用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園的思考藝術
樓主: YCDad
go

選擇幼稚園的思考藝術 [複製鏈接]

超級同意...
而家根本唔係家長選擇學校...而係學校選擇鍾意收邊種學生....

阿仔係0910細仔...係我同屋企人眼中,佢記性好,又聰明...講野都唔錯....但已經一連收到kv同st cat既reject...我心情真係好差...昨晚仲要發夢收到第三封reject...我諗自己就黎crazy....

我自己係band1名女校出身...所以幫唔到阿仔攞分,佢阿爸間學校好似c執左....不過好記得當年會考9a個同學,佢當年入唔到我間女校既附屬小學,去左官小(唔記得邊間),而間官小最後又俾佢入番我果間band1名女校,仲要最後考9a,佢當時既男同學仲入dbs!!而最後我又聽講佢好似做左家庭主婦....無做成功人士....人生可以有好多轉折點,所以kg其實真係佔人生一個好少部分....

我都會提醒自己呢點..上得bk多,見到人地有offer,自己無,好容易走火入魔....

係呀
人地有自己冇, 個心梗係有d唔舒服
再加上身邊有人入到, 自己個仔/女in得唔錯都入唔到, 仲唔舒服
不過只要自己立場企硬d, 心諗自己揀ge, 係最適合自己個仔/女, 咁就冇咁sad la

原帖由 Xylitol12 於 11-11-30 16:40 發表
超級同意...
而家根本唔係家長選擇學校...而係學校選擇鍾意收邊種學生....

阿仔係0910細仔...係我同屋企人眼中,佢記性好,又聰明...講野都唔錯....但已經一連收到kv同st cat既reject...我心情真係好差...昨晚仲 ...

我有個親戚,兩個仔都是KV畢業生,兩個都入了名小學LS。

小學階段,大佬被努力催谷,考頭十名,細佬考頭三名。

我們都看得到,大佬的成績是谷出來的,反而細佬是真心喜歡讀書和鑽硏學問的。

大佬升上LS中學部之後,成績一落千丈。

真心喜歡讀書和鑽硏學問...這是天生的, 後天最多只可幫補3成。我可以怎幫亞仔呀:(

很好的分享,謝,很期待個結局.

我也有一個在活動教學的kg,一個在kv,希望幾年後也可分享我的經驗.

ps e+ kv 每星期有三本書帶囘家,內容適中,省卻父母不少找書的時間和$.

樓主,其實St Cat同KV, 你個人較喜歡那一間呢?請單純從以下幾方面評論:

1)那間學校能妥善地向家長溝通有關教學及學程內容?如開學時向家長闡明將會教什麼、用什麼方法教、開學后每星期學程內容、定期向家長提供專家育兒有關資訊或講座等等‧

2)那間學校教師對你子女有較深入了解?那間學校教師深細心?

3)那間學校對你子女成績評估方式較仔細?

4)(general question) 那間較多學生有在學術科目(中、英、數﹞上上補習課?

5)(general question) 那間的學生較有品德?

6) 看你早前說kv對教育有更深遠的愿景,可否再闡明一下?

期待你可以再分享一下!謝謝!

原帖由 YCDad 於 11-11-30 17:01 發表

我們都看得到,大佬的成績是谷出來的,反而細佬是真心喜歡讀書和鑽硏學問的。

大佬升上LS中學部之後,成績一落千丈。 ...

睇完樓主對j-mum的回覆, 應該大家都會決定到去邊一間學校喇? 大家係唔係入得來都係sc/kv都收左呀?

我先申報,SC我囡都係 waiting, 當初申請係為增廣見聞,同訓練下囡囡面試應對,亦借機會了解了解名校是什麼,萬一有幸收左先算。KV就無申請,因為一定唔會讀,因為我希望囡囡在語言(中英文)學習上有較平均嘅發展,KV較重中文,怕囡囡讀完唔記得晒啲英文。

為什麼要問這些問題呢?只係感覺樓主慾言又止,而且以上問題相信好多家長有與趣知道....我是路過,卻又八卦!哈哈!

