用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2 (2003 - SARS 長大了) 選小一全攻略
樓主: MimiCactus
go

K2 (2003 - SARS 長大了) 選小一全攻略 [複製鏈接]

How about the chance with 25 pts to get into Maryknoll? Need to 報定直資和私校打底? I am afraid that seats are limited that my daughter may not get a seat with 25 pts.

原文章由 pearjadema 於 07-11-20 16:43 硐表
HELLO 咁多位 MAMI,

我個女係 10/03 架, 話咁快又K2, 你地估有20分 入唔入倒 ST MARY OR MARYKNOLL 呀, 其實我都知微付其微架 la, 所以我都會間定D 直資 & 私校既, 你地係唔係都同我一樣開始間學校呀, 大家交流下 ...

原文章由 rleung 於 07-9-24 10:19 硐表

若參加教育處派位.每位小朋友一世人只可參加一次咋 .

吓我仲想如果派得唔好REPEAT多一年,係唔係真架

我囝囝得15分唔知入唔入到藍田循道,因為想佢入有活動教學的小學

原文章由 MimiCactus 於 07-9-18 10:06 硐表
各位媽媽開始留意心水學校未??  我們(2003 - SARS BB) 已讀K2啦, 應開始選定心儀小學.  但SARS 那年出生率約四萬多人, 比以往出生率少了萬多至兩萬人, 我們是不是要重申部署選校策略呢?  搏唔搏名校? 最近出版學校排 ...

Hi MimiCactus,
妳有沒有買出版學校排位cd,聽其他人講無用,都唔知買邊本小一攻略

我女女03年5月出世, 沙士高峰期.. 但果時我又吾係好驚喎.仲成日出街添.

我住荃灣, 唸住報私校及直資, 但都會在1st round 報對面海名校

原文章由 leunglokyiu 於 07-11-22 11:49 硐表
我女女03年5月出世, 沙士高峰期.. 但果時我又吾係好驚喎.仲成日出街添.

我住荃灣, 唸住報私校及直資, 但都會在1st round 報對面海名校

我都住荃灣, 我個女都會在1st round 報對面海, 因為大仔都在對面海讀,你個女會報哪間?我未定, 有無好意見?

hello  Felicia726,

你有 25分 實入倒啦, 我就好難

你地對面海都去呀, 唔覺好遠咩

hello Felicia726,

你可以搵陣d考定1or2間直資&私小既, 但係我好似聽講 25分一定收架喎

我個仔都係03年出世,我住沙田,唸住報直資及傳統的back up,
1) 英華
2) 優才
3) 培僑
4)陳守仁
5)沙田呂小
大家可無可以分享選校心得? 點樣準備小一面試呀 好擔心

其實大家既target都係差唔多

不過我自己都唔想小朋友咁遠返學, 所以都會搵近少少, 因為我唔會好似孟母咁偉大, 為孟子三遷 而且他日仲要放學學其他野呢, 做功課啦, 坐車都用哂d時間。我以前都係住九龍, 返北角, 辛苦到我想死。放學又要打波, 又要練其他野, 返到屋企都唔想郁呀!

小一功略未買呀, 我唸住過埋年睇下會唔會出新版先買。

我都唸住幫大仔考男校, 細女都未去唸呀! 可能佢黎緊讀果間有小學私校做back up啦, 到時先唸個女。如果入到陳守仁, 咁就兩個都可以讀, 又唔洗好似讀私校咁貴啦。:loveliness:

15分其實都好似 = 0分, 冇咩用.....差唔多個個小朋友都有, 申請自行分配的話, 都係博一博je。我都未唸自行分配考邊間呀.....
我一心一意唸住點考英華咋.......

今年d親戚朋友, 有d考英華同埋培僑, 佢地都全軍覆沒.....所以都收唔到成功例子既意見添:(

不過我覺得唔好比錢人地做profile同埋唔好比小朋友上咩面試班, 因為d校長會睇得出。而且做哂呢d野令到自己小朋友入到, 但係讀唔上, 咁仲慘啦。聽聞英華佢唔掂既學生就唔會比佢升, 一路repeat, 做家長見到小朋友係咁repeat, 自己都會轉校走人啦:( 所以如果靠小朋友真材實料入, 咁就唔會差得去邊啦。

小一表格.

今年讀k2, 請問d名校同其他小學出年幾時開始派表.

醒目開學勳章

leunglokyiu

1st round 去到對面海咁遠...
我會同oscar報培僑&浸小..

原文章由 leunglokyiu 於 07-11-22 11:49 硐表

原文章由 Era 於 07-11-14 14:46 硐表
Sabina bb
我同你一樣,03生個仔,06生個女,自己同老公既母校本來都算出名既,但係如果佢入到又認為佢會讀到dbspd同英華既話,我就唔會考慮個女住啦.當然入左我地既母校都好,但係點知到中學會點派呀!
同埋就算用番計分來 ...
My case same to you!! So, my first choice is SFA..............

我囝囝都係2003年出世,如果有20分,報邊間天主教小學會成數高些呢?佢好怕醜,我真係無信心佢在interview中有出色的表現,我開始又頭痛又擔心呢!!唔好意思,請問SFA指邊間學校?

原文章由 hinhinmami 於 07-11-26 11:00 硐表
我囝囝都係2003年出世,如果有20分,報邊間天主教小學會成數高些呢?佢好怕醜,我真係無信心佢在interview中有出色的表現,我開始又頭痛又擔心呢!!唔好意思,請問SFA指邊間學校? ...

Hi hinhinmami,
我個仔以前都好怕醜,不過佢上協康會的play group就改變晒唔再怕醜,妳試吓啦

原文章由 曲曲 於 07-11-26 11:00 硐表

所有曾獲派小一學位,或在本港各官立、資助、直資或私立小學就讀的兒童,不得參加小一入學統籌辦法。

而且請留意計分方法

適齡兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)-10分

如果小孩是9月前出生,遲一年才入小一便 ...

唔該晒曲曲我明啦 為由到時叩門或者插班啦,我有朋友試過同一間學校叩門兩次

我想報瑪利曼或聖芳濟各囉, 你呢!

原文章由 MrsYing 於 07-11-22 12:39 硐表

我都住荃灣, 我個女都會在1st round 報對面海, 因為大仔都在對面海讀,你個女會報哪間?我未定, 有無好意見?

其實返九龍塘同對面海差吾多路程..
橫掂得15分.. 博吓對面海..

原文章由 Oscar媽 於 07-11-26 09:40 硐表
leunglokyiu

1st round 去到對面海咁遠...
我會同oscar報培僑&浸小..
‹ 上一主題|下一主題