用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全港最難入幼稚園排名
樓主: QQ_Monster
go

全港最難入幼稚園排名 [複製鏈接]

Re: 全港最難入幼稚園排名

請容我發表些少意見:
"如你話此兩校係靠人事既,我認同.." 這句話我不會認同,因為我既朋友,包括我自己的小朋友都accepted by both SC & KV,但係我地同學校一d 關係都冇,又唔識d 乜野同學校有關係既人都可以入到,所以入唔入到就隨緣啦,唔好太偏激...

[quote]
ArgusMum 寫道:
為何要針對st.cat同kv   
你試下搵個唔多識野既小朋友去interview,比學校rej後塞舊錢比學校睇下人地收唔收你lor...
如你話此兩校係靠人事既,我認同..但你講到有錢就有得讀,我唸好多家長都會----      [quote]
chuiyeebird 寫道:
well, i don't apply my point of view on every single school but special ones ... of coz they don't accept mine since i never apply THOSE schools before and i don't have money neither .... btw, i believe kids who are failed for admission mainly becoz of the limited vacancy except the kids who perform badly during interview .... (I am talking kentville & st.catherine only). Get it? :tongue:

由 jeremyphlam 於 2007-02-06 13:19:26

唔知就唔好亂講,你試下

我都唔明點解成日有人針對KV & SC架~ 千幾個學生我點都唔信個個都係有錢人or靠人事入  

自己唔生過小朋友, 根本唔會感受考幼稚園咁細個人仔都會帶比家長咁大壓力~  我以前single時都以為九龍塘個咋名校係有錢交到學費就讀得架....... 原來錯錯錯......

That's the main point what i want to say here ... as long as enough spaces can be provided, it's not that hard to admit ....  Hope u all understand!

I have two friends' daughter accepted by SPK, both of the girls rejected by SKH.
I have a freind's boy accepted by SC, he is not smart too.

我可以証明唔係有$先入到...嘻嘻...我個女兩間都收佢,佢又唔係有$女...又無人事...又係細女...又唔係特別醒...我諗外人真係唔會明d學校嘅收生標準,基本上係無咩固定準則!
yoyobb 寫道:

我都唔明點解成日有人針對KV & SC架~ 千幾個學生我點都唔信個個都係有錢人or靠人事入  

自己唔生過小朋友, 根本唔會感受考幼稚園咁細個人仔都會帶比家長咁大壓力~  我以前single時都以為九龍塘個咋名校係有錢交到學費就讀得架....... 原來錯錯錯......

其實我講漏左呀.. 我都可以證明唔係有錢人OR靠人士就入到架~ 小女兩樣都無, 但幸運地被SC & KV取錄呀    

係!最有$個d可以去讀寶山,不過,我相信kv,sc 收個d小朋友既父母背景,工作, 同住址,都有番o甘上下,唔差得去邊o既     

因為我覺得收唔收,根本唔係睇小朋友interview o既表現. 好多媽咪都講,小朋友interview表現好,有禮貌,肯說話,對答,唔收,相反,有d小朋友唔出聲,喊哂,又收.  呢d真係無辦法解釋 唔通真係只有彩數

我只係講可能有小數係靠人事入,其實唔單止ST.CAT同KV,好多學校,只要你識人,一個半個位一定有得比你既.
我自己亦與此兩間學校無關係..亦唔係有錢人.住既唔係豪宅,但同樣兩間學校都收左我個仔..
而家我個仔係KV讀緊,我識好多同學仔媽咪,好多都係普通家庭,唔係好似有人講到只有有錢人先讀得架
[quote]
cj177916 寫道:
請容我發表些少意見:
"如你話此兩校係靠人事既,我認同.." 這句話我不會認同,因為我既朋友,包括我自己的小朋友都accepted by both SC & KV,但係我地同學校一d 關係都冇,又唔識d 乜野同學校有關係既人都可以入到,所以入唔入到就隨緣啦,唔好太偏激...

[quote]
你試下搵個唔多識野既小朋友去interview,比學校rej後塞舊錢比學校睇下人地收唔收你lor...
如你話此兩校係靠人事既,我認同..但你講到有錢就有得讀,我唸好多家長都會----      [quote]
well, i don't apply my point of view on every single school but special ones ... of coz they don't accept mine since i never apply THOSE schools before and i don't have money neither .... btw, i believe kids who are failed for admission mainly becoz of the limited vacancy except the kids who perform badly during interview .... (I am talking kentville & st.catherine only). Get it? :tongue:

由 jeremyphlam 於 2007-02-06 13:19:26

唔知就唔好亂講,你試下

各學校收生準則,真係要學校自己先知,如果真係o甘公平,就唔洗安排interview,玩先到先得,大抽獎     

ArgusMum,

絶對同意你既講法...

