用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ ...
樓主: Alexismama
go

培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ [複製鏈接]

Re: 培正媽咪~~~~入

打攪你地.我仔仔係培正05年k1仔.有幾個問題想問下你地架.1.培正附近會唔會有d playgroup比小朋友返架.因為想同佢去多d學校果頭等佢無咁陌生.
2.你地既小朋友係咪搭校車架.係一開始就搭定係等佢憤左返學先搭.
3.有見過bk留言話佢地d校車安排麻麻.係咪真既呢?

麻煩哂!!!
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

atta and/other 2005 PC K1 parents:

若想知多d 培正嘅嘢, 無論係校車問題又好, 課程問題又好, 我好建議你花少少時間細閣我地"前人"一d好寶貴嘅討論, 因為有好多關於培正嘅問題我地之前己經在不同的 topic 內回應過架喇...你有時間真係細心由頭睇起丫...包冇損失...     

[size=large]Pui Ching 2004 K1 Chat Room

條 link 係上年考入 K1 d 家長開嘅, 佢地關心嘅嘢同今年d家長都一樣 (其實應該話年年呢個時候d家長都係問類似嘅嘢...    )

FYI, P.1-7 of the link 討論咗好多"好唔好俾個仔過 PC 重讀 K1 - 因小朋友係大大仔"

P.8 - P.17 左右就討論咗好多關於校車問題喇...

睇完之後仲有問題歡迎再入嚟傾過....

[size=large]再次歡迎 2005 K1 培正家長加入我地呢個大家庭呀!!

彥彥媽咪:

你係任何時間都歡迎的。

Candice & qk

食lunch 我都冇問題,因為我唔駛返工,不過lulu要等佢老公放工返黎,先可以出來。唔知佢的時間如何。
小蕎媽媽

早晨呀,

你地咁夜ge      lunch呀, 咁我都有d機會可以join喎, 如果12:30我都可以同alexis係彥媽到打發半個鐘到然後join你地, 坐一陣先走先,但我同alexis一齊你地介唔介意呀?????

你地決定左先啦, 我到時睇情況決定     好嗎???????

小蕎媽媽,

唔好意思,星期六工人放假,特別忙,而家先覆到!

星期六我join唔到食lunch,不如咁啦,唔好咁復雜,你地約左食lunch先,我出度黎call你睇吓係邊度join你咪得囖,(手提電話果然係本世界最偉大既發明 !)起碼而家你,Candice1128,Alexismama,彥彥媽咪都ok,都夠"腳"呀!qk得咪join你食lunch,唔得咪好似我錦出到黎call你,都係大約2:00pm度,咁樣好唔好?大家同唔同意?

Lulu0820

Alexismama:

of course welcome to take Alexis with u for lunch la...

亦歡迎各媽咪如果因為時間上有d出入又唔知去邊好嘅時候嚟我屋企打躉先架....     

咁依家 confirm 去邊未...?? if lunch, 可以去對面鴻福酒樓 or 紫荊閣~~~

Dear all

我又諗...if 大家唔介意, 不如我地做個 name list 俾番我地呢班 PC parents 好唔好...等大家第日有個聯絡丫...

若有興趣的話, 你地可以 PM me...我可以 coordinate and the email all the list later...??     

Please PM me your details as follows:

Your name
Your kid's name
class : 上幼 ? or 幼低 ?
mobile :
email address:

咁夠喇啩~~   

hello彥彥媽咪:
你好,又係我呀..
吾好意思...我又想問下培正幼稚園幾錢學費?而小學學費系吾系要仟幾蚊一個月?
因我姑仔個女今年要報幼稚園..明年8月就三歲...
她想找多培正的D資料....
麻煩哂!!!
:lol: 知足常樂 :lol:

LuLu0820,

由於要搬屋,請唔到假, 所以每日放工後很busy, 相信彥彥媽媽最清楚啦!!!!(搬屋的辛苦), 到星期五我會更加sure的時間,不過,LuLu0820, 我等你沒問題呀,因我最後見Miss LEUNG. 到時keep in touch!!!!!!!

evawong1010:

我又想問下培正幼稚園幾錢學費?
$1,4xx per month, 另書簿雜費約 $700 一學期

而小學學費系吾系要仟幾蚊一個月?
?約 $2x,xxx 一年, 交 10 months fee only

You can ask you 姑仔 to read the links about Pui Ching here.....she could for sure get a lot of information there.

