用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

唔一定要去"特式"處買,有d媽咪話在紅磡的街巿2樓有得買,而我就見到在"愛民材的商場"有一間校服店有得買.
阿囡除了條校服裙唔係好掂之外,我見到佢件運動衫的前面都有起粒粒的現象(我有跟指引反轉並入洗衣袋洗),'特式"的價錢係好吸引,但我都係比多少少試下去愛民材買看看質地會否好d!!!:

原文章由 SPJB 於 07-9-21 09:17 硐表
如不在學校訂, 就要自己去"特式"買, 無咁方便, 而且在學校訂有
discount呢~

夏季校服quality都ok呀, 不過度身都唔係好fit, 最後都係要自己上"特式"一轉換size. 唉! 我個仔全部比細最細嗰個碼佢就啱啦, 廋到c :tong ...

阿囝今日度左身, 成套要$877呀

原文章由 kennischow 於 07-9-21 21:52 硐表
唔一定要去"特式"處買,有d媽咪話在紅磡的街巿2樓有得買,而我就見到在"愛民材的商場"有一間校服店有得買.
阿囡除了條校服裙唔係好掂之外,我見到佢件運動衫的前面都有起粒粒的現象(我有跟指引反轉並入洗衣袋洗),'特式" ...

Tracy,

想問吓你今日"造句"功課, 我唔知阿仔寫得啱唔啱, 好似怪怪地

佢係咁寫嘅.

1. 上學
2. 真

1. 您

我估佢寫漏嘢

其他班嘅"造句"功課唔知同唔同呢?

原來佢哋的造句內容係唔同的,阿囡佢哋係:...和.....都.......(做三句)

原文章由 SPJB 於 07-9-21 22:32 硐表
Tracy,

想問吓你今日"造句"功課, 我唔知阿仔寫得啱唔啱, 好似怪怪地

佢係咁寫嘅.

1. 上學
2. 真

1. 您

我估佢寫漏嘢

其他班嘅"造句"功課唔知同唔同呢? ...

有無2007年9月入讀宣小的家長?

SPJB

根據仔仔講"造句"功課的做法是以下: (我真不知是否這樣?)

1. 上學
2. 真

老師已做 (一) 1, 2 是例子不用做,同學們只跟老師所做的寫落簿
作參考

1. 看
2. 您

同學們要回家做造句

其他班家長,有沒有做太陽花設計的東西,是否要將定下目標而設計?我不知有否和仔仔一同做得不對.

阿仔都係咁講, 不過就抄少左個"看"字, 真係比佢激C啦

你講得無錯呀, 係將上學期自訂的個人目標寫或者畫喺太陽花上面就得啦

原文章由 TracyC 於 07-9-24 09:02 硐表
SPJB

根據仔仔講"造句"功課的做法是以下: (我真不知是否這樣?)

1. 上學
2. 真

老師已做 (一) 1, 2 是例子不用做,同學們只跟老師所做的寫落簿
作參考

1. 看
2. 您

同學們要回家做造句

其他班家長,有沒有 ...

今日派左下星期四嘅英文默書範圍, 駛唔駛一次過默咁多句呀

原文章由 SPJB 於 07-9-24 09:21 硐表
阿仔都係咁講, 不過就抄少左個"看"字, 真係比佢激C啦

你講得無錯呀, 係將上學期自訂的個人目標寫或者畫喺太陽花上面就得啦

我都收到了,難度真的幾高,大家努力啊!

原文章由 SPJB 於 07-9-24 22:29 硐表
今日派左下星期四嘅英文默書範圍, 駛唔駛一次過默咁多句呀

Hi,

你們有沒有收到一本Pre-Dictation,是否只是在家和小朋友預黙,不是功課.因仔仔在簿中只寫下日期,星期一,全空的,因記得之前英文老師給過一份sample pre-dictation資料給小朋友帶回家要家長示範怎黙的方法和要家長批改.小朋友要改正等東西. SPJB,我仔仔話你仔仔調了座位,去了第二組.我知道4/10要黙英文,其實我覺得差不多了,因11月就考試了,現在只是中文,英文各要黙一次,好似少咗.只不過可能大家不想一次就即刻黙太多吧!大家一同努力啦!常識堂要做成長頁,你怎做?好彩,SPJB仔仔同我仔仔一班,大家可以了解照應.有時我不知仔仔有沒有收不到老師的説話.

