用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 cpkg, sc, kv and LH
樓主: michelle_lxh
go

cpkg, sc, kv and LH [複製鏈接]

回復 80# wishwong 的帖子

ICS 係, 要用19萬幾呀, o岩呀!

回復 2# michelle_lxh 的帖子

直資同私立?官立津貼?4種都有...根本好多都用普通話上中文, 有d就今年岩岩開始轉, 連去叩門interveiw都好多用普通話去考喇....可能你返來無耐...快d做下search啦~

太貴了,留地錢去美國讀大學,要200万。。。。。

呢樣野唯有靠老公..
雖然我日日番工都要講... 但真係斎講.... 唔識拼音....
其實唔單止普通話.. 英文都係..

所以我都唔明D家長..小朋友4 個月大就去學四國語言.. 係咪真係得架??

原帖由 michelle_lxh 於 11-12-15 16:22 發表
講到普通話,你地不要擔心,我最有發言權了,我仔係上海等過好長時間,今次同我反來, porporchi講得對,環境好重要,我仔現在就不大會講廣東話,好丟面

shirleylee_0514,你講小學用普通話?係邊閒小學啊?直資同私立?官立津貼? ...

Yes.. 考小學... 好多已經要英普都要考.. 好誇張.. 讀CPSK.. 某程度都係想避呢D INTERVIEW... 哈哈~~
原帖由 shirleylee_0514 於 11-12-15 16:31 發表
直資同私立?官立津貼?4種都有...根本好多都用普通話上中文, 有d就今年岩岩開始轉, 連去叩門interveiw都好多用普通話去考喇....可能你返來無耐...快d做下search啦~ ...

回復 82# shirleylee_0514 的帖子

係緊啊,你地講以後會不會小朋友不講廣東話?我係上海,聼人地講,上海以前講上海話既,後面普及PTH,一定要係學校講,後面小朋友就不識講了

回復 3# wishwong 的帖子

4 個月大就去學四國語言.......呢d真係怪獸家長, 搞掂自己既語言先啦~

回復 2# michelle_lxh 的帖子

其實上海同香港2個地方都唔同......如一直係香港點會唔識講廣東話...除非無同佢講啦~~所以即使幼稚園同小學有普通係無問題的...唔會唔識講廣東話既.....

shirleylee_0514多謝你既安慰

講到PTH,我有個建議比你的,就睇你地接受不接受,小朋友到明年K1時,交個講PTH既質素好的小朋友一齊玩,好快就會。我仔就係咯例子

回復 1# michelle_lxh 的帖子

其實我屋企,3樣都有同佢講...廣東話同英文阿囡都無咩問題, 不過好搞笑...我地教佢咩叫廣東話加油...麻麻教佢國語加油...我囡就同麻麻講, 係加油(廣東話), 唔係加油(國語)

回復 86# michelle_lxh 的帖子

係啊,我係 上海人,已家的上海小朋友已经不会讲上海话了。而且官方都不许上海小朋友在公众场合讲上海话,激死人。

好提議~
原帖由 michelle_lxh 於 11-12-15 16:56 發表
shirleylee_0514多謝你既安慰

講到PTH,我有個建議比你的,就睇你地接受不接受,小朋友到明年K1時,交個講PTH既質素好的小朋友一齊玩,好快就會。我仔就係咯例子 ...

原帖由 shirleylee_0514 於 11-12-15 09:06 發表
其實我屋企,3樣都有同佢講...廣東話同英文阿囡都無咩問題, 不過好搞笑...我地教佢咩叫廣東話加油...麻麻教佢國語加油...我囡就同麻麻講, 係加油(廣東話), 唔係加油(國語) ...

搞笑,你麻麻講普通話,環境都好啊,你不要擔心既

我剛剛想起個幾日要交LH留位費,有點頭痛。。。

回復 94# michelle_lxh 的帖子

會唔會先比, 之後再決定! 決定後就打去放番個位出來!

回復 95# porporchi 的帖子

嗯,我屋企附近明我未留位,只得LH,坐校車我不太鈡意,唔知你等睇?

我LH唔留位喇... 等想讀而WAITING既小朋友有機會..

你如果讀啟小幼唔洗搭校車?

原帖由 michelle_lxh 於 11-12-16 11:45 發表
嗯,我屋企附近明我未留位,只得LH,坐校車我不太鈡意,唔知你等睇?

回復 97# wishwong 的帖子

係要搭校車,但我太接受搭校車,一個小朋友早晨起身后,搭車到學校上課,再搭車返來,都好辛苦呃,我住奧運,不知過去幾多時間,你會搬屋嘛?

回復 1# michelle_lxh 的帖子

我都是住大角咀....你會讀CPSK嗎? 我見有D住TKO, 上校車時間都是大約8:20, 所以我地九龍, 應該可以唔會太早吧 !

我地要8:15上車。如果係奧運站,應該30分鐘內可以。如果我搬,都冇錢搬去九龍塘。喺九龍已經好好。
‹ 上一主題|下一主題