用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日去SC in 完,有感而發
樓主: CCFU
go

今日去SC in 完,有感而發   [複製鏈接]

我o係到睇到一個我覺得好經典, 就係group in, 有個家長專登走過隔離檯攞左某小朋友前面的abc比佢小朋友, 結果順理成章, 考佢識唔識檯面上的英文字母, 好彩比人攞左abc果個識答檯上個淨返個d xyz, 唔係真係要xyz果個不知廉恥既家長...我好懷疑佢第日會幫小朋友考試出貓.

回覆:yslgirl 的帖子

哇,呢個帖子好精彩呀,呢d錦出位的行為係咪真係work咖?學唔出播

MiniCooperS  一樣米養百樣人,有呢D家長,一D都唔奇喎﹗
只係我地做唔出﹗  發表於 12-2-28 11:37

所以呢類心態唔正確既家長, 小朋友入到又如何..將來仲有漫長既路, 呢d手段如果小朋友識左 , 最怕佢唔係用係讀書出貓上, 而係用於人生價值觀.就大件事

st.cat個interview要考講野....我個仔仲係講緊BB話咋! 當時我丈夫巳經同老師講左仔仔未識講野,但係臨走派餅餅個老師都係問仔仔收到餅餅要講咩!! OMG....都話我仔仔未識講野, 點解咁concern要講野!!
In左幾間學校到唔太concern小朋友要講野, 其實我覺得有d唔公平, 唔通識講野真係甘重要咩?? In N班咋喎, 洗唔洗要求到甘呀......男仔普遍都遲講野, 我仔仔奎程都有反應, 係吾識講. 經過今次interview, 我覺得st. cat is really not my cup of tea!!!

好同意你地一班家長嘅講法.  .我小朋友係大B, 但無去考SC, 自己做阿媽都知有成萬人去考, 何必呢?比我小朋友考到又如何. . .今日唔知明日事, 何必要個小朋友咁慘!
PS*有無家長個小朋友今年9月讀金巴倫迦南N班丫?

我自己係細B 媽媽, 冇機會IN SC, 睇完你地的匯報都有啲卻步
但我想問, GROUP INTERVIEW一班BB, 其實好難睇出邊個BB係啱學校的心水喎, 學校係點選學生呢
乖乖地坐起度, 冇反應, 四圍走好好動, 坐唔定, 邊款係會優勝啲?

esther2010: 金巴倫迦南N班 (下午班) 收咗我囡囡呀, 我會去IN victoria, 如SC同victoria唔收, 我會選擇迦南 (好大機會)...

回覆:CCFU 的帖子

melonfans 發表於 12-2-27 18:08
sigh...我雖然無去in sc, 仔仔上年去in k1, 都試過差吾多嘅經驗!  嗰日仔仔坐係到玩玩具, 佢已經有少少發 ...

之前見過一間KG, 有個小朋友走過來, 佢家長就坐在一米外, 我見佢過來就叫自己個小朋友SAY HELLO, 記得好似佢家長都有叫小朋友HELLO, 見佢都無走, 就叫自己小朋友比玩具比佢, 跟住佢地行開左, 而家咁講個位家長會唔會介意呢?

又試過未IN前在PLAYGROUND玩設施, 我通常會叫佢同小朋友玩, 但係有D家長好奇怪, 唔會比自己小朋友在IN前IN後同其他小朋友玩, 佢可能以為自己小朋友好有個人之處, 唔想其他小朋友學左偷私. 好搞笑, 我就視之為WARM UP.

回覆:CCFU 的帖子

I love your sharing!! This is a good reminder for all of our parents not to give so much pressure to our kids, they are only 2 yrs old, some may not reach 2, have you ever thought about they understand what interview is?? They need to face a person who is not familiar with. Pls don't forget they are just babies, not an adult going for job interview, whatever they have good performance or not, we should always be supportive & positive. This is only a beginning, they still have lots of interviews coming.

其實大家都唔洗咁在意, 如果家長係克意做D損人利己的事, 老師都係會見到的.
一間咁出名既學校, 老師唔會咁豬架.

hei2222 發表於 12-2-28 17:01
之前見過一間KG, 有個小朋友走過來, 佢家長就坐在一米外, 我見佢過來就叫自己個小朋友SAY HELLO, 記得好似 ...

