用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀將軍澳幼稚園想入TKO 既直資係咪冇可能??? ...
樓主: smilebaboo
go

讀將軍澳幼稚園想入TKO 既直資係咪冇可能??? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

唔係100%讚成
羅氏基金比真道差? 我唔肯定呢幾間排名, 但我識人揀羅氏放棄st paul boys
播道同真道都係我target, 但都聽過有部分人對真道有保留, 反而播道就一般comment幾好, 而且播道係英文學校真道係中文, 應該播道仲多人爭d
唔覺得陸慶濤易入, 有家長分享放棄offer大抽獎, 抽完衰左返去叩門無機會
如果有家長意見唔同, 見諒
原帖由 joey_lee14 於 09-7-15 11:22 AM 發表
陸慶濤-> 羅氏基金(Band 2)
播道 > 播道(應會是Band 2)
優才 > 優才(應會是Band 1)
真道 > 真道(應會是Band 1尾)
英華 > 英華(應會是Band 1頭)

以上雖然吾一定100% 對, 但也相差無幾

陸慶濤好易入, 你讀邊間幼稚 ...

算啦, 就算差吾差都只不過是50步笑100步呢.

我想除非打算行IB才讀優才, 我真是想不到有甚麼理由要讀呢D直資, 我吾是話呢D直資吾好, 不過就好恨定一定吾是最好lor.

因為讀了後就差不多必定要讀呢D中學. 這樣的話不是說一早就末殺了小朋友的機會了嗎?

要比錢讀吾緊要, 但是不是應該要找一間已很成功的學校才是正路呢? 究竟他們的講的理唸work 吾work? 你又願意拿自己的小朋友作為實驗嗎?

另外, 吾通英華, 培正, 高主教, 民生尼D直資/PS 名校個個老師都無個有愛心嗎? 而果度D學生又個個只是日日識讀書, 個個思為都被埋沒嗎?

可能我會罪左好多人, 我只希望呢度D 媽咪想清楚.

回覆 1# smilebaboo 的文章

Hi,
TKO直資是會收本區學生的,小女在寶盈德寶國際班畢業,真道去年收了她,但最後她本人選了蔡繼有。順便一提,考這兩間,讀國際班會較好,因可使學生較活潑(與自己比較)。
另外,寶盈德寶國際班全日班是有普通話教中文的,每日約一小時。

醒目開學勳章 王國長老

好多人都鐘意用"學術水平"黎衝量一間學校好唔好
人生除左讀書, 無其他了?
最好, 唔一定等於自己最鐘意, 唔等於最適合自己
呢樣至係大家應該去唸清楚
原帖由 joey_lee14 於 09-7-17 01:19 PM 發表
算啦, 就算差吾差都只不過是50步笑100步呢.

我想除非打算行IB才讀優才, 我真是想不到有甚麼理由要讀呢D直資, 我吾是話呢D直資吾好, 不過就好恨定一定吾是最好lor.

因為讀了後就差不多必定要讀呢D中學. 這樣的話 ...

Hi penguin_chick, I'm planning to apply for N1 class in Deborah (Beverly Garden)/Greenville for my daughter.

What you talked about is all I want to ask!  As my daughter is very active, I think int'l class is more suitable for her.  But I'm afraid of the Chinese level.  Is the 1-hour PTH class enough?  Does your daughter always speak English at home?  Actually, the officer/teacher of Deborah suggests me joining the whole-day int'l class so that my kid's English will be good while she can learn Chinese words in PTH as well.

BTW, I want her to study half day instead of whole day class so that she can join other activities after school.  I'm still thinking if I have to switch to the mainstream class.

Thank you for your advice!
原帖由 penguin_chick 於 18-7-2009 14:57 發表
Hi,
TKO直資是會收本區學生的,小女在寶盈德寶國際班畢業,真道去年收了她,但最後她本人選了蔡繼有。順便一提,考這兩間,讀國際班會較好,因可使學生較活潑(與自己比較)。
另外,寶盈德寶國際班全日班是有普通話教中文的,每日約一 ...
‹ 上一主題|下一主題