用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬧完阿囡, 個心好唔舒服.
樓主: catiou627
go

鬧完阿囡, 個心好唔舒服. [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 15-3-23 12:30
你點樣放棄串字呀?你地唔駛默書既咩?
係我放棄理佢串字,搞左其它野先,如果input同output都有問題,我一定搞左input先
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

catiou627 發表於 15-3-23 12:09
因為自已流感病左, 無入黎幾日, 原來大家發表好多意見, 爬完文, 原來講到去phonic.
好認同大家, 我應該令 ...

你哋都好,女仔識得比人話完知衰,我個仔,比我話完都仲係無乜反應,一係就調反轉頭黑面.

其實嬲起上嚟控制唔到,做媽媽總會試過,一齊加油!

little_yolky  鬧人。  發表於 15-3-26 13:26
little_yolky  唔好話媽媽, 我個啞既爸爸都開聲   發表於 15-3-26 13:26
catiou627    發表於 15-3-23 14:17

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-03-23+發表學p

原帖由 wan_sosin 於 15-03-23 發表
啱呀!慳D時間做其他嘢好過!我細個就係花太多時間只係串生字,自己本身已經唔係語文強嘅人!又係成日串極 ...
係呀!我次次打開仔本常識書,我都會諗“吓!呢啲就係常識科”

不過,我聽過我姑仔講,佢女(小五)常識科嗰啲問題係好深,仲偏向歷史添。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-3-23+10:25+啱

原帖由 MASAYA 於 15-03-23 發表
我女都係唔溫常識,因為呢間學校而家教個d都係基本中既基本,其實呢d應該幼稚園時從父母身上就已經學識,遲 ...
我哋已經考時事題,出5題,仲要幾難,連民意調查都問,考得太深,識唔識唔多關小朋友能力事,我仔日日睇新聞,都未必答到!

多d同佢傾吓啦,最驚鬧完佢會有反效果會叛逆

catiou627    發表於 15-3-24 09:59

wan_sosin 發表於 15-3-23 16:06
我哋已經考時事題,出5題,仲要幾難,連民意調查都問,考得太深,識唔識唔多關小朋友能力事,我仔日日睇新 ...
我係EK見好多人都話考時事, 所以我女學校既常識真係好基本常識
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:回覆+catiou627+的帖子 跳出框框想,孩子

原帖由 annie40 於 15-03-17 發表
回覆 catiou627 的帖子

跳出框框想,孩子的學習是一生一世的事,

回覆 MASAYA 的帖子

我女學校都係,所以佢咪唔多肯温。我覺得佢温書方法都是不對,欠決認真態度。好彩佢今次eng lit考試有條係唔識,希望佢明白唔可以長期這樣讀。雖然星期四補考數同英文,不過我都是要堅持要佢看範圍一次。

我都同你一樣, 果一刻真係忍不住, 好似機關槍咁係咁鬧, 之後自己會心痛, 點解唔忍下大家加油呀!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-23+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-03-23 發表
係呀!我次次打開仔本常識書,我都會諗“吓!呢啲就係常識科”

不過,我聽過我姑仔講,佢女(小五) ...
我都相信高年班會深好多!
但現在初小有時間,情願多睇唔同種類嘅書,唔係一定針對課程先叫學習!

MASAYA    發表於 15-3-24 14:22

引用:唔知同邊個講好,+只有係呢度講,+尋日噴晒火

原帖由 catiou627 於 15-03-17 發表
唔知同邊個講好, 只有係呢度講, 尋日噴晒火鬧個讀小一既囡唔温習, 去到九點都默唔到一次默書, D字又唔識,  ...
小一仲有時間,慢慢來!上年我兩個小朋友上小一,我一睇二,也經常發脾氣,今年小二,功課多了,深了,阿仔又唔專心,放工回家對功課,温默書,三催四請,又趕食飯瞓覺,個人急到控制唔到自己情緒,所以現在我找人上門補習跟功課,希望比條出路我自己和小朋友,唔想自己精神分裂,呢頭罵完,轉頭後悔又去哄返小朋友,大家努力呀!

回覆 417bbs 的帖子

Haha, 大部份家長一樣,精神分裂!這頭鬧完,又哄佢!

回覆 wan_sosin 的帖子

就是睇書睇到學校d書都唔睇,話温書好無聊為何要温呢?

scyauchris 發表於 15-3-24 17:26

就是睇書睇到學校d書都唔睇,話温書好無聊為何要温呢? ...
咁功課做唔做,練習做唔做?

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-03-23+發表係呀

原帖由 wan_sosin 於 15-03-24 發表
我都相信高年班會深好多!
但現在初小有時間,情願多睇唔同種類嘅書,唔係一定針對課程先叫學習!

...

學習有好多方法,我相信呢度好多家長都會咁認同,但我身邊好多朋友都會覺得讀學校課本先係學習

wan_sosin  是的,學校課程只係基本.   發表於 15-3-25 00:06

回覆:鬧完阿囡, 個心好唔舒服.

英文,我囡温課本5多,反而睇下功作紙,咁就拎住本英文小說睇。
數學,平時計得多,所以考測不会放太多時間,只会把不熟的,冇把握的計多十條八條。另外,中文真系急5來,平時做多D閱讀理解都未必有用,要加睇書,自己研究下文章修詞技巧,要慢慢來的。反而常識放的事間多些。

功課一定做,假期功課最好即日完成,唔係佢就唔做要提。考試真係唔可以有新書,佢一定個心飛左去。

回覆 JJDBB 的帖子

Same here.  We spend more time on General Studies.  In fact, for Chinese and English, not much to study.

scyauchris 發表於 15-3-24 21:29

功課一定做,假期功課最好即日完成,唔係佢就唔做要提。考試真係唔可以有新書,佢 ...

做功課快,已經好好,同佢協議下,溫幾耐書,可以有幾耐free time.如果佢做到,可再加點神秘奬勵.

如我仔肯好好溫書,我嘅奬勵係同佢打大交,男仔發洩一下,開心好多,人都精神D,仲要係合法打架,唔驚比人話.

自動自覺其實好難,我個仔都係last minute才溫習。佢見我趕公司d野开夜,又对我話:媽咪,点解你唔早d做!早幾日仲成日上fb. 哎!人本身就係好逸惡勞。加上要做的事自己不大感興趣。照道理我地應該好明白小朋友才是。
‹ 上一主題|下一主題