用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽咪報左09年啟思幼稚園N1班呢?,下月面試. ...
樓主: Fat阿豬媽
go

有無媽咪報左09年啟思幼稚園N1班呢?,下月面試. [複製鏈接]

我都係15 / 16 啟思定康傑, 因為康傑响屋企樓下方便d, 但係康傑無學卷, 啟思有學卷又出名d!

我啱啱收到信九龍塘11月8日interview呀, 根本都係平常心去, 而家聽到千個人掙五十幾個位, 學亞女話齋: 驚驚

原帖由 zillyzizi 於 08-10-24 04:01 發表
kachun0123﹐你好﹐我個仔都係報左杏花啟思﹐我剛剛先收到話11月1去面試
想問下你﹐會大約問/做d咩架﹖
我個仔都未識講野乜制﹐就算叫佢跟人口水尾講到死唔肯﹗
唉~~ 好擔心呀~~~ ...

聽日先interview呀, in完返黎話你知係點吖.
聽其他媽咪講, 咁多人淨果50個位, 真係機會好微.

上星期in左另一間, 個校長同我講, 2010年k1時未必有學劵架, 可能政府會取消.

醒目開學勳章

dream4reality, Kinglong gots 2 orange stars, and already received the confirmation letter to study at KLN Tong.  How about you?

原帖由 dream4reality 於 08-10-17 11:37 發表
linglingng,
My son's interview was similar to yours.  He got two orange stars and I do not know what's that meant as well.     Maybe that is just to see what the reaction of the kid will do with it ...
Kinglong

我地都係1/11 in 杏花村啟思呀. 10am. 你呢?
我亞 b 到時先啱啱 12 months. 乜都唔識, 點算 :s

原帖由 zillyzizi 於 08-10-24 04:01 發表
kachun0123﹐你好﹐我個仔都係報左杏花啟思﹐我剛剛先收到話11月1去面試
想問下你﹐會大約問/做d咩架﹖
我個仔都未識講野乜制﹐就算叫佢跟人口水尾講到死唔肯﹗
唉~~ 好擔心呀~~~ ...

Does anyone know if 杏花啟思 is very hard to get in?  How many applicants for 2009-2010 N1 class?

Kinglong,

I am not as lucky as you ar, my son is on waiting list.     I think most accepted ones are elder toddlers (saw from 收到取錄信的, 報到 topic).  My son was born in July, the chance seems lower.....just my feeling....maybe I am worng.

Hope my son will do better for other interviews.

我個仔今日IN左LAMTIN, 睇個勢都唔會收佢讀AM, 個老師問左我地2次, PM會唔會考慮..

亞仔表現真係麻麻, 不過都係我地預期之內, 佢無係老師面前走佬已經比面, 又唔答人野, 只答2條, 問東佢答西.......唉~~

哈.. 你個囝囝已經好好喇! 我個仔根本就冇理老師, 連我地都冇理, 掛住玩玩具.最後只係識byebye...仲要叫咗好多次先做...

我諗都係入學無望喇

原帖由 JHsbb 於 08-10-26 23:24 發表
我個仔今日IN左LAMTIN, 睇個勢都唔會收佢讀AM, 個老師問左我地2次, PM會唔會考慮..

亞仔表現真係麻麻, 不過都係我地預期之內, 佢無係老師面前走佬已經比面, 又唔答人野, 只答2條, 問東佢答西.......唉~~ ...

上星期六in左杏花果間啦, 入到班房小朋友玩枱面玩具, 約10-15分鐘老師行黎同仔仔玩, 叫佢比玩具老師, 問佢邊個係daddy/媽咪(其間佢走佬去左第2 度玩, 要叫佢返黎) 又叫佢執番枱面d lego入個攬到, 因仔仔之前倒潟左d lego落地, 又叫佢執番地下果d上黎, 好在仔仔都做到, 執完後點知枱面多左一個屬於另一個玩具既附件, 老師問仔仔, 呢個又放係邊架? 當時我心諗, 死啦, 仔仔玩左呢個玩具最短時間, 而果個玩具又唔近佢, 佢實唔識喇, 好在仔仔望左一陣就指住果個玩具, 最後老師比左一粒星星貼紙佢, 不過仔仔識自己講多謝, 要我地叫佢講先講, 跟住又叫佢比一粒daddy, 又比一粒媽咪, 不過我見同班好多個小朋友都有星星貼紙. 到10:30左右, 就唱歌仔時間, 老師一路唱歌一路做動作, 我個仔有性格到呢(佢daddy話佢有性格喎 ), 老師做乜佢都唔做, 又同我講去公園, 完全唔enjoy唱歌仔, 見其他小朋友都會跟老師一齊做動作, 仔仔都係一碌木坐係度, 要我捉住佢對手黎做, 唉........如果呢part要計分, 一定衰硬, 跟住全班家長見校長問問題, 跟住走得,  全程約一個鐘.
出奇地, 老師完全冇問過家長問題, 只係對小朋友.