唔該哂彥彥媽咪...
彥彥媽咪 寫道:
evawong1010:

我又想問下培正幼稚園幾錢學費?
$1,4xx per month, 另書簿雜費約 $700 一學期

而小學學費系吾系要仟幾蚊一個月?
?約 $2x,xxx 一年, 交 10 months fee only

You can ask you 姑仔 to read the links about Pui Ching here.....she could for sure get a lot of information there.
:lol: 知足常樂 :lol:

彥彥媽咪>>
吾駛就我時間, 我呢d全職媽咪, 閒日就最得閒, 假日就係 family day, 假日出得街多會有人投訴, 所以你吾駛理我架, 你地決定左時間, 我就睇下
:wave: :wave:

hee...helloruby:

Yes la...same as me......假日就賣咗身俾兩個仔 lu.. 唔得掉抵佢地架...我都係閒日最 free....   

To all...

依家收到有幾位媽咪 PM me info for name list la...anymore ar..

I will wait for a few more days before I compile the list to all of you la...

Hello 彥彥媽咪 ,

You're very nice & helpful for providing the info. about PC to us in Pui Ching's Chatroom & other topics.

Since my son is admitted by PC in K1 in this Sept.,
my living place (Tsing YI) now is a bit far away from PC, my husband & I intend to move & RENT home near PC.  The new place(s) for moving we will consider is:

1) Ho Man Tin  (the rental fee is much expensive)
2) Mongkok
3) Yau Ma Tei

(FYI, we can only afford monthly rental fee around HK$7,000)

Of course, we've checked such info. thro' the Property's websites, but less info. can be found, and we've no much idea about the good buildings/flats in above areas.

Could I ask for yr help if you've any suggestion/idea to my concern??  

Please PM me if it's not convenience for you to say here.

Many thanks & regards.

hee....

我依家變咗 PC 駐 BK 代言人添~~嘻嘻~~     

不過有人問到我一定盡力答嘅 (只要唔係已經答過 N 次個d~~   )~~

問到地產...我又掂噃...因為我都係為對仔搬咗嚟 HMT ar ma....所以之前做咗好多功課~~~

回應 baby-king:

搬近 PC 梗係好喇...因為青衣出 PC 若坐校車真係坐到暈, 同由 TKO 出嚟差唔多, 行成個大運先去到....上年我仔有個同學仔就係住青衣, 係 K02 線...嘩...唔夠八點就要上車, 兜到暈先去到美孚..之後先番 PC....有段時間個家長寧願先同佢仔仔坐一程地鐵去美孚先轉校車架...可以遲d出門口而仲追到架校巴噃...咁你諗吓要坐幾耐嘞~~~      

若你真係打算俾小朋友一直讀上去的話就梗係搬出嚟喇...原因係:

(1) 小朋友唔駛咁早起身
(2) 小朋友唔駛晨早"ngo"車咁辛苦...真係坐到吽哂架
(3) 多一分時間響車度, 自然危險性又會多少少
(4) 若近d...自己親自接送一來可以親子, 二來又可以趁每次湊佢放學乘機問吓班主任小朋友嘅表現, 好好架~~
(5) 慳番校車錢, 又唔駛受校車部d人氣 (唔係講d姨姨, 姨姨好好人, 係冠中d人衰之嘛...尤其個個"蘇先生"~~超級官僚~~:evil:  :evil: )
(6) 第時上到小學培小會有好多好好玩嘅課外活動, 若唔住響附近, 咁接送就會有好大問題喇....到時睇得都唔 join 得~~ :cry:

所以若打算搬出嚟就早好過遲喇~~而你所提到嘅三個地點我都有留意過 (因我依家都係租咗出嚟 HMT)

