用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 3)
樓主: mabel_leung
go

2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 3) [複製鏈接]

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 3)

meowross, babyso, vnice and vhunghk,

haomama 而家group緊我地啲小朋友available的時間, 你地可以pm佢。

希望快啲可以組到隊啦

SuggieC

vnice 寫道:
Suggie C,

我都有興趣幫仔仔組班溜冰,自組班小朋友都會差不多年紀,好玩d, 團體班就有d擔心呀仔太細俾d大朋友仔撞到.  可否pm我有關資料,e.g.學費,建議上堂時間etc. 謝謝.
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 3)

小熊媽咪,

I think Keith may stick to Sat 3pm class if there are seats available in the next session.  Hope that Charlotte and Keith can learn in the same class lei.  When Keith applies for the next session, I will surely PM you.

小熊媽咪 寫道:

charlotte早排游咪dali呢d independent class, 每class得6個小朋友, 2個導師.

好呀.....charlotte下星期考完ballet, 6月可以轉星期五學ballet, 甘星期六下午可以swimming啦!  到時妳報7/8月記得pm我好嗎?  我希望charlotte有個熟人, 容易再落水!  

venuscheng,

係呀!
buma唔係blakemom.blakemom少上黎.
仲有karen8888添呀.
你會唔會參加may 12個function?
我地有興趣自己group一個普通話班,不過星期六無時間,諗緊星期三下午,你有無興趣?不過都唔知老師有無時間,tmr我打去問.

meowross,

你係咪想報普通話?我地諗緊Fannys Workshop.你有無興趣?

Venuscheng 寫道:

最記得佢叫我地要買一個cd機比阿仔自己學聽碟

有咩帮助呀

若果唔介意,等我補充一下,
*st.cat的數學上面,教得比較少,自己要補下.平時可以教小朋友一D數,如一條薯條+一條薯條等於多少?可以於生活上運用的.
*要有講故事的習慣,而且可以小朋友創作及小朋友講.
*中文故事,連符號都要讀,如: ,開引號.....因為小學作文漏了,要扣分的.

[quote]
haomama 寫道:
分享下呀…有咩野要注意地方...
鬼叫我要同阿仔上堂…所以無得去

最記得佢叫我地要買一個cd機比阿仔自己學聽碟, 一個銀包讓佢學洗錢, 一個鐘讓佢學時間, 一個時計器, 讓佢學限時完成[/quote]

聽古典音樂,佢有舉例如:莫扎特.
聽得多,播起首歌黎都知係邊個.

haomama 寫道:
[quote]

最記得佢叫我地要買一個cd機比阿仔自己學聽碟

有咩帮助呀 [/quote]

知唔知樂智高係咪=邏輯狗?
Fanny有介紹買樂智高.

fyeung,

收到LCM的資料.
我打了去問.原來已開班了.要等兩個月.
到時若報4-5歲,會否跟得上呢?

mabel_leung 寫道:
Hi all,

Long time no talk and pls count us in for the pininc.

各位,

好耐無出黎見面,June 19係公眾假期,不如出黎玩下.

click 入:有機士多啤梨園,薰衣草農莊,鳳園保育區,中文大學任食自助餐團
團號係: 070303

人數: 至少55人包團
日期: June 19, 2007 (星期二)
集合時間: 9:30 am
地點: 九龍塘火車站坐旅遊巴到各景點
費用: HK$108 (大小同價)
* 領隊服務費HK$15元 *
(1-12 個月之嬰兒每位旅行團團費HK$30,
兩餐團收費為HK$50,足1歲者須付全費。)

報名:
1. mmak 1大1小
2. fyeung 1大1小
3. AnnyMok 2大1小
4. haomama 3大2小
5. mom1118 2大1小
6. 小熊媽咪 2大2小

haomama,SuggieC,

Pls check PM.

pc9,

其實4-5歲班係寫字時候寫一個字,如Apple (有大小楷),唔係3-4歲班,只寫單字.其他的差不多.
第一個stage的考試,係唱一首歌+扮一種動物,考試之前會有預備班上(不過要額外比錢).

Charlotte 上緊NJMC,我覺得幾好,每堂都多咗時間play electone,幾buy佢地"聽、唱、彈、睇"嘅step!

fyeung 寫道:
mermaidmom,

其實我都覺得MW有D悶,成日repeat歌仔,不過見蒑蒑好開心.所以都繼續學.我覺得Helen都上得好開心.唱Mr. Cloud個首歌,佢有大聲嗌出黎,好得意!
JMC我都想比佢上,1/2 Year一本書,要學多左野.不過我都要係briefing聽多D.睇下點.
有興趣食薑醋,我鐘意食蛋,多謝呀!你平時都有整薑醋食?

[quote]
mermaidmom 寫道:
fyeung, mom1118,

你地上完MW之後會唔會上JMC呀? 我覺得MW學嘅嘢唔多, d學費又唔平, 不過就見真係好好玩好開心, 所以都唔知仲上唔上JMC好, 定應該去學第2d嘢. 唔知JMC會唔會真係著手多d音樂上嘅知識呢? 或者briefing時會介紹多d啦, 不過話時話, 點解會用咗1堂MW嚟briefing? 冇理由比咗學費去聽briefing架!?

你地有冇興趣食薑醋呀? 不如星期六叫helen daddy攞d比你地試吓喔 !
[/quote]

Buma,

你有左幾多個月呀?上次christmas party都唔見你.唔通有左6個月?

tszkipa,

Charlotte讀左JMC幾耐?
係咪有好多野要記?
死啦,我音樂唔掂,我怕到時係我辛苦要學多過蒑蒑.

fyeung 寫道:
知唔知樂智高係咪=邏輯狗?
Fanny有介紹買樂智高.

yes...中文同英文分別, 我未看過中文版, 所以唔知係唔係same

上咗5堂,學咗do re me,要買keyboard,因為要幫佢係屋企練,仲有功課做... ok嘅,handle到,放心!
fyeung 寫道:
tszkipa,

係咪有好多野要記?

Thanks!
邏輯狗$500元有找,平好多.
所以我決定左買!

fyeung 寫道:
tszkipa,
係咪有好多野要記?

我覺得真係要帮小朋友記囉, 要同佢地溫書   
我唔明會再問老師 :  :
但阿仔都enjoy

tszkipa 寫道:
上咗5堂,學咗do re me,要買keyboard,因為要幫佢係屋企練,仲有功課做... ok嘅,handle到,放心!

係邊樹返呀??
買keyboard:me too...通告有2手電子琴

fyeung 寫道:
Thanks!
邏輯狗$500元有找,平好多.
所以我決定左買!

唔知同香港相差幾多??

‹ 上一主題|下一主題