用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)
樓主: sammili
go

要報2005K1媽媽請進(灣仔區) [複製鏈接]

Re: 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)

hi pigpig
點呀, 有冇interview過, 結果報左邊幾間?

冬日勳章

Little_cy ,
請收pm!

我都download左寶血份form,但仲未交,乜又係6/11面試ar?死la,6/11 10:00am又要in呂郭碧鳳,唔知會唔會撞時間tim,若果遲d先交form會唔會晏d先面試呢?報左名既mama可唔可以講聲你地幾點interview ar?
thx

冬日勳章

sammili ,
11月6日真係好忙呀!我就9:30am要去堅道真光面試,11:00am要去呂郭碧鳳;寶血我都未去交表呀!應該下星期2先會去交,你呢?幾時會去交呀?如果就到的話,我地可以約埋一齊去交!
唔知到時可唔可以參觀學校呢?
不過,我諗我多數都會放棄去呂郭碧鳳面試...

i am planning to submit application form to Precious Blood, do any mamas know how long for the interview?  會以點既形式interview 呢?

pigpig
我都會去交application form呀,睇下到時會吾會撞倒啦.

pigpig,
點解你會報堅道而唔係報大坑呢?我就20/11去大坑交表(只限呢日交表,真煩!)原本我anytime都可去寶血交表,但因我仔上星期4染左手足口病,要留家休息唔可以返學起碼1個星期,又要隔離佢同個妹,忙到死,所以我要等佢返番學先有時間交表,唔知越遲交表會唔會越遲面試呢?因6/11 10點要去呂郭碧鳳,若果要是但放棄一間都唔知點揀好,希望d時間就到la,若你交完form可否話聲我知幾點interview ar?
thx

冬日勳章

sammili,
我多數都唔會報大坑果間真光,因為我覺得校舍好舊,老公又唔鐘意學校俾佢既感覺好嚴,無生氣;而且大坑位置唔就我腳,所以,我多數都唔會報!
嘜你囝囝有手足口病呀?甘要多D休息,到時我交左再通知你啦!

Although True Light has many years  of history, but classrooms/places inside are not old at all. Teachers there are more concerned with kids' disciplines and manner but teachers are very nice and patient towards kids. They use a smooth and systematic way to teach children and make them become independent, polite, and self-confident. At least my girl studying there seems to be very happy and enjoys her kindergarten life.

In my points of view, kids at some point need to be disciplined especially in environments like school. Because this is a game in life no matter at work or in some other places. So do take one more choice for your girl/boy, and give yourself chances to visit the school at interview. And make a feel about the teachers' manners and presentations, talk to them more. Then your husband and you might change your mind later!!
8-)

今日過左去跑馬地寶血交申請表。死啦~~又係11月6日o既10:30am,同呂郭碧鳳面試時間11:30am差一個鐘,實趕唔切去晒兩間面試。我參觀過寶血,環境唔錯,好乾淨(我特別睇埋個洗手間),小朋友又有禮貌,老師又有耐性講解,我仲見到佢地上普通話班時情況,小朋友好踴躍答問題(K3班),另外每間課室都有一部電腦(另設電腦房約有8-10部電腦),到K1下學期就會開始學架喇。Ryan仔非常鐘意,佢一入到去已經不停咁講學校呀...,又唔肯走喎。所以我諗我唯有放棄報呂郭碧鳳啦~~~不過我都會試下打去呂郭碧鳳問下可唔可以改面試時間。

[size=medium]另外想請問下幫bb報左銅鑼灣靈糧堂o既媽媽,你地收到面試通知未呢?因為我仲未收到佢地通知呀!會唔會又係11月6日架?
妹妹七個幾月,重21磅

冬日勳章

bullbull ,
我聽日會去寶血交表,其實,我都好鐘意寶血呀!因為我以前細個都係讀寶血的,所以就有情意結囉~~
佢地個校舍真係好正,以前我自己返學的情境,到依家我都仲記得呀!我姪女係度讀,都一樣好開心,依家已經係瑪利曼讀緊小四囉~~
我諗我多數都一樣會放棄去呂郭碧鳳面試,因為此終呢間唔係我首選。
我都有讀銅鑼灣靈糧堂,未收到面試通知,不過,我唔會去面試,至於原因,我係前果幾頁講過,你可以去睇下。

pigpig,

咁你知唔知寶血面試情況係點架?同埋面試用幾多時間?我都覺得寶血唔錯~~入到學校第一個反應係好舒服同埋學校職員幾好禮貌。

我睇到你對靈糧堂o既感受喇,唔怪得你唔會去面試啦。我上次去交表時reception個女仔都係冇乜禮貌,就咁叫我放低乜都冇講。不過咁o岩見到D老師都對學生態度都OK啦,我都會帶囝囝去面試。不過男仔搵學校真係冇乜選擇架,來來去去都係個幾間。我諗考入名校實冇我仔仔份喇,不過都希望搵間唔太差而囝囝又喜歡o既學校。

又想問下大家如果我大伯係讀英皇書院小學同學會同埋中學直升King's college,咁我仔可唔可以加分呢?定係一定要直系親屬如父母係校友先會加分呢?

