用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 In 咗8 間, 都沒收到消息, 究竟是我女太差, 還是運氣唔 ...
樓主: angelwong173173
go

In 咗8 間, 都沒收到消息, 究竟是我女太差, 還是運氣唔夠?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kittytse.ah+於+13-06-13+發

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-06-13 發表
我已幸運地入到心儀小學,亦已放位出去,但我睇BK有時都火都嚟,一個人hold萬九個位,聯合國咁乜款種類學校 ...
講得好!大家未叩門成功嘅都要加油(包括我自己)!

回覆:In 咗8 間, 都沒收到消息, 究竟是我女太差, 還是運氣唔夠?

唉,岩岩親身拎封叩門信去1-1-1而in 都無機會in嘅學校,諗住有誠意D,去到校工竟然話校長落左order唔收喇,連少少機會都唔比我仲可以點?
見JM話keep住叩,但係收到唔收,點做好?請指教

野人好索子  你介唔介意講係邊間學校呢?無記錯你都好似係40網喎!!!!!  發表於 13-6-14 10:12

大眼青蛙 發表於 13-6-14 10:01
唉,岩岩親身拎封叩門信去1-1-1而in 都無機會in嘅學校,諗住有誠意D,去到校工竟然話校長落左order唔收喇, ...

1-1-1都唔收???有無攪錯!!!!!!不如你試下寄信啦,仲寫明只比校長拆閱,希望用誠意打動啦!!!而且依家只係六月初,呢個GAME未完架,唔好比佢打沉呀!!!!!

回覆:野人好索子 的帖子

最唔甘心係in到無得in,我都係咁諗寄去試下,真係好攰

引用:最唔甘心係in到無得in,我都係咁諗寄去試下

原帖由 大眼青蛙 於 13-06-14 發表
最唔甘心係in到無得in,我都係咁諗寄去試下,真係好攰
同一間小學,我有朋友都係111,也被rejected,反而另外一個冇揀111,而是004的就有面試機會!
你話奇唔奇!

的小學太黑暗了,說的,同做都不同,叫我們等,話明不會電話通知,但有人卻收到電話,如叩不中1,1,1,還能點算,

回復 Wei 的帖子

1-1-1係無用架,間間學校都只係想做勢,俾人睇到佢地學校有幾搶手!

引用:回復+Wei+的帖子 1-1-1係無用架,間間學校

原帖由 cherrytam2468 於 13-06-14 發表
回復 Wei 的帖子

1-1-1係無用架,間間學校都只係想做勢,俾人睇到佢地學校有幾搶手! ...
真是搵笨,111連面試機會也不受理,我朋友真係好難過

可能我個小朋友真係太差!

happyty  不要灰心, 小朋友已儘了力! 音樂椅遊戲一日未完,一日都仲有機會的!  發表於 13-6-14 12:59

醒目開學勳章 王國長老

回覆:In 咗8 間, 都沒收到消息, 究竟是我女太差, 還是運氣唔夠?

111如果係大熱,吾收真係吾奇。熱門如聖喇拔,111又點?大把。努力向前看吧

cherrytam2468 發表於 13-6-14 11:37
可能我個小朋友真係太差!
千祈唔好有呢個諗法,每個小朋友都有本身嘅特點,不應該咁早畀個制度打殘,總有識欣賞你小朋友嘅學校!

咁點解1-1-1都未收齊,就考慮第2,第3志願個D,咁係唔係1-1-1係廢呢?

加油, 經過這次, 無輪結果如何, 大人和小朋友一起成長, 大家更愛對方!

引用:咁點解1-1-1都未收齊,就考慮第2,第3志願

原帖由 cherrytam2468 於 13-06-14 發表
咁點解1-1-1都未收齊,就考慮第2,第3志願個D,咁係唔係1-1-1係廢呢?
其實1-1-1只是學校要求的誠意,叩門時給個機會,可是學校不會承諾先收111,再收其他考生。所以叩門不要叩全熱門學校,因為她們不是選學生,而是在選狀元!

Jane1983  非常同意!  發表於 13-6-14 14:45

我個女抽到第16志願,真係想死;依家叩咗十幾間,得2間有得in,機會渺茫!
D人hold住哂D位,唔到最後1秒鐘都唔放番D位出嚟,真係滾!

回復 firevirus 的帖子

我都係啦,一路等~等~等~

回復 Wei 的帖子

我間第一志愿都唔俾IN啦,學校標榜有教無類,連面試都唔俾機會,實則多數識人就入到,連九龍塘喇沙都係,有個幾代遠的親戚就可又入到,仲唔俾人話唔公平,邊個叫你自己無熟人呢!

大眼青蛙 發表於 13-6-14 10:01
唉,岩岩親身拎封叩門信去1-1-1而in 都無機會in嘅學校,諗住有誠意D,去到校工竟然話校長落左order唔收喇, ...
家下幾多號呀?  有啲學校連叩門到再派位都完成哂啦,邊怪得人地學校....

angelwong173173 發表於 13-6-13 00:01
回復 大眼青蛙 的帖子

我都是, 唔應該太進取, 好後悔, 好像累咗個女!!! 想下又想喊!
IN 8 間,如果如你所講當中7間係大熱,又真係太進取...唉,算啦,唔好怪自己啦,過左去嘅都返唔到轉頭,預祝你快D搵到間心儀嘅收你小朋友啦!  GOOD LUCK!

回覆:happyty 的帖子

非常同意!

‹ 上一主題|下一主題