用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 9月升小二的家長...
樓主: qkhui
go

9月升小二的家長... [複製鏈接]

係呀!今個星期無默書(英)。但係有AFL(評估),數學都有評估。大家努力!

原帖由 981228 於 5-11-2009 12:34 發表
有件事想請教下, 學校有無規定"脛布"的色架??

吾該晒!

何謂「脛布」?

係呢, 亞仔現在好嗎? 醫生點講? 希望仔仔快d好番啦! 今日先知2A咁多同學有病, 而家上堂老師都叫佢地帶口罩呢!
另外,今次女兒考試都有進步, 希望佢地繼續努力!
原帖由 km1357 於 09-11-28 18:40 發表

今日我要帶呀仔睇醫生, 得媽媽去, 佢話都係講左一陣, 跟住又要去聽個講座.  今次呀仔竟然考得好過小一
名次仲比上次高一名, 都算好滿意.

醒目開學勳章

原帖由 elainepekkle 於 09-11-30 23:42 發表
係呢, 亞仔現在好嗎? 醫生點講? 希望仔仔快d好番啦! 今日先知2A咁多同學有病, 而家上堂老師都叫佢地帶口罩呢!
另外,今次女兒考試都有進步, 希望佢地繼續努力!  ...

本來星期五同六睇左中醫, 飲左幾擠中藥, 已經無發燒同好左好多, 只係有d咳, 星期一就比佢返學, 不過返學之後又開始流鼻水 (可能成日帶住口罩), 尋晚又咳多左同訓得唔好, 所以今日無比佢返學.
2a班好多同學都病同請假,班主任尋晚都有打電話梨跟進.
今個星期四唔駛黙英文, 下星期四又要去旅行, 咁今學期咪好少英黙?

下星期改佐星期三默英文

原帖由 km1357 於 09-12-1 10:35 發表

本來星期五同六睇左中醫, 飲左幾擠中藥, 已經無發燒同好左好多, 只係有d咳, 星期一就比佢返學, 不過返學之後又開始流鼻水 (可能成日帶住口罩), 尋晚又咳多左同訓得唔好, 所以今日無比佢返學.
2a班好多同學都病同請 ...

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 09-12-1 11:46 發表
下星期改佐星期三默英文

哦~ 收到, 唔該晒.

醒目開學勳章

2A 班有幾個小朋友病同請假, 學校要隔離佢地, 真係好慘.

噉慘ar? 噉明天去旅行點ar?

原帖由 km1357 於 09-12-8 16:37 發表
2A 班有幾個小朋友病同請假, 學校要隔離佢地, 真係好慘.

Hi,各位禧年小學家長:

出年想叩門, 請問機會大不大?   
呢間學校谷吾谷架,  可否給我一些資料?  見佢派位又吾錯  

Thanks,

2bobo

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 09-12-9 12:21 發表
噉慘ar? 噉明天去旅行點ar?

問呀仔佢又唔知, 今朝出門我地都要佢帶口罩, 好彩家下都幾好天氣, 希望佢地玩得開心d.

醒目開學勳章

原帖由 2BoBo 於 09-12-9 14:18 發表
Hi,各位禧年小學家長:
出年想叩門, 請問機會大不大?   
呢間學校谷吾谷架,  可否給我一些資料?  見佢派位又吾錯  

Thanks,
2bobo

我覺得都算係谷既同深學校, 程度同呀仔既表哥/堂呀哥(九龍區d名校)差唔多, 不過學校既老師同支援都做得幾好, 如果叩門機會都算大 (同呂小,馬主比).
派位佢算區內最好, 如果成績係校內中上已經可以入到沙田d英中, 暫時我見平均分八十尾已經係中上.

km1357,

Thanks your reply.

2bobo

原帖由 km1357 於 09-12-10 10:03 發表

我覺得都算係谷既同深學校, 程度同呀仔既表哥/堂呀哥(九龍區d名校)差唔多, 不過學校既老師同支援都做得幾好, 如果叩門機會都算大 (同呂小,馬主比).
派位佢算區內最好, 如果成績係校內中上已經可以入到沙田d英中,  ...

係, 今日真係算好好天氣.. 真係好

原帖由 km1357 於 09-12-10 09:49 發表

問呀仔佢又唔知, 今朝出門我地都要佢帶口罩, 好彩家下都幾好天氣, 希望佢地玩得開心d.

醒目開學勳章

呀仔尋日去完旅行, 放學一出學校就話好肚餓, 西貢果個小食亭又無開, 食哂三份飛碟都唔夠, 又話無乜時間玩....

醒目開學勳章

又考試

好似考左無耐, 下星期又要考試 ,  

其實學校會唔會考慮一年改考三次會適合d呢, 好多學校都轉考3 次.  學生,家長同老師都可以輕鬆d.

係, 真係辛苦, 仲要係過完x'mas holiday, 個人都唔知去佐邊, 英文評估更加唔知考佐咩出來... 嚇死...

原帖由 km1357 於 10-1-8 10:04 發表
好似考左無耐, 下星期又要考試 ,  

其實學校會唔會考慮一年改考三次會適合d呢, 好多學校都轉考3 次.  學生,家長同老師都可以輕鬆d.

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 10-1-8 16:42 發表
係, 真係辛苦, 仲要係過完x'mas holiday, 個人都唔知去佐邊, 英文評估更加唔知考佐咩出來... 嚇死...

我呀仔都係呀, 果d that is, this is 幾乎錯晒, 死未

今天聽A班的家長講,同班好似有家長投訴太多工課, 你們覺得這個星期是不是多了功課呢?

我作為家長都覺得考試考得太密了。

我問個囡今次英文評估老師是否已經沒有讀題目給你們聽,她說是的。
囡囡媽

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 10-1-8 23:09 發表
今天聽A班的家長講,同班好似有家長投訴太多工課, 你們覺得這個星期是不是多了功課呢?

我作為家長都覺得考試考得太密了。

我問個囡今次英文評估老師是否已經沒有讀題目給你們聽,她說是的。 ...

星期初都算幾多, 都聽講有家長同學校提過, 星期三開始真係少左.
學校之前都講過2年級開始唔讀題目, 所以舊年我地都叫呀仔唔好等老師讀題目, 要自己睇.

終於考完試了! 唔知個囡考成點? 不過點都好,大家都可以鬆口氣了。
囡囡媽
‹ 上一主題|下一主題