用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網既媽咪 - 入黎傾下
樓主: yy13
go

40網既媽咪 - 入黎傾下 [複製鏈接]

Re: 40網既媽咪 - 入黎傾下

法子,

可否告知為何轉校? 是否路途真的太遙遠? 還是另有原因? 只自你轉了去另一間S.K.H.(葵涌的) 讀得開心嗎? 請pm給我. 我要幫囡囡做定research.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大家好呀, 好開心今日去旅港開平interview,佢間學校即刻話收我個仔呀!! 好多謝大家ge 鼓勵呀!! 終於放下心頭大石啦!!      

joycewong311,

好開心聽到你既好消息呀!!     希望大家既小朋友都好快適應小學生活, 開開心心地學習. 我細仔9月都係小一, 大家都要努力啊.....

bowiema,

多謝你呀!! 你的小寶寶讀邊間呀????

cleverboy,

我個人較喜歡天主教善導,因為小一會實行小班,同埋佢係荔枝角天主教前身,有一定o既質數GE!!

我細囝會讀大角咀天主教小學(海帆道), 因為我仲有個大仔9月升小四, 所以細囝今次唔駛煩, 可以跟哥哥直入. 不過我3年前都係同你地一樣甘周圍撲(我都係40區ga), 因為當年大仔都係派得唔好(第3志願, 又唔係好差果隻), 宜家讀緊呢間都係自己叩門考入去既.

善導我相信應該唔錯,  我係善導上午校既畢業生, 當年真可以話呢區既top小學之一, 起碼都有甘耐歷史. 其實宜家荔天校長就係我當年5, 6年級時既班主任.

我好想知道, 因為我應該係40網, 但睇政府網頁指引時將38同40網都係編埋深水土步區, 咁係咪即係都係算同一區網呢? tks~

bowiema,

其實我都鐘意你間學校,同埋我個仔有幾個同學仔都去o左個間。不過我係40區,我又無揀過佢,所以o米無叩門law!!! 但係,我都會睇o下我個仔鐘唔鐘意讀開平,如果有
o麥問題,我諗我都會轉校ga!!!

係啦, 比小朋友試下先, 我有親戚既囝囝囡囡都係讀開平, 我見佢地都讀得好開心. 其實果時我因為係40區, 我都無揀宜家讀緊間學校ga, 都係有朋友話呢間學校好好, 我都鍾意佢中學網係油尖旺區, 所以博一博. 好在當年都收咗我大仔. 宜家見大仔讀得好開心.

小學長路漫漫, 我地要一齊努力啊.....

joycewong311

恭喜你 + 仔仔  
可以飲得杯落
:)

原文章由 joycewong311 於 07-6-30 21:15 發表
大家好呀, 好開心今日去旅港開平interview,佢間學校即刻話收我個仔呀!! 好多謝大家ge 鼓勵呀!! 終於放下心頭大石啦!!        

mic_mic

雖然38同40都係屬於深水埗網
但已經係2個小學校網
係唔同架
如果你係38而選40既學校
已經係誇網

原文章由 mic_mic 於 07-7-1 18:05 發表
我好想知道, 因為我應該係40網, 但睇政府網頁指引時將38同40網都係編埋深水土步區, 咁係咪即係都係算同一區網呢? :-? tks~

原文章由 yy13 於 07-7-3 17:10 發表
mic_mic

雖然38同40都係屬於深水埗網
但已經係2個小學校網
係唔同架
如果你係38而選40既學校
已經係誇網

Hi,
我是38網, 想問我區只得5-6間小學, 機會咪好少law?
我睇過40可以選38, 但38唔可以選40呢?
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

好多mama 問我關于點解 聖安德烈轉校的事,
老實講,唔會單一係因為"遠"law..
點解當初我一早已選定佢(自行分配已入),,,
又點解只係讀半年就走.....
當中一定有很多很多很多構成轉校的問題...

不過

我都唔想太評論間學校,
始終聖安德烈仲成大大個topic係bk...
SA最好..係個校長真係好nice

或許當時自己真係一時盲目了..當局者迷,,
現在只係可以話...
如果學校真係好好0既,
我遠遠都唔會轉校.

法子,我都想講少少呀,就係我一心叩門,諗住呢間學校都不錯,但係真係有d失望law!! 事緣,我仔仔係就o黎要interview o個前幾日出水痘,於是我第一時間同個仔睇醫生la! 醫生話原來已經出了幾日,所以都唔係太厲害,於是我話比醫生知個仔過兩日要
interview ,佢就話寫張醫生紙比我比學校話已經 RECOVERY
LA!! 我都驚唔係咁好,於是打電話去學校問我地可以點做啦? 於是佢地話有醫生證明就可以la! 咁我咪同個仔去interview law,點知去到佢話唔得,又話驚傳染比佢地,ok,咁你地就唔好叫人地去啦,跟住過兩日,佢地話可以比我個仔再in,不過要醫生證明係康復ge!! 我又去睇醫生,又去拎張醫生紙law! 點知去到個日,佢地睇都無睇過張醫生紙ar!! 佢地見我個仔唔夠5分鐘就叫我地返屋企等通知!! 我當時真係想鬧佢呀!! 好采我住對面je,如果我住新界咪比佢地玩起!!! 係5分鐘ge 面試裡面,大家都知道結果啦!! 跟住就係落選喇!! 但係我覺得佢地如果係收滿左,就唔好係到玩
law!!因為係一個滿心期待ge 家長心目中,咁樣係好痛苦的!!!!

點解你會話40可以選38
aiya, 攪到我依家有d.....
請有經驗家長指教
40同38係2個獨立校網
抑或40同38可以互選

原文章由 瀅瀅媽咪 於 07-7-3 21:54 發表

Hi,
我是38網, 想問我區只得5-6間小學, 機會咪好少law?
我睇過40可以選38, 但38唔可以選40呢?

法子

我同你都互不相識
但我對你係有印象
因為我舊年已經開始留意小學資料
亦都知道當初你係好鍾意sa
而後期亦都從另1 topic 知道你只係讀左半年就走
雖然我唔知道個事實
但我亦都感受到你o個份失望 (由好鍾意至唔讀)
所以sa 我都唔會考慮

原文章由 法子 於 07-7-3 22:18 發表
好多mama 問我關于點解 聖安德烈轉校的事,
老實講,唔會單一係因為"遠"law..
點解當初我一早已選定佢(自行分配已入),,,
又點解只係讀半年就走.....
當中一定有很多很多很多構成轉校的問題...

不過

我都 ...

yy13,

多謝你呀!!你的小朋友唔係今年(9月)入讀小一ga mee???

yy13
上年因40網學位不夠由38網和32網抽小量學位給40網,但今年我所知只有原本的40網學校,而不久前有消息教統局有意將40網和38網合拼,因38網的學校只有8間其中一間是瑪利諾神父但此校會在08年搬去近聖安德烈鄰近,所以38網會只淨7間學校因此教統局有此提意.

簽名被屏蔽

原文章由 fong2005 於 07-7-4 22:03 發表
hi~~

你們好, 我2個囡囡都係40網架, 交流吓!

你女女在sa讀得ok嗎?
‹ 上一主題|下一主題