用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)
樓主: sammili
go

要報2005K1媽媽請進(灣仔區) [複製鏈接]

冬日勳章

Re: 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)

今日到上環躍思幼稚園參觀,係前李惠利幼稚園的位置,囡囡好鐘意,非常開心,仲玩都唔肯走,老師亦好細心,校舍好靚,有興趣的媽咪,可以試下去參觀﹙電話:2886  0305﹚,唔錯唔錯!佢地有n1,分國際班or中文班,學費一樣,如果同維記相比,我覺得呢間比較值得。

Pig Pig

躍思幼稚園... where??

I also want to ask how about the 寶血 located Happy valley that one.  Teaching by English or only Chinese

Sorry much queries.  Thank you.

我想問有冇媽咪有報呂郭碧鳳呀??
有冇媽咪知道邊間幼稚園係冇宗教呀??
你們會否申請學費減免呀??
thux!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

冬日勳章

erikalo ,
躍思幼稚園係上環普仁街17號東輝花園,你得閒可以打電話去,然後約時間去參觀一下學校,當係睇下都好呀!
至於寶血,據我所知,係用高廣度教學法,著重俾小朋友自己探索問題....係無國際班的,不過,就唔清楚有無英文老師都英文,你可以試下打電話去問下。
小搗蛋,
我想問有冇媽咪有報呂郭碧鳳呀??<-----9月中已經開始接受報名,11月6日面試
有冇媽咪知道邊間幼稚園係冇宗教呀??<----基督教
你們會否申請學費減免呀??<----學費減免需要好嚴緊的入息查核,收入必需唔過某一個上限,詳情可以問學校拎資料,不過,申請時間都要有好幾個月,這幾個月裡面,都要交足學費,申請批核後,再退還款項

all mama,

我有以下心儀既幼稚園, 想問吓各位意見, 謝謝!

1) 聖瑪加利大幼稚園
2) 玫瑰崗
3) 寶血
4) 聖猶達幼稚園(聖貞德, i'm not sure)
5) 明我

<1-3> 環境好, 英文好, 課餘活動多, 有家校活動
<4-5> 環境一般, 但英文好, 亦有家校活動
以我所知, 以上5間派位的學校都很好 (好像全是Band 1)      

如題

小搗蛋,
我報左呂郭碧鳳,6/11 10:00am面試。

katiebbmama,
4) 聖猶達幼稚園(聖貞德, i'm not sure)
5) 明我
都係屬於東區,所以我唔考慮,但我知明我係間好學校,聖瑪加利大幼稚園同寶血我都會報。

冬日勳章

sammili ,
你會報聖瑪加利大幼稚園?我仲考慮緊報唔報好呀?寶血我都會報,到時可能大家又會見面啦!
katiebbmama,
我同sammili 一樣,東區學校唔會考慮。

上星期四放學的時間,去過銅鑼灣靈糧堂參觀,老師同主任給我的印象都唔係好好,無禮貌、無笑容、我覺得佢地對小朋友無感情,好冷漠....我可能唔會帶囡囡去面試,因為,我唔想再見到D老師的嘴面....以上只係我個人感覺。

pigpig,
聖瑪加利大會報ar,當比個仔多個面試機會,若考到咪多個選擇lor,我上次去靈糧堂取表又唔覺d老師嘴面衰,但唔算熱情lor,靈糧堂比我感覺算係幾商業,又係報左先算la。

hi pigpig
你知吾知道寶血幾時開始接受報名呀........??  (你知嗎? 我係在寶血一條龍graduate架.......)

冬日勳章

Little_cy ,
可以到以下網址睇睇

寶血

all mama,

o乜"玫瑰崗" 唔出名,唔好既咩?點解冇媽咪揀,冇人提既?唔該比d 意見ah!   

好多人話玫瑰岡以前就好,而家唔好

pakwong 寫道:
好多人話玫瑰岡以前就好,而家唔好

me too

今日已可以,在寶血校網.下載入學申請表啦!
我明天去交表,順參觀

請問你地知唔知聖保祿幼稚園會幾時派表?我打過去問但又打唔通個電話?
妹妹七個幾月,重21磅
該用戶已被刪除

ChingChingFather 寫道:
Dear bullbull,
Normally form collect on one of Sat at Dec. You can phone to SPK at Nov or go to website: www.spk.edu.hk

Best Regards,

[quote]

bullbull 寫道:
請問你地知唔知聖保祿幼稚園會幾時派表?我打過去問但又打唔通個電話?
[/quote]

Thanks...
妹妹七個幾月,重21磅

If for girls, I would choose Presious Blood & True Light first as teachers are more friendly and patient towards kids. Also, the environment is better. Where as Ling Liang Church, Victoria & St Paul, academic staffs there are more commercial types & cool! You cannot expect them to be opened to you. It is very important that teachers do co-operate with parents. Because for kids from 3-6 yrs old, they always have unstable feelings towards new environment in school. So if parents know what they are doing, and things happened in school, it helps alot when you need to care and look after your kid afterwards.

SKH is also quite good since I've heard from others. Lingnan is not a good choice as boys there are quite active, in other words naughty. And for girls, other choices are better for sure.

I hope all these can help you making your decisions.
8-)

今日已去寶血交表,6/11.早上9點見,你
‹ 上一主題|下一主題