上/下午班各收35人, 但就9千幾人去in, 機會率好微, 每批in既都有個quota收幾多人, 大妁一星期有信知結果.

聽到都有滴汗既感覺, 9千幾人in...唔知深灣軒個間有幾多?!!希望小d啦......

原帖由 kachun0123 於 08-10-27 12:56 發表
上星期六in左杏花果間啦, 入到班房小朋友玩枱面玩具, 約10-15分鐘老師行黎同仔仔玩, 叫佢比玩具老師, 問佢邊個係daddy/媽咪(其間佢走佬去左第2 度玩, 要叫佢返黎) 又叫佢執番枱面d lego入個攬到, 因仔仔之前倒潟左d  ...

醒目開學勳章

都未必衰架!如果你個仔係大仔就多數收既機會會好大

原帖由 kachun0123 於 08-10-27 12:56 發表
上星期六in左杏花果間啦, 入到班房小朋友玩枱面玩具, 約10-15分鐘老師行黎同仔仔玩, 叫佢比玩具老師, 問佢邊個係daddy/媽咪(其間佢走佬去左第2 度玩, 要叫佢返黎) 又叫佢執番枱面d lego入個攬到, 因仔仔之前倒潟左d  ...

你囝囝都好呀, 會講吓野...
我亞 b 星期四先一歲 jar, 星期六就 in
聽到你話咁多人, 我諗都冇望啦 :(

我個係大仔, 1月出世, 唉.....唔記得問幾錢學費tim, 不過聽聞都唔平, 好似加到三千幾, 又唔記得問留位費幾錢, n1係咪可以直上k1, 而k1開始既英文班係咪都係中國人老師教,  冇外籍老師.  唉.........人老冇記性.

其實老師冇要求仔仔講野, 都係叫佢做d動作, 睇佢反應咁咋.

校長話, 星期六果日有6場interview, 以我眼見, 我果場有2班(實際有幾多班就唔知), 每班約有15人, 佢仲要分幾日interview, 但收得果70人, 我都唔敢諗lor.

原帖由 kachun0123 於 08-10-27 17:40 發表
我個係大仔, 1月出世, 唉.....唔記得問幾錢學費tim, 不過聽聞都唔平, 好似加到三千幾, 又唔記得問留位費幾錢, n1係咪可以直上k1, 而k1開始既英文班係咪都係中國人老師教,  冇外籍老師.  唉.........人老冇記性.

其 ...

My son and I had a bad experience.........we were ignored by teachers and staff at least for 15mins during the interview!!

阿女今日都in左(深灣軒), 情況同杏花既一樣, 都係一大班小朋友自已玩, 跟住老師會主動同每個小朋友講野, 之後老師再group埋所有小朋友坐係地一齊玩傳波仔, 另外貼星星係每個小朋友都有既, 同埋我估係老師考小朋友既反應, 因為老師會貼星星係小朋友件衫到, 之後叫小朋友學佢貼比媽媽, 最後老師大圍宣佈, 一個星期內會收到通知.  我個女答老師, 一次無反應, 一次有, 玩就普通啦, 靜左小小, 貼星星都肯做.

我都係1/11, 10am in 杏花啟思pre-nursery, 阿女得13個月, 咩都唔識, 點算好 ??? 有無人知會考d咩 ???

杏花收左仔仔啦, 今個禮拜要去註冊留位, 學費建議由$2980 加到$3280, 但最終要等教育局批, 都幾貴.

we attended the interview at lamtin creative on 10/26, and they also asked if i interested to PM class. not sure if the change is small.

原帖由 JHsbb 於 08-10-26 23:24 發表

亞仔表現真係麻麻, 不過都係我地預期之內, 佢無係老師面前走佬已經比面, 又唔答人野, 只答2條, 問東佢答西.......唉~~ ...

原帖由 kachun0123 於 08-10-31 12:19 發表
杏花收左仔仔啦, 今個禮拜要去註冊留位, 學費建議由$2980 加到$3280, 但最終要等教育局批, 都幾貴.

Congratulations KaChun,

My little boy will go to have interview at 杏花 tomorrow, hope he can get the place and be a classmate with your boy la....  :)

You are going into am or pm class?
‹ 上一主題|下一主題