用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05金巴倫小朋友, 入來傾下近況
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋友, 入來傾下近況 [複製鏈接]

Re: 05金巴倫小朋友, 入來傾下近況

SandyHung,

如果出水痘,我自己覺得有幾樣野要做:

1)        睇醫生攞藥膏搽止痕及食特效藥
2)        出水痘要避免小朋友抓,所以一定要令佢涼快,開 冷氣俾佢,但唔好俾佢吹風。
3)        用莞茜沖涼聽講亦有止痕作用。
4)        另用中醫方法,發病時餵小朋友食 魚彭 魚鰓粥,魚彭 魚鰓可到中藥房購買,中醫講可除水痘留在體內之毒。
5)         儘量阻止小朋友抓皮膚,勤d搽藥水及沖涼都有效。

各位:

請問你地係唔係校服及運動服都每樣買兩套呢?

係呀!校服及運動服每樣買了兩套.

我想問你地相片位的公仔及簽名位下面的公仔點整ga,有無人可以教我呀?

SandyHung 寫道:
CMMANDY,

打 pat pat!!!
Don't worry!  The doctor will take the injection very fast.  I believe that your daughter will cry a little only!

希望係啦!! thanks!!   

又係喎, 我唔記得添, 運動應該一套, 夏季校服可能2 套, 冬天校服一套(如果係內陪白恤衫的話) 白恤衫就2 件

SandyKL,

Thanks for your useful information!
請問你地係唔係校服及運動服都每樣買兩套呢? <-- Yes  :

SandyKL 寫道:
SandyHung,

如果出水痘,我自己覺得有幾樣野要做:

1)        睇醫生攞藥膏搽止痕及食特效藥
2)        出水痘要避免小朋友抓,所以一定要令佢涼快,開 冷氣俾佢,但唔好俾佢吹風。
3)        用莞茜沖涼聽講亦有止痕作用。
4)        另用中醫方法,發病時餵小朋友食 魚彭 魚鰓粥,魚彭 魚鰓可到中藥房購買,中醫講可除水痘留在體內之毒。
5)         儘量阻止小朋友抓皮膚,勤d搽藥水及沖涼都有效。

各位:

Audreyma,

Pls check PM !!!

Audreyma 寫道:
我想問你地相片位的公仔及簽名位下面的公仔點整ga,有無人可以教我呀?

校服及運動服---> 1 套.

SandyHung,

Thanks!  但我要返屋企先慢慢整.

yes, 打PAT PAT 的, 我仔仔當時只係"呀"

ManLam,

我都覺得貴呀, but 我都買晒成套書本.  :cry:

SandyHung,

唔駛客氣!

ManLam,

我都係買哂全套書,其實都唔知係唔係全部有用,但係一旦用到,果時先買又驚好麻煩先買到喎。

係啦! 我都唔諗了, 買哂   

[quote]
ManLam 寫道:
yes, 打PAT PAT 的, 我仔仔當時只係"呀"

Hello, all SN mummy,

果d書係用一年, 同埋係全部都會教晒. 所以係要買ga.

Bowiema 寫道:
Hello, all SN mummy,

果d書係用一年, 同埋係全部都會教晒. 所以係要買ga.

唔該哂!

Hello,   

May I know if anyone will bring your child to the school at the first day?  

SandyHung,

我會帶Yola返學,第一日返幼稚園,又豈容錯過!

剛剛放了幾天假,帶了囡囡去祈福新村玩,裡面有一個農莊,囡囡竟然敢騎馬,我還以為她會哭呢!

SandyHung,

我第1日會同囡囡返學,或者頭幾日我同我先生輪流去學校,你會去嗎?

我想問你星期六要不要返工,16/7你會去學校交錢嗎?  

It's great.  If all mama will go to SN at the first day, I think that we can meet each other.  :

Audreyma,

I also want to go SN on 16/7, but I need to work at this day.   My husband will replace me to go there.  How's about you?   

SandyHung,

16/7我會到SN交錢,所以就問下你會唔會去lor,想約埋你一齊去呀!
‹ 上一主題|下一主題