用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日
樓主: terdy
go

(12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日 [複製鏈接]

回覆:terdy 的帖子

這個週末12號上午9:30-11:30
下星期六19號下午2:00-4:30
會有兩場開放日暨課程簡介日,歡迎區內家長和小朋友參加。

家長聽校長介紹時,小朋友可以跟老師玩攤位。

可登入以下網址,即時做網上預約。

https://goo.gl/pdB4Vj

詳情可登入學校網站
http://bwcups.icampus.hk/website

用家推介,這個星期六下午2-4:30還有一場開放日暨課程簡介,記得帶埋小朋友來玩遊戲。

期待明天全校的家長觀課日,聽校長說,安排了觀課前和後的家長分享,到了小學,學校還能安排家長走進課室瞭解小朋友的上課情況,相信學校真的很有辦法,沒有十足勇氣和對老師家長的信心,也難安排到!

回覆:(12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日

一月第三和第四星期六會有開放日,詳情可留意學校網頁

佛教黃焯菴小學一月兩場開放日

1月兩個星期六
16日 9:30-11:30
23日 14:00-16:30

詳情見學校網頁
http://bwcups.icampus.hk/website/article/article_detail?channel_id=3365&article_id=17317

或者立即網上報名留位
https://docs.google.com/forms/d/1aQFjMLcAfubnnDVnHJO1jS7fUHiA0Orjf_Use4_zYXg/viewform

請踴躍參加
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:Jessy 的帖子

用家真心推介,到底是否真的像討論說的那樣寶校,還是在校家長心中的寶校,無需等到抽到時才徬徨,明天有時間就過去看一看。歡迎區內K2,K3小朋友和家長的。

ykk9y    發表於 16-1-17 22:12

錯過咗上星期早上課程簡介日,這個星期六(23號)下午仲有一場啊!

小一資訊日

這個星期六11號,下午2:00-4:30
下個星期六18號,早上9:30-12:30

如獲派而在等消息的同時不妨再次走入校園親身瞭解一下學校,家長在聽校長介紹課程同時,小朋友可實地體驗在小學校園活動,與老師玩攤位做勞作。

曾經也徬徨過,經實際瞭解成為用家的真誠推介,一所在12網很用心的小學,歷屆升中除了結龍直升還可考慮band one英中,可致電學校或留意校網網上留位。

醒目開學勳章 王國長老

今年12網派位中心係黃焯菴。要讚一讚校長。果日熱到傻,校長都行出行入打點 (唔係企禮堂歎住冷氣指指點點)。好多家長都無理佢係邊個、亦無同佢打招呼。係我妹話認得佢因為自行交表時同佢傾過計。
開始開門,校長一路行出去叫d老人家、小朋友入去坐,話有風扇涼d。其實一般黎講亦真係好少家長同佢傾計,但校長貴為校長,一樣有禮貌地微笑招呼每一個家長。
好有heart有禮的一位君子,要讚佢一讚

雲牛  好校長  發表於 16-6-6 17:03
jcaling    發表於 16-6-6 16:59

回覆:Charlotte_mom 的帖子

校長真係好好啊,我一月交表時,佢同我對表,仲同我傾計添。

黃焯菴陳校長真係一流,有教無類,用心對待每一位學生
希望每天開心渡過 ;-)

引用:今年12網派位中心係黃焯菴。要讚一讚校長。

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-06 發表
今年12網派位中心係黃焯菴。要讚一讚校長。果日熱到傻,校長都行出行入打點 (唔係企禮堂歎住冷氣指指點點 ...
是啊,校長這三年真的風雨不改,每朝在門前幾乎可以讀出每個小朋友名字說早晨的(除非當天沒在校),還有老師也是相當的好。這兩個星期六也可親自到學校開放日,和攤位的老師互動,直接瞭解一下。

校網找到新生入學安排,和這個兩個星期六的兩場資訊日
11/6 1400-1630
18/6 0930-1130
詳情留意學校網頁或可以網上登記
https://docs.google.com/forms/d/1dLGRILhL_YFPISEa9NAn049GVWLuw0_g6LIXNxMhKUc/viewform

醒目開學勳章

引用:今年12網派位中心係黃焯菴。要讚一讚校長。

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-06 發表
今年12網派位中心係黃焯菴。要讚一讚校長。果日熱到傻,校長都行出行入打點 (唔係企禮堂歎住冷氣指指點點 ...
感受過...比個like陳校長!

其實唔明點解佛教學校就會嚇親家長,咁道教呢?孔教呢?佛教講慈悲,小朋友晌咁既環境下成長唔係幾好咩? 我唔知呢間學校有無教打坐,但依家英美都有小學全面推行mindfulness training, 指導學生定期用15分鐘打坐,對小朋友情緒平和同抒緩壓力好大幫助,我係晌英國BBC節目睇到的,依家咁多小朋友抵受不了學習壓力,其實係需要心靈滋養

回覆 terdy 的帖子

我個仔今年抽中此校,  睇到你好多帖都係正面的評價. 我個心定好多, 有問題請教, 眼見一年級得一班, 今年好似有兩班? 有個疑問, 個運動會係邊度搞? 平日多晤多活動? 話剧或音樂會之類? 學術上我覺得晤需要太擔心, 入到前10, 應該都入到BAND 1 中學, 我反而想知人數少, D 活動會晤會少?

poison2  70年代時每年都在政府大球塲舉行運動會:)  發表於 16-6-17 21:51

引用:回覆+terdy+的帖子 我個仔今年抽中此校,++

原帖由 linnaf 於 16-06-17 發表

我個仔今年抽中此校,  睇到你好多帖都係正面的評價. 我個心定好多, 有問題請教, 眼見一 ...
多謝你喜歡我的帖,其實現在一至三年班都兩班的,聽說明年小一也是兩班,
運動會一向都在灣仔運動場,以前聽校長說過若灣仔運動場沒拆,都會在這𥚃搞的,當然抽唔中就另當別論了。
活動是指課後還是親子活動嗎?學校的課後活動都幾多元化,每天都有不同,如手鐘,籃球,乒乓球,舞蹈,lego機械人,歌詠,劍橋英語等等(還有其他的),基本上都是免費學的,大家可因應興趣而參加,學校不會強迫。
活動我倒不覺得少,而且機會也多,不論是校際音樂節,朗誦節,舞蹈節,各樣學屆籃球比賽,聯校比賽,應該有的都會有。
如果想更瞭解可以明天早上18號930-1130參加課程發展日

引用:回覆+terdy+的帖子 我個仔今年抽中此校,++

原帖由 linnaf 於 16-06-17 發表

我個仔今年抽中此校,  睇到你好多帖都係正面的評價. 我個心定好多, 有問題請教, 眼見一 ...
有英文話劇組,也有大型校內音樂會,歌詠隊也會外出表演和比賽,給小朋友增加自信及經驗

Charlotte_mom 發表於 16-6-6 16:58
我有同佢傾計, 校長個人好好。 
‹ 上一主題|下一主題