原帖由 porporchi 於 11-11-30 23:27 發表
睇完樓主對j-mum的回覆, 應該大家都會決定到去邊一間學校喇? 大家係唔係入得來都係sc/kv都收左呀?

樓主,等緊你!

我都有D疑惑, 見好多家長提及KV的教學方式係唔多需要家長參與咁, 只需抱住不要問只要信的信念就可以. 咁對小朋友在學習或德育上的成長算係完善嗎? 真係好想知多D呀, THANKS!

原帖由 YCDad 於 11-11-30 17:01 發表

大佬升上LS中學部之後,成績一落千丈。 ...

咁即係點呀? 兩個都係KV, 兩個都係派入去LS (唔關KV事)

鍾唔鍾意讀書好多時天生.....

咁同KV有咩關係?

看見有網友開題:「想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?」

此問題可以引伸為以下問題:

「想仔仔第時入DBS,面試班應該點揀?」

「想仔仔第時入DBS,補習班應該點揀?」

再引伸的問題.....

「想仔仔第時入DBS,工人應該點揀?」

「想仔仔第時入DBS,住屋應該點揀?」

再再引伸的問題.....

「想仔仔第時入DBS,未來丈夫應該點揀?」因為DBS old boy 有分加。

究竟點解要生仔?

有人說過,不想有下一代,因為「無止境的向上爬沒有什麼意思」。同意否?

即係點培養個小朋友對學習有興趣遠比讀邊間幼稚園黎得重要囉.. 勉強冇幸福.

原帖由 hangyodon 於 11-12-1 10:16 發表

咁即係點呀? 兩個都係KV, 兩個都係派入去LS (唔關KV事)

鍾唔鍾意讀書好多時天生.....

咁同KV有咩關係?

點解要讀DBS?

原帖由 YCDad 於 11-12-1 10:20 發表

再引伸的問題.....

「想 ...

原帖由 YCDad 於 11-12-1 10:20 發表

再引伸的問題.....

「想 ...

bk有like button就正!

向上爬

DBS曾經收過一些小一生,是來自全日制幼稚園的。

全日制幼稚園?

上午讀KV,下午讀St.Cat.,或是倒轉。

各位網友家長,看見以上自組全日制幼稚園成功入讀名校的事例,是否已經蠢蠢欲動呢?

點解要讀DBS?

美國有一位虎媽,出了一本書,講述她栽培兩位女兒的經歷。

正確一點講,這是一本虎媽對培育兩位女兒方法的反思記錄。

為何要反思?因為她把訓練培育大女的虎媽教法,硬套在幼女身上,幼女強烈地反抗。虎媽教法在大女身上成功,在幼女身上卻失敗了。

如果虎媽教法在幼女身上同樣成功,虎媽大有可能不會寫這一本反思的書。

真有其事?有興趣知道他後來變成怎樣!

原帖由 YCDad 於 11-12-1 10:32 發表

全日制幼稚園?

各位網友家長,看見以上自組全日制幼稚園成功入讀名校的事例,是否已經蠢蠢欲動呢? ...

我係個小朋友, 我想跳樓~
原帖由 YCDad 於 11-12-1 10:32 發表

全日制幼稚園?

各位網友家長,看見以上自組全日制幼稚園成功入讀名校的事例,是否已經蠢蠢欲動呢? ...

原帖由 j-mum 於 11-12-1 00:46 發表
樓主,等緊你!

如果KV和St.Cat.都收妳囡囡或囝囝,我認為兩間都要讀;如果可以的話,讀四間更好!可以集各家大成於一身。

(以上純粹說笑,藉以緩和考幼稚園緊張的氣氛,不喜勿插)
‹ 上一主題|下一主題