用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2010-11 P2 齊齊傾 [複製鏈接]

原帖由 Linki 於 10-10-11 23:00 發表
亞囡今晚要背一首叫MTR Song, 5知你地d小朋友要5要背, 係英文老師派歌詞, 佢話係聽日英文唱歌, 响you tube裡有, 学校俾歌詞都死, 揾d咁gei嘢玩, 又要背中文....唉!
...

我地無派到mtr song呀!
中文就日日背, 英文就日日spell. 依家辛苦d, 希望考試唔洗溫得咁慘.

冇呀, 爸爸淨係同佢一齐背咗d站名就算, 5道5理其他背書咩, 玩禁大呀?

原帖由 曦彤媽媽 於 10-10-12 09:17 發表

我地無派到mtr song呀!
中文就日日背, 英文就日日spell. 依家辛苦d, 希望考試唔洗溫得咁慘.

雖然話二年級已經算適應了小學生活,但老師會不會想一想這麽細的小朋友應該每天都有一點時間玩或留意身邊發生的事情呢?!雖然我知道好學校需要“谷”成績,但生活都要balance 點!

吓! 18樣功課 ??? 人到死

原帖由 Linki 於 10-10-11 15:47 發表
亞囡剛剛先打Tel. 話俾我聽, 今日計埋中、英文背書、默書共18樣功課, 就嚟連手冊都5夠寫lor!

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

係連中、英文默書、背書、spell、改正 + 其他作業........等等

原帖由 paltiBB 於 10-10-12 10:53 發表
吓! 18樣功課 ??? 人到死

真希望学校本手冊大本d, 因為d功課都多到寫5晒, 有時都5知佢寫乜? 唉!

原帖由 Linki 於 10-10-12 12:11 發表
係連中、英文默書、背書、spell、改正 + 其他作業........等等

原帖由 Linki 於 10-10-12 12:16 發表
真希望学校本手冊大本d, 因為d功課都多到寫5晒, 有時都5知佢寫乜? 唉!

係呀! 成日都唔夠寫, 尤其係英文, 通常都好長..........

大家好, 好耐冇上來同大家傾傾.

唉... 二年級真係多左好多功課..... 我個女每日做功課都做到6點几, 温埋書都成7奌几, 真係冇咩娛樂時間, 佢最大ge享受就係放學后我比1小時ge時間佢食下野, 睇下電視......

二年級已經係咁, 真係唔咁想像往后ge日子.

中默仲要有unseen, 我个女中文就係最差, 上次默書扣的分數全部都係 unseen 錯ge字, 睇黎, 以后中默都幾難摆100分lor.....

原帖由 曦彤媽媽 於 10-10-12 13:58 發表

係呀! 成日都唔夠寫, 尤其係英文, 通常都好長..........

大家咁話, 繼續努力, 我都驚緊佢個評估1......唉

原帖由 aliceykm1 於 10-10-13 10:03 發表
大家好, 好耐冇上來同大家傾傾.

唉... 二年級真係多左好多功課..... 我個女每日做功課都做到6點几, 温埋書都成7奌几, 真係冇咩娛樂時間, 佢最大ge享受就係放學后我比1小時ge時間佢食下野, 睇下電視......

二年級已 ...

原帖由 Linki 於 10-10-13 10:08 發表
大家咁話, 繼續努力, 我都驚緊佢個評估1......唉

努力努力!

醒目開學勳章

你地覺唔覺得宜家d應用題好難, 我女試過10幾條應用題, 全部錯晒. 我擔心緊評估, 點算好呀.

原帖由 raikkonen 於 10-10-13 16:57 發表
你地覺唔覺得宜家d應用題好難, 我女試過10幾條應用題, 全部錯晒. 我擔心緊評估, 點算好呀.

2年級d功課真係難左好多!

原帖由 raikkonen 於 10-10-13 16:57 發表

佢係計錯定唔識解題呀? 亞囡解題都ok, 有時唔小心d進位呀!
二年級d功課又真係難d. 尋日亞囡放學要去學小提琴, 返到黎已經好倦, 仲要做功課同溫默書, 有時覺得佢地咁細個仲辛苦過我地d大人, 由日踩到夜, 我地返工都可以伸吓, 真陰公.

醒目開學勳章

佢地慘? 我地仲慘, 放咗工番屋企仲要同佢對功課, 呀女呢個星期係勁心散, 淨係對功課對成個幾鐘, 仲未計同佢默書. 真係人都癲呀! 今次評估我打定輸數, 真係合格都偷笑.

各位媽咪, 你地知唔知考數學有冇算草紙提供架, 我仔要用直式先計得好d咋, 用橫式成日唔記進位架!我仔話要寫係卷上面計, 之後又要擦番佢, 邊有咁多時間佢又計又擦呀, 我仔己經做野好慢呀!

醒目開學勳章

我都想知, 最好老師直接同小朋友講比佢地帶紙評估, 如果唔係, 我女點都唔會帶.

原帖由 angelmokco 於 10-10-14 11:06 發表
各位媽咪, 你地知唔知考數學有冇算草紙提供架, 我仔要用直式先計得好d咋, 用橫式成日唔記進位架!我仔話要寫係卷上面計, 之後又要擦番佢, 邊有咁多時間佢又計又擦呀, 我仔己經做野好慢呀! ...

請問下周評估期間 (周一至周四), 若有體育課, 需不需要穿運動服???
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

請問下周評估期間 (周一至周四), 若有體育課, 需不需要穿運動服???

要著架!我仔舊年話照常上課, 只不果d堂縮短左。下午d堂係唔會cancel架!

醒目開學勳章

好唔開心, 原來呀女日日對著d功課, 一路做一路喊, 佢由其數學一多功課就實喊, 攪到完全冇心機做功課, d數學功課全部做錯晒, 好慘! 剛剛數學小測驗竟然得40幾分 , 點算好呀. e+先開始咋, 我真係學得數學真係超級多功課, 好似琴日, 做20條應用題, 再做10條補充題, 再做課本, 我每日淨係對佢d數學, 已經要用1個鐘 , 真係未計中文&英文. 我e+覺得佢有少少逃避做功課, 佢以前唔係咁嫁, 好乖, 自己自動自覺做功課, 一個鐘頭就實做得晒, e+做2個鐘都做唔完. 因為功課令到小朋友失咗學習興趣, 我都唔知點算好.
‹ 上一主題|下一主題