Hi,

我是三年級家長.
Pre-dictation是家長幫子女默書, format要跟sample做, 默的內容依範圍自己挑選. 用紅筆改後簽名. 有錯做correction, 要成句抄一次.
通常默書前一日交, 不過通常老師都會寫明幾時交.

我在另一處看到默書範圍, 比起我仔P.1時淺了點了.
1. Hello! My name is Ann.
2. Good afternoon. I am Harry.
3. What is your name?
4. This is the first day at school.
5. Hi, I am Holly.
6. Can you spell your name, please?
7. Good morning. Miss Leung.
8. Thank you.
9. A-Z
10. a-z

其實得8句, 句子仲算短. 我好記得當年p.1第一次默英文是12句. 當時我都好驚. 不記得是下學期or幾次默書後連張紙都無, 只說page幾(大約3-4pages), 就難好多啦. 但不知現有無改.

經驗之談, 英文一開始教那一課, 你就monday to friday每日串3-5個, 到默書時再串一串就work啦.

希望幫到你們.

Bryanmama,

很高興應識你,你小朋友現在讀三年班,其實我很想多了解班分級怎樣?以你所知一年班有沒有分哪班最好?有哪班老師較得特別出息?
二年班有沒有分哪班是精英班?通常要在班中名次怎樣才可有機會?星期五28/9/2007是否全校同學放假?多多指點!

P.1是無分的, P.2開始有精英班, 上年是2班, 今年改了得一班, 你可以入內聯網, 見37-38人一班, 就是精英班.

28/9是假期, 每年都有幾日教師發展日, 都是假期.

Bryanmama  
已入內聯網看過了,發配P.2-P.6  A班平均有37-39人 是否應該是精英班了? 但.2-P.6  B 班特別少人平均得28人左右,有沒有特別意思? 精英班怎選出?

我期實都唔係太清楚Pre-Dictation點用 好彩有Bryanmama 話我地知.
作死law, 琴日阿囝攞住個範圍喺Pre-Dict本簿度照抄一次, 咁即係抄而唔係Dict, 我又唔知喎, 又無批改喎, 好攪笑 而家知道啦, 要佢溫左先默.

Tracy, 我阿仔都係wuwu吓架, 琴日常識嘅成長頁老師另外派左一張藍色嘅紙, 阿仔話唔駛貼相喺書度, 係貼喺張藍色紙度, 貼一張細個時嘅相同一張近照.

囝囝都有話我知佢轉左去第二組, 點解成日轉組嘅

好嘢! 今日公司放4:00, arm arm 趕得切接阿囝放學

原文章由 TracyC 於 07-9-25 09:31 硐表
Hi,

你們有沒有收到一本Pre-Dictation,是否只是在家和小朋友預黙,不是功課.因仔仔在簿中只寫下日期,星期一,全空的,因記得之前英文老師給過一份sample pre-dictation資料給小朋友帶回家要家長示範怎黙的方法和要家長 ...

SPJB

哈哈!我都是放4:00pm,你就好啦!趕得上湊仔仔放學.我同仔仔都在家設計了成長頁,小時相一張和近照一張在藍色紙上,你有沒有收到興趣班取錄的通告.我申請咗的興趣班都沒有通知收不收的.很奇怪.因今個星期六就要上了.請你問一問你仔仔最近我仔仔在校怎樣?有沒有老師投訴?因佢好鍾意講嘢. 我仔仔仲話英文老師將佢一份功課貼在報板上,是否呀?之前我仔仔已收到你仔仔的糖了.

興趣班取錄了不會個別通知的, 張通告有寫.
如無退支票, 應已取錄.
另可在地下G02室出面個BOARD到有貼出來.
你參加了什麼??

Bryanmama

唔該!
興趣班報了星期六英文
我要上班很難留意到地下G02室出面個BOARD
可以的,講多一點P.1資料呀?你小朋友以前P.1班中是不是有很
各科組長?
‹ 上一主題|下一主題