前買
我都係交咗雜費書簿同一條校裙,如學校會到,咪話有人比囉!

點解教育局要限定5月份學校先可以收錢先???有心讀幾時俾都無所謂, 教育局有此限, 神校4月出result, 攪到大後備就 俾人放飛機,

如果所有學校可以统一公佈收生結果,我相信唔好話45月,23月之前比學費都冇所謂

darichie 發表於 14-2-26 15:01
回覆 kathy708 的帖子

其實係因為Apple Daily報導左出來佢先改口風
又係爛蘋果.

回覆:英藝8/3前交$4010 書簿費雜費校服費

其實,冇人想特登hold住個唔係心儀的學位唔放返出嚟。好多人得英藝一個offer,但同時有其他報咗名嘅學校結果未出,唔通就要呢一刻冒住可能冇N讀嘅風險都要放返個位出嚟?況且,而家係學校偷步,唔通一句為世所迫就可以咁做?不要再轉移視線了

學校被揭發後理應主動處理,而家不但未作出行動,反而卻仍然繼續打電話叫家長提早交錢!咁嘅情形,真係要攞到學校正式通知延遲先可以令家長安心。

引用:其實,冇人想特登hold住個唔係心儀的學位唔

原帖由 vjcarcar 於 14-03-02 發表
其實,冇人想特登hold住個唔係心儀的學位唔放返出嚟。好多人得英藝一個offer,但同時有其他報咗名嘅學校結 ...
Agree!!!!!

Hi, I am from YuenLong district

The Zenith (Yuen Long) had just taken my 1.5-yr-old girl... and asked us to pay the $3,200 (books and miscellaneous fee), plus the $1,000 (uniform and school bag fee). The written letter thing wrote the deadline is 8 March...

Meanwhile, I am waiting the Interview for Topkids nursery class in Tin Shui Wai...

Another thing is, what is the range for Zenith N1 / Nc / Lk / Uk school fee?? Thx~
FACEBOOK look~ https://www.facebook.com/tl.chiu.3

想請問各位媽媽們分享分得到的最後消息的時間及分校. 謝謝.

引用:想請問各位媽媽們分享分得到的最後消息的時

原帖由 chengv 於 14-03-03 發表
想請問各位媽媽們分享分得到的最後消息的時間及分校. 謝謝.
27/2早上打電話去九龍塘英藝,話可以1/5前交,但就驚會訂唔切書,所以叫我都係8/3前交好啲。

vjcarcar 發表於 14-3-3 11:26
27/2早上打電話去九龍塘英藝,話可以1/5前交,但就驚會訂唔切書,所以叫我都係8/3前交好啲。

...
我也是九龍塘的, 還未交.

引用:Quote:vjcarcar+發表於+14-3-3+11:26+27/2

原帖由 chengv 於 14-03-03 發表
我也是九龍塘的, 還未交.
見個個回應都唔同,好想知佢會唔會出正式通知。

剛接到教育局電話,他們已聯絡九龍塘英藝校長,該校長亦已表明家長可5月1日前才交雜費,還會個別電話通知家長。
教育局人員提議如還未收到電話通知,可主動聯絡學校。她再提醒,雜費和留位是兩件不相關的事,家長如已交留位費,該位理應留到開學前一個月,無論雜費繳交與否。
希望幫到大家~

新人物    發表於 14-3-3 11:58

pitcheng 發表於 14-3-3 11:54
剛接到教育局電話,他們已聯絡九龍塘英藝校長,該校長亦已表明家長可5月1日前才交雜費,還會個別電話通知家 ...
謝謝資料.
以九龍塘為例: 上學期書簿及雜費是$3200, 夏季校服$650, 書包套裝潢$350. 雜費不用先交, 那夏季校服及書包套裝是否同樣可以先不交?

我還未收到英藝電話,會到時問清楚。但根據教育局職員,雜費應包括所有費用。

引用:剛接到教育局電話,他們已聯絡九龍塘英藝校

原帖由 pitcheng 於 14-03-03 發表
剛接到教育局電話,他們已聯絡九龍塘英藝校長,該校長亦已表明家長可5月1日前才交雜費,還會個別電話通知家 ...
謝謝!但不明白學校為何寧願個別電話通知都唔出信通知。

pitcheng 發表於 14-3-3 11:54
上文提到教育局人員提議如還未收到電話通知,可主動聯絡學校。她再提醒,雜費和留位是兩件不相關的事,家長如已交留位費,該位理應留到開學前一個月,無論雜費繳交與否。

但份通告除左要求大家8/3前交書簿及雜費外,亦提及:早前預繳之註冊費$660(半日班)$1150(全日班),將於2014年5月預先繳交之首月學費內減除.

5月已經要交第一個月學費,咁教育局話如果已經交留位費,該學位理應留到開學前一個月,但5月如果唔交第一個月學費學校肯定又當家長放棄學位,言下之意咪又違規?

新人物 發表於 14-3-3 12:22
上文提到教育局人員提議如還未收到電話通知,可主動聯絡學校。她再提醒,雜費和留位是兩件不相關的事,家長 ...
我讀到這裏有同一問題, 覺得應該是又違規.

回覆:pitcheng 的帖子

Very helpful, thank you so much! But I haven't received any call either from EB or Zenith.

chengv  Same here, no call from Zenith. 我在懷疑他們會否等到6,7日才通知, 等家長擔心而去付款.  發表於 14-3-3 14:15

咁請問知唔知其他分校係唔係應該一樣可以5月先交呢?

‹ 上一主題|下一主題