用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如何取得外國護照?
樓主: italiano
go

如何取得外國護照?   [複製鏈接]

其實唔怪得樓主有呢個念頭,點樣解釋有人考直資私小全軍覆沒,考國際學校就一擊即中呢?面對現實吧,家長之間都明白係咩一回事,個個拎住外國護照去報名,自己冇嘅話,報名費都可以慳返啦,呢D不成文規定唔洗畫公仔畫出腸吖!咩規定要收幾多%本地,你地係咪天真嬌先?

引用:其實唔怪得樓主有呢個念頭,點樣解釋有人考

原帖由 hkbabe 於 16-03-04 發表
其實唔怪得樓主有呢個念頭,點樣解釋有人考直資私小全軍覆沒,考國際學校就一擊即中呢?面對現實吧,家長之 ...
咁其實你有冇親身考過晒2面?定係聽番黎?

引用:其實唔怪得樓主有呢個念頭,點樣解釋有人考

原帖由 hkbabe 於 16-03-04 發表
其實唔怪得樓主有呢個念頭,點樣解釋有人考直資私小全軍覆沒,考國際學校就一擊即中呢?面對現實吧,家長之 ...
唉 ,你咁講可能又引起另一把火: LS 勁過 IS

回覆:torunpoland 的帖子

朋友兒子(而且是細仔)冇外國護照,進了FIS。親戚兒子有外國護照,一口被CAIS拒絕。有外國護照,的確是有優勢,因為部分學校在收生時的確考慮該年學生的nationality mix and ethnicity mix(依從教育局的要求,更是不在話下)。

有護照有優勢,冇護照一樣有機會。唔試唔知。如何在冇護照的情況下「脫穎而出」,讓小朋友多接觸英文,目的是能聽能明能說能回應。

回覆 hkbabe 的帖子

吾一定關護照事,可能比左幾百萬買債券都吾定。

回覆:如何取得外國護照?

RC is a Council of international school accredited school, that's said enough!

引用:反而我想了解吓為何有孩子在國際學校嘅家長

原帖由 brownie8 於 16-03-04 發表
反而我想了解吓為何有孩子在國際學校嘅家長突別敏感。
1)因為要交昂貴學費,自我感覺良好
2)証明自己最初 ...
我覺得係4

引用:Quote:紅紅+發表於+16-3-4+16:53+點敏感?

不單只講一間學校,其他主題也一樣敏感(可以參考其他thread)。敏感嘅亦不只得一人,很值得探討。社會問題 ...
其實敏感的是比人話PIS的家長,不是IS家長

引用:Quote:紅紅+發表於+16-3-4+22:49+其實敏感

點解呢?又唔明...
其實冇須要明

hkbabe 發表於 16-3-4 17:23
我兩個小朋友都無外個passport但都係讀lS。當年都有多個一個offer。可能而家入lS比幾年前更難,但我覺得自古成功在嘗試。

回覆 brownie8 的帖子

係到LS無可能比IS? ------- 前提係LS提供的教育質素同IS一樣或更好,但事實好明顯吾係咁。
這個post已有太多爭拗,無謂再起波瀾。我吾同意你的說法,不過你覺得係咁樣,亦無所謂。

hkbabe 發表於 16-3-4 17:23
你令我想起有一次聽到兩個公公婆婆既對話。佢地話:「哩間學校都唔使面試都唔方好啦,邊邊間學校好呀,要面試三次先入到呀!亅

佢口中唔好既學校係 first come first serve。不過幾年後因為太多人申請就開始分 priority。

一間本着有教無類收生既學校竟然比人話唔方係好學校。

引用:+本帖最後由+nintendo+於+16-3-3+13:45+編

原帖由 nintendo 於 16-03-03 發表
Oh really? I never heard of that! What about other ESF schools? Just curious and kidding.

回覆:如何取得外國護照?

容許我講一句,其實香港的所謂國際學校收費十幾至二十幾萬一年,但呢d係外國係免費的(當然指公立學校)!但係因為香港的特別社會形態,傳統教育制度下犧牲左幾多小朋友的寶貴童年,摧毀左幾多父母同仔女之間寶貴的關係?!
對於沒有條件去移民或者去外國定居的香港人或者外國人,對於果d希望仔女讀書可以學到野但又快樂健康成長的父母,香港的選擇確實不多!又經濟又好的學校,無論公立私立還是國際,都爭崩頭!學位有限,最後惡性循環,希望仔女開心成長的就要付出更多$$$$$! 沒有足夠經濟能力又或者想慳錢的就只能狂谷小朋友!又或者選擇一切隨緣,去大抽獎,咩都唔在乎!
我們沒有辦法改變社會的大形態大方向,只能尋求最適合自己的方式!所謂適者生存,個世界唔會為我地改變,只有我們去調整後適應個社會同世界!
一切純屬個人感想,有感而發,不是想挑戰任何一位的立場!

引用:容許我講一句,其實香港的所謂國際學校收費

原帖由 bb8886 於 16-03-05 發表
容許我講一句,其實香港的所謂國際學校收費十幾至二十幾萬一年,但呢d係外國係免費的(當然指公立學校)! ...
外國也有國際學校,不是免費的,兼且十分貴。去年有個外國家長話公司調佢地去法國/愛爾蘭,但講明唔包學費,佢地是英文人,雖然想去法國但那兒的IS超貴(佢話貴過香港),又唔識法文,所以選了愛爾蘭。

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+16-03-05+發表容許

原帖由 紅紅 於 16-03-05 發表
外國也有國際學校,不是免費的,兼且十分貴。去年有個外國家長話公司調佢地去法國/愛爾蘭,但講明唔包學費 ...
我所指的是英文為主要語言的國家,對比的對象是當地一般公立學校。其他語系國家或者其他形式的學校不作比較,範圍太大沒有可比性

‹ 上一主題|下一主題