用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010年1C班請進
樓主: skching
go

2010年1C班請進 [複製鏈接]

是啊, 昨天已尋回了,謝謝你哦....
原帖由 luiluimama 於 10-11-1 16:46 發表
我好似見到有呀, 係你小朋友咖?

多謝你, 我已經問了他的同班同學借了, 我問個囝點解會不見了, 他們借了給同學, 但是同學就沒有還給他, 所以不見了. 真的氣死人.

多謝你, 我已經問了他的同班同學借了, 我問個囝點解會不見了, 他們借了給同學, 但是同學就沒有還給他, 所以不見了. 真的氣死人.

應該係我囡囡攞左啦, 唔好意思呀

原帖由 skching 於 10-11-2 16:50 發表
是啊, 昨天已尋回了,謝謝你哦....  

唔緊要,請問通告48係唔係家長教育講座 「孩子焦慮知多D」資料  因為之前簽左,但見個女手冊寫左又叫我簽.

原帖由 luiluimama 於 10-11-2 18:12 發表
應該係我囡囡攞左啦, 唔好意思呀

係呀, 又叫我簽呀, 而且張"孩子焦慮知多D"通告係無編號咖, 我搵極都搵唔到48通告, 唯有當依張係48號通告啦

原帖由 skching 於 10-11-3 09:41 發表
唔緊要,請問通告48係唔係家長教育講座 「孩子焦慮知多D」資料  因為之前簽左,但見個女手冊寫左又叫我簽.

我有一件事情想和大家分享一下, 11/11日我忘記了是英文測驗. 所以沒有跟孩子溫習, 不過都合格. 當他拿會了試卷回來, 我發現有三行改正和答案是一樣的, 所以我立即問孩子你有沒有把改正填寫在答案的位置, 他說沒有, 但我很怕他講大話, 所以用了身罰, 希望他事實告訴我, 但他說沒有, 媽媽你不信任我. 這句話. 所以我打了電話給林副校, 請查一查, 他一看就話我個孩子自己寫的. 她一定沒有改錯. 現在我都不知道應該怎樣好 ?

回復 107# kinalee 的帖子

唔係好明你既意思

原帖由 kinalee 於 10-11-12 23:08 發表
我有一件事情想和大家分享一下, 11/11日我忘記了是英文測驗. 所以沒有跟孩子溫習, 不過都合格. 當他拿會了試卷回來, 我發現有三行改正和答案是一樣的, 所以我立即問孩子你有沒有把改正填寫在答案的位置, 他說沒有,  ...

不好意思, 我要路過, 我仔仔讀 1A, 看完你所講後, 你有沒有發現, 有擦過的"痕" 跡呢 ?  做父母的, 不信他, 又好像講不通, 不過老師一次過改錯3個答案, 個機會率又幾低....... 可能你仔仔不是有心將答案擦了改過, 他改後, 又不是問番老師取回分數, 所以佢作幣機會又低, 可能多手, 擦了

同仔仔慢慢傾, 不是很大的問題呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

各位父母, 準備好升小一後的第一個試未, 唉,我發覺自己總緊張個女,佢好似覺得無咩特別,唔識老師唔會罰喎...吹漲...唯有求天父眷顧佢啦... ...各位......加油啊...

哈哈, 你都希望小朋友唔好有壓力咁去考啦, 當佢一有壓力, 又唔開心, 又可能考得唔好, 仲衰, 留比父母去擔心啦, 哈哈

原帖由 skching 於 10-11-17 10:01 發表
各位父母, 準備好升小一後的第一個試未, 唉,我發覺自己總緊張個女,佢好似覺得無咩特別,唔識老師唔會罰喎...吹漲...唯有求天父眷顧佢啦... ...各位......加油啊... ...

luiluimama,

你需要返工嗎....唉.. 我係屋企都可以叫佢溫下書, 係公司就叫都叫唔到佢, 安排左溫果的佢一句講攪掂啦, 真係無佢乎....算吧, 好似你話俾佢自己無壓力下去考,識幾多做幾多吧.

我想問下知否中文 - 說話考的咩, 怎樣考,是否似第一張中秋節那份一樣, 我摸不着頭腦...麻煩你告知..謝謝..
原帖由 luiluimama 於 10-11-17 11:41 發表
哈哈, 你都希望小朋友唔好有壓力咁去考啦, 當佢一有壓力, 又唔開心, 又可能考得唔好, 仲衰, 留比父母去擔心啦, 哈哈

中秋節那一份已經評估了, 今次真的不知道喎 ?

我有工作咖, 不過係新工上任, 之前無做野一個月, 都算有時間陪過佢溫下書, 哈哈

中文口試我聽聞係好似中秋果份口試咁既模式, 但就唔會預先派比家長準備, 咁既安排都幾好呀, 等個小朋友自己即場發揮, 我地做家長既又可以溫少一樣野, 哈哈

原帖由 skching 於 10-11-17 12:12 發表
luiluimama,

你需要返工嗎....唉.. 我係屋企都可以叫佢溫下書, 係公司就叫都叫唔到佢, 安排左溫果的佢一句講攪掂啦, 真係無佢乎....算吧, 好似你話俾佢自己無壓力下去考,識幾多做幾多吧.

我想問下知否中文 - 說話 ...

還有兩天就考完試了,加油啊...

加油、努力。這幾天真有緊張的感覺。
原帖由 skching 於 10-11-22 10:59 發表
還有兩天就考完試了,加油啊...

你地小朋友呢幾日點樣執書包?阿女樣樣都話要帶咁

只係帶自修薄, 手冊, 筆袋, 水壺同智能咭咋

原帖由 sisimama 於 10-11-22 15:29 發表
你地小朋友呢幾日點樣執書包?阿女樣樣都話要帶咁

哈哈,我覺得自己考緊試,個女係度陪跑..   ...
原帖由 chingfoon 於 10-11-22 11:24 發表
加油、努力。這幾天真有緊張的感覺。

考完試啦....唔理結果係點...都值得慶祝...因為這是佢地的第一次試..........

‹ 上一主題|下一主題