用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖安當幼稚園家長會
樓主: doris880
go

聖安當幼稚園家長會 [複製鏈接]

Re: 藍田/油塘幼稚園家長會

cc0217,

無知你是返開邊間幼兒中心?講真我大女n1時我都不看功課由得她,上k1才跟,而且在不同學校的教學方式不同,老師不同,n1學過的小朋友可能上堂答問好,變得學起上來更有信心!對學習反而有利.

linglingchacha

請check pm.   

linglingchacha 寫道:
我囡今年要搵幼稚園喇!
請問大家會否打算直上"聖安當小學"呢?
小學是否轉全日制?
上網check過,上午班要交學費,下午班唔需要,咁全日既又要交幾多呢?
另大家對琇華x美意見如何呢?(因在這附近)

lucylam71415

你囡囡同pris_cheng個囡仲有我個仔一班呀(K2B),我個人覺得聖安當幼稚園應該在區內是中上啦,其實間間d主要課本內容應該是差不多,分別是佢地會揀多幾多本輔助書同幾時開始要認字,寫字和默書,仲有寫幾多字,我鄰居小妹妹讀金麗,K2一開學已經每日要寫兩板字。

Doris & Lucklam,

原來仲有個媽咪個女都係K1B,唔知係邊個小朋友呢?打聲招呼先.

pris_cheng,

Lucklam個囡九月才插班K2B   

睇左通告啦,fashion show 果日我都想去學校睇下    ,唔知道家長可否出席睇show呢?   

doris880,

你又有無收到回條要買cd嗎? 你們會買嗎?

收到你pm喇,多謝你既意見呀.
"迦南"都係我考慮之列,不過要參加大抽獎
所以想參考下大家對"聖安當"既意見.
doris880 寫道:
linglingchacha

請check pm.   

[quote]
linglingchacha 寫道:
我囡今年要搵幼稚園喇!
請問大家會否打算直上"聖安當小學"呢?
小學是否轉全日制?
上網check過,上午班要交學費,下午班唔需要,咁全日既又要交幾多呢?
另大家對琇華x美意見如何呢?(因在這附近)
[/quote]

hi, 我細女9月都讀聖安當la

我個人覺得幼稚園功課多同深吾等於一定好, 小朋友適當地吸收及灌輸知識最重要, 才能發揮他們的小宇宙, 幼稚園3年裹應該開心快樂地上學去, 我不會加上無形壓力給她, 所以選擇聖安當  

pris_cheng,

Lucklam個囡九月才插班K2B   

睇左通告啦,fashion show 果日我都想去學校睇下    ,唔知道家長可否出席睇show呢?   

Doris,

我諗應該唔得啦!

我仔仔明年讀K1,我都考慮聖安當,我想知道好不好

TANKS :   

tongtracy,

收到啦,我應該會買。留念下都好。你呢?

pris-cheng

你個旅行點呀,成唔成行呀?

welcome ivytang02

我同意你的說法,所以我們都選了聖安當     

doris880

我應該都會買, 但可能一年買一隻

hi,ELVIS1209

我個人覺得聖安當很適合我亞仔,原因:

1)我亞仔日日返學放學都好開心,老師都話成日見佢一路唱歌一路排隊放學。

2)我亞仔係細仔,上課唔係幾專心,初時仲唔係幾聽老師講書,我都有d擔心,但在老師的耐心教導下,佢依家都會成日拿出學校d書同我一齊睇。

3)d老師好有愛心和細心,有時我同亞仔在街上碰到一些老師,佢地都會好主動走過來跟我地傾計,但是其實佢唔係教我個仔個班架。

pris_cheng ,Doris ,

Hi,請多多指教,細女九月入讀k2B,與兩位小朋友同班,請兩的小朋友一定要幫下小女!

pris_cheng,

聖安當好似有學業成績方面的獎項,因我侄女以前在讀時取過好多獎,有學業獎的.
Doris,
多謝您回復我,在小學的bk里覺得你的唸法同我幾似,以后多多交流下,因細女明年會選小學,當然你仔仔都是了.

大女考到藍田循道的插班生,油塘基顯也取錄左,不過選左藍田循道,因今年的傚外評核講到學校幾好.而且我大女是動覺學習型,不適合太傳統的學校,也考過德田*強,不過沒取她.你對這幾間有麼看法?

lucy

Doris,

聽講金麗k1已要考試,每月一次,不過的媽媽不覺有麼不好,k3當然要默書了,不過它是地區名校,學業會好注重.

pris-cheng

你個旅行點呀,成唔成行呀?

Doris,

我應該會等到暑假尾先去,因為過左peak season,個價錢差好多,如果去日本,3個人差成$5,000,你知啦得老公返工,要慳D使,不過可能返到香港,休息一日就要返學,好似辛苦D,不過好彩今年9月1日係星期五,返1日又放2日.

我都會買

Lucy,

你好!等返K2時,我問下我個女係咪有新同學先,佢會唔會坐校車返學呀?

你提到奬項,我諗唔知係咪E家D學校鍾意整多D奬比D小朋友,等佢

大家好,
很開心有呢個topic, 我個女來年度被聖安當與禮賢取錄了,原本兩間都是下午班,原本都諗住揀定禮賢了, 但聖安當昨日打來說上午班有位,攪到而家心大心細,希望大家俾o下意見,小女是一些喜歡看書,可坐定定的學習的小朋友
‹ 上一主題|下一主題