(1) HMT
呢個 choice 梗係最好!! 因為可以最近 PC, 你知 PC 其實好吊腳, 地鐵同巴士都硬係爭dd, 行又行餐死...所以梗係越近越好~~我就推介我依家住呢頭 --> 何文田街 (有間百佳個條街), 我之前其實睇過 HMT 好多地方, 但都係呢條街最正最近又夠靜, 因為係直路一條, 5 mins 唔駛就到...真係好方便...依家我住咗三個月左右, 真係好滿意~~   

不過呢條街嘅唔好處係...(1) d樓好舊 (其實成個何文田都冇乜新樓....多數都十幾廿年以上....若好新個d就會好貴lu) (2) HMT street 唔係長, 所以盤源少...要講機緣 (3) 你嘅 budget 都有, 不過會細d...唔知你介唔介意....e.g. 文雅閣~~470呎, $7xxx per month...會唔會太細...不過平均價錢係咁上下...i.e. about $16/ft

唔係就要上山 (e.g. 何山, 窩山), 不過 personally 我唔 prefer..因為 (1) 要上斜路...行死人 (2) d樓都係舊 (3) 視乎上山嘅邊忽, 因為再高d分分鐘都係要坐車或揸車先得...咁我坐得車不如坐埋校車~~!    :-x 係冇...駛乜搬...梗係揾對腳行得到個d先方便架嘛~~

一係就去 PC 對面個d (e.g. 自由道, 太平道 etc) 不過又係多數細單位 (4xx sq ft) 同埋個邊多唐樓個停屋, 我又唔係太鍾意...環境又冇何街, 何山, 窩山咁清靜, 所以 not my choice~~

再唔係就再上...e.g. 俊民苑個類..係會有岩你 budget, 不過又係遠好多...多數要坐車...若你坐校車仲搞笑...分分鐘行幾轉落 PC 架校車都未到架...     

(2) & (3) Mongkok/YMT

在我嚟講..我唔太鍾意~~因為正如我上面講, 我係個d既然為得個仔搬出嚟, 就會一不做二不休, 一於有咁近搬咁近..MK/YMT 我覺得會較雜...尤其 MK, 多係舊嘅單棟物業..一係就一落街就成街都係人, 我自己唔係咁鍾意 (不過各人口味唔同...我嘅 preference 唔可以代表所有人   ), 而且又係要行....熱天落雨你都咪話...冇瓦遮頭都幾辛苦噃...若坐車 (e.g. green van) ..又係個個問題 -->咁不如索性搬出美孚坐校車算咯..反正都係要坐車, 美孚個校車站係 last 2 or 3, 上車係 8:20am 左右, 咁仲好過....響油麻地行去 PC 都要起碼 1x mins ga...(with kids 可能仲耐) 咪又係差唔多...   

不過講乜都好...都係要你自己 feel 吓先最真...你可以揾日出嚟呢頭當行街街順便睇吓d盤咁你就會知多d架喇...同埋 feel 吓附近d環境睇你喜歡邊度嘛~~     

That's all for now....寫住咁多先...再有問題再問喇...

各位,

小女是讀培正小四年級, 多多指較.   

早晨呀, 各位,

kwankit.............welcome ar, 終於有位培小媽咪入嚟join 我地     

彥媽,

今次我醒過你啦, 青衣車而家唔入美孚啦, 因多站得制, 係係九華徑直出培正, 但都係要咁早上車架啦   

我D INFO 你有架啦, 唔使再SEND比你啦, 係嘛???

彥彥媽咪 :

你真是好詳細,我都打算搬,不過過多二年先,等凱喬讀小學先,因為小學會好多課外活動,可能好多時都搭唔到校車,到時先搬近d。而家我同老公都要返工,是公公婆婆幫我湊喬喬,層負資產又重未搞店,所以都是要留返荃灣。
小蕎媽媽

彥彥 MA:
   請收 P.M.

ALEXIS MA:
   我都係培小家長黎架 !   

heilai,

我知你係培小家長, 但你都係培幼家長嘛, 今日alexis遲到, 唔知會唔會有黑豬仔呢     我上珁到樓上見到鄧先生, 鄧先生帶佢入班房架   
‹ 上一主題|下一主題