原來你仔仔係KV讀緊,我都諗住比我囡囡係KV讀07 K1呀, 你覺得小朋友係KV讀得開心嗎?

[quote]
我只係講可能有小數係靠人事入,其實唔單止ST.CAT同KV,好多學校,只要你識人,一個半個位一定有得比你既.
我自己亦與此兩間學校無關係..亦唔係有錢人.住既唔係豪宅,但同樣兩間學校都收左我個仔..
而家我個仔係KV讀緊,我識好多同學仔媽咪,好多都係普通家庭,唔係好似有人講到只有有錢人先讀得架
[quote]
請容我發表些少意見:

cj177916
唔想係呢個TOPIC講咁多KV..好似會離左題..
你收PM啦   
ArgusMum,

絶對同意你既講法...

原來你仔仔係KV讀緊,我都諗住比我囡囡係KV讀07 K1呀, 你覺得小朋友係KV讀得開心嗎?

[quote]
[quote]
請容我發表些少意見:

培正,KV & St. Cat.  三間都收小兒, 最後選擇培正.
總結我今年為小兒申請幼稚園的經驗, 個人認為:
- 小孩面試表現佔三成.
- 家長表現佔三成. (填問卷也是家長表現之一)
- 家庭背景佔三成, 包括家長的職業,教育程度等. (不要說不
   重要, 否則唔使填很多資料)
- 運氣如眼緣等佔一成.
- 衣著不重要, 當然基本要整潔整齊.

培正比較難入. 因為要個小朋友單獨應戰!

另外可以令小朋友加分o既因素就包括:
=>係咪教徒
=>有冇兄弟姊妹就讀同一間學校
=>父母係咪校友
=>當日小朋友係唔係狀態

而其他父母可以參與面試o既學校, 好多時都會由家長引導小朋友去答問題.

多謝你的總結   
waihinma 寫道:
培正,KV & St. Cat.  三間都收小兒, 最後選擇培正.
- 家庭背景佔三成, 包括家長的職業,教育程度等. (不要說不
- 衣著不重要, 當然基本要整潔整齊.

Jeremyphlam,

平時見你在呢個Forum成日窒人, 得到你的掌聲真係受寵若驚. 哈!!

[quote]
jeremyphlam 寫道:
多謝你的總結    [quote]
waihinma 寫道:
- 衣著不重要, 當然基本要整潔整齊 :  

宜家咪比你窒番o

由 jeremyphlam 於 2007-02-08 09:29:31

宜家咪比你窒番o

我同意CJ177916, 我個仔都唔係靠關係, 佢憑佢既能力先入到KV..... 真係唔係比錢就可以100%收囉...

[quote]
請容我發表些少意見:

[quote]

唔知就唔好亂講,你試下

hmm... sorry for let me explain clearly here what i mean if you have money, you can easily study in those school... What i mean is if you have enough money to pay tuition, then you can study there. But not give extra money to the school for other usage. That's what i mention before, even the kids' performance is not that good during interview, they are still 'ok' (i have heard many many cases). That's the reason why ......

I think HK side 聖公會St Paul's Church is also very 難入 .

hmm... sorry for let me explain clearly here what i mean if you have money, you can easily study in those school... What i mean is if you have enough money to pay tuition, then you can study there. But not give extra money to the school for other usage. That's what i mention before, even the kids' performance is not that good during interview, they are still 'ok' (i have heard many many cases). That's the reason why ......

我諗我英文真係差,唔係好明你講乜

"if you have enough money to pay tuition, then you can study there."→咁讀書梗係要交學費,KV&SC重係私幼添!但你有錢交學費唔代表人地會收你個小朋友,如果唔係唔會咁多父母係BK投訴話KV&SC唔收個仔�女啦!

"But not give extra money to the school for other usage."→呢句真係唔明?雜費?兩間都有啦 ,不過都係幾百蚊。債卷?又好似唔駛喎

"That's what i mention before, even the kids' performance is not that good during interview, they are still 'ok' ." →呢個就成日都有人話表現得好但唔收,表現唔好但收,但係同上面你講D乜乜收費有乜關係?

"(i have heard many many cases)"→可唔可以比詳細少少資料我地學下o野
‹ 上一主題|下一主題