又有多一個問題有冇人知聖保羅堂幼稚園(位於中環藝穗會側少少)好唔好呢?
妹妹七個幾月,重21磅

冬日勳章

bullbull,
面試過程,我唔係甘清楚,以前,我有朋友係果度教,我可以試下打電話問一問。
我覺得寶血對於我黎講,就係位置最唔方便~~
唔好話囝囝考唔到名校啦!有時好難講的,睇運氣,希望你囝囝可以考到你心目中的理想學校啦
我諗應該一定要係直系親屬如父母係校友先會加分;唔知有無其他媽咪比較清楚呢?
聖保羅堂幼稚園,我地愉景灣呢度,好多小朋友出去讀,話就話同聖保羅男女小學,有關係,但係咪真,我就真係唔知!不過,佢地話校舍就比較舊,我諗,我都會去睇一睇。

bullbull,
我都報左靈糧堂,都仲未收到面試通知,其實你in完寶血再飛的落灣仔,可能都趕到呱,遲小小唔會唔比你in呱,我估最多半個鐘乜都in完la,同埋以我所知應該係父母or兄弟姊妹先可以加分ga。

pigpig,

真係唔該晒你呀!其實我自己係住南區,寶血幼稚園都唔係咁就腳架,不過冇法啦~~屋企附近幼稚園又唔合心水,唯有越區搵啦!

我老公同大伯都係讀聖保羅堂,所以都會同個仔報埋名,不過都會先去睇下校舍同環境...

sammili,

oh...原來大家都未收到通知....
咁都好喎,試下到時趕去呂郭碧鳳,如果真係唔比面試就算啦。
妹妹七個幾月,重21磅

各位, 我都有考慮報寶血, 不過我有少少問題, 寶血係咪全中文, or 一星期都有上中文, 英文同國語架??  

我本身住大坑, 之前我諗, 如果報寶血, 不如讀真光, 因為都係個類幼稚園, 不過我無報真光, 因為真光主力用中文, 又無國語, 所以無報, 但我又覺得寶血環境唔錯, 空氣好d, 又加上幼稚園係獨立一坐校舍, 都唔錯.

不過返學真係幾吊腳...

It's true that there is no mandarin course in True Light kindergarten until Primary School but they have Native English teachers to teach them English. So they don't only teach in Chinese but also in English, too. Also one other good thing is that they have three teachers in each class for 30 students, so 1 to 10. But for other schools I've heard, my nephew in Kiangsu--three teachers to 40 students. And one of my colleagues, her daughter in St.Paul Convent, it's two teachers only for 30 students, so 1 to 15!! If one teacher is away for sick leave, on that day, only one teacher for 30 students

Also, True light's primary & secondary is much better than Precious blood. True light Secondary is Band One English School, but Precious Blood is Band Two Chinese School. You really got to think of these if you wish your daughter to continue from kindergarten to Secondary section.

Erica
8-)

pigpig,
早兩日至睇到寶血個web site. 見學校個環境真係幾好. 校車又到我屋企樓下.

我理想中的學校係要有戶外空間, 老師有愛心, 教學方法注重啟發, 唔好咁嚴, 咁多規矩, 有課外活動. 唔好太多功課. 仔仔可以好開心咁過依3年的學校生活.

你認為"寶血"係唔係一間咁嫁學校呢 ?

我聽朋友講校長好好人, 你讀果時係咪都係佢做校長呢?
[url=http://www.TickerFactory.com/]

cheukcheukmama,

好同意你既講法, 大家除左要留意幼稚園環境外, 有冇直升小學--> 中學, 條龍好唔好, 都係一個幾重要既因素, 到你地k3 要揀學校時就知難處架啦

我朋友個女上年interview過,佢同我講左靈糧堂同埋禮賢會面試形式~~

先講靈糧堂。會係一個班房內玩玩具從中觀察小朋友識認能力。家長可以入內陪伴,老師會跟住小朋友一齊玩玩具,例如小朋友揀左玩煮飯仔,老師便會一路玩一路問個飯煲要黎做乜?煮緊D乜野食?把刀要黎點用?問完後會派糖比小朋友,咁小朋友記得要講Thank you喇!跟住過去另一間房,內裡會有校長係度講故事,考下小朋友耐性,如果小朋友周圍走就一定唔會格。

般含道禮賢會同靈糧堂都係差唔多方式,但冇左校長講故事個part。

如果報左哩兩間學校記得要留意喇~~
妹妹七個幾月,重21磅
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題