用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文課外書 Roald Dahl
樓主: 彈弓狗
go

小二英文課外書 Roald Dahl   [複製鏈接]

回覆 MC1128 的帖子

自傳我女係小三先開始喜歡看, 不過小三開始佢係喜歡看好多名人自傳。

scyauchris 發表於 17-1-9 21:49
回覆 MC1128 的帖子

自傳我女係小三先開始喜歡看, 不過小三開始佢係喜歡看好多名人自傳。 ...
她喜歡看, 很好!

我自己小時候喜歡看小說及散文類, 成年才喜歡看名人自傳。我女看Dahl的書, 卻不喜歡自傳

看過自傳的小朋友, 明白作者的成長背景, 應該對書中內容有更多體會

Dahl 好幾本書的壞主角形象, 好大程度來自他小時候唸寄宿學校的不快經歷

引用:Quote:scyauchris+發表於+17-1-9+21:49+回

原帖由 MC1128 於 17-01-09 發表
她喜歡看, 很好!

我自己小時候喜歡看小說及散文類, 成年才喜歡看名人自傳。我女看Dahl的書, 卻不喜歡自傳
我仔都話自傳那兩本非常好看。

MC1128  男仔應該更喜歡  發表於 17-1-9 22:34

彈弓狗 發表於 16-12-23 12:31
請問有邊本合小二程度?謝

我發現Roald Dahl原來是世界十分著名的兒童作家,我阿女又好喜歡他的作品,已看了8本,後來我在淘寶天貓看見有特價,一套書15本,只須¥308,平常一本要港幣$98,所以太划算了,比香港某網購更便宜,於是立刻購買了!

彈弓狗 發表於 16-12-23 12:31
請問有邊本合小二程度?謝

我發現Roald Dahl原來是世界十分著名的兒童作家,我阿女又好喜歡他的作品,已看了8本,後來我在淘寶天貓看見有特價,一套書15本,只須¥308,平常一本要港幣$98,所以太划算了,比香港某網購更便宜,於是立刻購買了!

我女小一,都好鍾意Roald Dahl既書

Gary_family 發表於 17-2-6 16:11
其實我覺得唔駛同人比較,我亦知道(感覺到)有些人會趁機曬吓!但自己小朋友自己教,每人專長步伐都唔同 ...
係呀, 我女女唱歌真係幾好聽架 不過只可以當消閑之嘛。

cherrieshum 發表於 17-2-6 00:12
我發現Roald Dahl原來是世界十分著名的兒童作家,我阿女又好喜歡他的作品,已看了8本,後來我在淘寶天貓看 ...

套裝英文童書也可以參考一下 thebookpeople.co.uk 的價錢。至於散件英文童書可以參考 bookdepository.com 的標價。

little_yolky 發表於 17-1-3 11:58
我都加快咗, 細既小二睇ORT6, 大既小三暑假睇ORT9, 咁都叫超前教育局少少。但係, 成日見到有JM小朋 ...

其實想請教係完完全全自己睇?還是先倍讀,然後自己睇?

little_yolky  我自己係大的自己睇,小的陪讀,因為唔陪佢唔會讀,只會玩。  發表於 17-2-7 12:21

MrBeast 發表於 17-1-3 17:56
回覆 little_yolky 的帖子

ps 隔離神奇4校個po,英文太叻反而蝕底

請問是那個po? 有無條link可以睇下,thx

cherrieshum 發表於 17-1-9 18:44
不用氣餒,我阿女雖K3前看完,但阿仔K3只看到stage7,還有很多字詞也不懂。
...

是完完全全自己睇的嗎?阿囡仍要先伴讀,然後再自己睇,咁算唔算睇到,還是由她自己睇?

Gary_family 發表於 17-2-6 16:11
其實我覺得唔駛同人比較,我亦知道(感覺到)有些人會趁機曬吓!但自己小朋友自己教,每人專長步伐都唔同 ...

kwokbobo 發表於 17-2-7 00:06
是完完全全自己睇的嗎?阿囡仍要先伴讀,然後再自己睇,咁算唔算睇到,還是由她自己睇?
...

那樣已有成效,始終小朋友還很小,只要天天堅持閱讀,好快就會自己閱讀

回覆 little_yolky 的帖子

我朋友囡高小都睇ORT 9 , 是幼稚園學校既教材, 我未見過佢讀所以未知佢明白書本內容幾多, 我囡易家小一都係睇緊level 7, 一年級起, 我要求佢100%明白內容生字讀音, 每完成一本都起碼認識6,7個新的生字,  我覺得不用急按自己小朋友進度,最緊要佢肯睇就得.

題外話, 我囡有日返來咸住說要帶一本好厚既英文書返學睇, 我說你程度暫時不適合, 但他說老師叫佢地要開始讀d厚d既英文書, 我囡又話同學已經睇緊好厚既英文書啦,
我要解釋了好耐佢先收聲, 仲成日講說老師話架.   

miujoey 發表於 17-2-10 10:16
題外話, 我囡有日返來咸住說要帶一本好厚既英文書返學睇, 我說你程度暫時不適合, 但他說老師叫佢地要開始讀 ...

請問幾年班?是私小直資定係津校?

醒目開學勳章

miujoey 發表於 17-2-10 10:16
題外話, 我囡有日返來咸住說要帶一本好厚既英文書返學睇, 我說你程度暫時不適合, 但他說老師叫佢地要開始讀 ...
好厚即係幾頁?有時多頁數唔一定深,用厚薄分程度更加係ridiculous,各個小朋友程度又未必一致,就算帶咗返學都睇唔掂,學校老師真係有咁嘅要求?

直資,不過我唔相信老師強制要求一定要睇厚既英文書, 可能老師有講過佢地要開始睇, 小朋友好聽老師話, 老師講既說話好上心.
‹ 上一主題|下一主題