其實個個人感受都吾同, 我就係in 前 in 後都吾會畀佢玩playground設施!  吾係吾畀佢同其他小朋友玩, 我個仔真係玩到吾願走, 佢喊哂咁吾肯走, 點去interview!   好多時我都覺得小朋友會爭野玩, 特別係男仔!  我個仔都係一時時, 有時肯share玩具, 有時吾肯!  

所以我interview都盡量keep住佢吾好就圍走, 多1事不如少1事!  搞喊哂真係好煩!

咁我諗又未必係你講嗰種偷私!  好多家長都明白小朋友去interview好講心情!  可能只係好似我咁諗!

hei2222 發表於 12-2-28 17:01
之前見過一間KG, 有個小朋友走過來, 佢家長就坐在一米外, 我見佢過來就叫自己個小朋友SAY HELLO, 記得好似 ...

你個仔俾玩具人地, 同你問人地個仔攞玩具, 係兩回事喎. 講真, 如果我係個家長, 我見到學校有一件玩具屋企有的, 我都想個仔把玩熟悉的玩具. 當然, 會唔會出聲要其他人俾, 或者搶人地ABC, 留翻啲XYZ俾人, 我自己就未試過.

melonfans 發表於 12-2-28 17:23
其實個個人感受都吾同, 我就係in 前 in 後都吾會畀佢玩playground設施!  吾係吾畀佢同其他小朋友玩, 我個 ...

最大問題係, 完全無mood又唔掂, 玩喪左, 又唔掂. 去年11月, 我去in青衣啟思, 十一點幾入去, 一點幾才in, 就係玩喪左, 到一點幾時想瞓覺. 當然, 點解約十一點幾in, 搞到一點半先有得in, 四個字 " 安排混亂 ".

我個仔入到去, 好眼瞓, 同老師講bye bye, 轉身就走. 捉佢翻來再in, 老師印象都唔好啦.

hei2222 發表於 12-2-28 17:08
其實大家都唔洗咁在意, 如果家長係克意做D損人利己的事, 老師都係會見到的.
一間咁出名既學校, 老師唔會咁 ...

sigh....嗰日我畀咗第2件玩具畀個女仔, 打發咗佢走!  仔仔好吾開心, 起哂槓, 知道有人要攞佢玩具!  我即刻畀過第2件玩具分散佢注意力!  到老師走埋嚟同佢傾計, 始終陌生地方, 陌生人, 佢即刻好保護自己, 問咩都答 "No"!   老師都只係問咗我2個問題, 但係同其他家長就傾咗好耐!  我都知實吾得!

我果group o係waiting room, 無人問任何問題喎, 亦唔覺有人mark分.

hei2222 發表於 12-2-28 17:08
一間咁出名既學校, 老師唔會咁 ...

請問一個幼稚園老師搵幾多錢一個月? 一間出名幼稚園, 老師個個都好聰明?

一班幼稚園老師, 天天對住天真無邪的小朋友, 出面世界那種殘酷, 人心那種險惡, 他們會知道嗎?

melonfans 發表於 12-2-28 22:53
sigh....嗰日我畀咗第2件玩具畀個女仔, 打發咗佢走!  仔仔好吾開心, 起哂槓, 知道有人要攞佢玩具!  我即刻 ...

或者你唔好buy我果套人心險惡論, 就當係一種考試技巧. 即係好似會考英文作文咁, accuracy係最緊要, 最基本, content分, 要唔要都罷.

你禮貌拒絕也好, 一口拒絕也好, 就是要保住基本盤, 希望小朋友肯答問題, 放鬆, 不會感到個環境好hostile. 老師要扣我唔肯sharing的分, 就即管扣, content分, 唔要都得.

最多就in完後, 立即寫封表揚信, 同時解釋為什麼當日拒絕跟其他小朋友分享玩具.

手斤口  ...呢位媽媽,accuracy係重要,不過content仲緊要.依家writing係impression marking.相信老師都會睇內涵  發表於 12-3-2 23:54

回覆:今日去SC in 完,有感而發

讀過early childhood education 都知這個年紀係以自我為中心,no sharing 好正常,唔係唔駛家長和學校教喇

Allymcbun 發表於 12-2-29 06:59
讀過early childhood education 都知這個年紀係以自我為中心,no sharing 好正常,唔係唔駛家長和學校教喇

...

我個仔返playgroup, 老師都係咁講, 要到K1, 甚至K1下半年, 小朋友才開始跟其他小朋友有明顯的interaction.
‹ 上一主題|下一主題