用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學 - 入天主教 (宗教5分 )
樓主: vchan1
go

小一入學 - 入天主教 (宗教5分 ) [複製鏈接]

引用:Yes.+我地嗰度sister同father都講過乜野原

原帖由 wskngai 於 13-11-21 發表
Yes. 我地嗰度sister同father都講過乜野原因來信教都ok。但係信教嘅重點係“信“。亦為什麼每次彌撒都票宣 ...
好正。。。。

引用:再者,教會都有明愛開辦一D學校專收D差學生

原帖由 wskngai 於 13-11-26 發表
再者,教會都有明愛開辦一D學校專收D差學生。係大部份家長都唔想子女入讀啫。

...
什麼叫專收D差學生?

引用:樓主係st+joe+仔,即係由細已接觸天主,甘

原帖由 sissysze 於 13-11-21 發表
樓主係st joe 仔,即係由細已接觸天主,甘多年都無領洗,睇怕佢都係洗家就拍下囉柚

...
八卦吓。。  點知佢係st jo 仔架????

引用:Quote:原帖由+wskngai+於+13-11-26+發表再

原帖由 MC媽 於 13-11-26 發表
什麼叫專收D差學生?
我唔想講得太白。但係明愛大部份學校都係本著有教無類,所以D banding好低吓。所以教會係有其他選擇令多D唔係舊生或教友都入到的學校,不過反而係D家長想唔想入啫。另外教會都有D學校係唔使25分先入到的。我呢幾日係度爬咗好多文,有D連15分都收。咁即係非教友都讀到啦。唔好用D熱門學校或神級學校來講所有教會學校吧。
不過正如我之前講,如果教會有無限資源一定想收晒所有人。因為基督的救世工程係對所有人。咁如果可以收晒所有小朋友入學咪可以容易D令所有人歸向天主囉。只不過世事無咁完美啦。如果唔係基督早就再次降臨啦。即係到時大家都唔使再爭學位。

vchan1 發表於 13-11-18 19:21
想請問如果父/母打算開始上堂入天主教,但孩子現在只係2歲3個月,需唔需要帶埋佢去上堂?如果唔洗,咁幾時 ...

如果你只係諗住領洗,可以去菲律賓,最快,問吓D姐姐啦

回覆 vchan1 的帖子

問得出甘既問題...

回覆:MC媽 的帖子

所以冇宗教都可以係大抽獎時抽入。
我而家上緊嘅暮道班,班入面90%係喺天主教學校畢業,以前細個冇入教,大左先相信。

‹ 上一主題|下一主題