用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反書院附屬小學 升左班啦, 2C (08-09)
go

升左班啦, 2C (08-09) [複製鏈接]

我地唔去喇,因為阿囝讀幼稚園時加加埋埋都去都去咗2,3次. 你地玩得開心d.

原帖由 louise8702 於 08-12-1 01:17 發表
Hi, 早幾日 PTA lunch, 2C 得我一個去咋,咁岩姐姐番Philippines for 2 weeks.
你哋去唔去13 Dec PTA 旅行,我地會去, hope to see you all

其實唔只阿囝一個第4名,評判話仲有小小人會同分,不過我同daddy都好滿意justin既表現,尢其是佢嗰份自信,我地問佢下年仲參唔參加,佢好堅決咁答一定會,直至有三甲為止.

原帖由 Wing(婷婷媽咪) 於 08-11-28 12:35 發表
jasmine又係啦, 平時要擦架, 不過有心機做, 真係ok架, 咁先比佢吹漲

係喎, jasmine話我知justin朗誦比賽攞左第4名喎, 好叻仔呀, 恭喜恭喜.

jasmine今日比賽啦, 佢而家on the way 去緊, 但係佢打比我話唔想比賽啦,  ...

阿囡握筆握得好低,差不多遮着要寫的字,有冇計?
原帖由 Justinmami 於 08-11-28 11:54 發表
阿囝d writing又係唔得,d功課成日要擦,不過dictation/exam時d字又得架喎,咁即係佢跟本係做到,但就無俾心機同耐性,都唔知點搞??

係書局發現一本叫Selin Method的英數練習,好多problem solving 的問題,好似幾好。

有無試過套個鉛筆膠係枝筆既適當位置,等阿囡慢慢習慣吓個位?

原帖由 louise8702 於 08-12-9 21:48 發表
阿囡握筆握得好低,差不多遮着要寫的字,有冇計?

如果有本書係可以教小朋友如何改善careless mistakes既問题,記得通知我呀!!!

原帖由 louise8702 於 08-12-12 00:13 發表
係書局發現一本叫Selin Method的英數練習,好多problem solving 的問題,好似幾好。

Justinma,
我都係咁話, jasmine d careless我真係驚驚, 溫到幾熟都冇用, 不過龔老師上年同我講過, 其實佢地學校唔係對學生要求好高, 只要佢地係識左, 其實分數唔係好重要喎, 聽完, 我某程度都讚成既, 而家唯有係咁安慰自己囉

louise,
我以前都係去買果d鉛筆膠, 咁佢就唔會寫到好低架啦, 另外, 你話果本math exc. book係邊間書局見到呀? 我懶得周圍搵, 呢個假期要比d jasmine做下先, thanks.

天后銅鑼灣道天利行(即學校買教科書 精工書店 隔一兩個鋪位), Selin Method: Tackling Problems in Mathematics, 試吓啱唔啱用la

仲有,我都係正在努力幫阿囡改善careless mistakes,
so far 英文穩定過中文。你地有冇發覺如果預默時寫錯嘅字,正式默時多數犯同樣的錯,可能錯果個字的記憶更深,好難洗底  
我試過寫字膠,之前佢不太願意用,我會再試多次,thanks   
原帖由 Wing(婷婷媽咪) 於 08-12-12 12:48 發表
Justinma,
我都係咁話, jasmine d careless我真係驚驚, 溫到幾熟都冇用, 不過龔老師上年同我講過, 其實佢地學校唔係對學生要求好高, 只要佢地係識左, 其實分數唔係好重要喎, 聽完, 我某程度都讚成既, 而家唯有係咁安 ...

yes, she said Ms Rain sometimes sleeps at 1am, very tired. Also, I tried writing something in the homework book but no response, better call her direct if necessary.
原帖由 charlesmama 於 08-9-4 15:49 發表
Hi all,

Finally get access to this site lately.

Clement told me that teachers said that parents didn't need to check their homework anymore this year. Did your son or daughter tell you the same?

我呢, 如果有野要搵ms. rain, 我都係寫係homework book, 但係我會remind jasmine要親自拎比ms. rain睇

jasmine平時默書又冇乜大問題, 但係一到quiz, test, exam先黎super careless mistake我先慘呀, 你有乜辦法改呀?

Thanks. I'll try.

Tests and exams are much longer and unexpected, 要温得好熟好有信心才有機會錯少啲 ,一 齊努力啦!
英文真係教得好,阿囡係好鍾意本Text Type and English Composition,本Pupil Book 又有趣 ,好羨慕呀

嗰日去咗PTA個trip,buffet at 奧運村沙田帝都,Madam比賽飲beer,黄sir唱粵曲,氣氛幾好喎,2C得2個咋,希望下次多D啦!
原帖由 Wing(婷婷媽咪) 於 08-12-16 11:43 發表
我呢, 如果有野要搵ms. rain, 我都係寫係homework book, 但係我會remind jasmine要親自拎比ms. rain睇

jasmine平時默書又冇乜大問題, 但係一到quiz, test, exam先黎super careless mistake我先慘呀, 你有乜 ...

我都讚同英文教得好, 佢地真係好多完化令佢地接觸唔同既英文文化, 呢樣真係幾好, 老實講, 我都幾鍾意呢幾本書, 好interesting. 而家呢個年代d小朋友真係幸福, 單單讀英文一科就已經可以有咁多野吸引佢地學習, 我以前果個年代........咪就係得本英文書咁大把囉.

唔知係咪老師既關係,阿囝今年對英文既興趣都大大提高,尤其是睇story books,一食完飯就立即攞本書睇. 我有次好好奇咁問佢點解會發生係佢身上,因為佢平時多數都係叫我同daddy同佢玩吓games,直到瞓覺前至會攞本書一齊睇佢話我知ms. rain成日同佢地講要多d睇書, ms. rain自己細個時一星期睇成6,7,所以佢想學ms. rain…. !!!真係切切實實咁老師講一句,勝過我十句!!!!

卒之等到放長假,可以唔洗咁早起身,真係要好好咁瞓一覺

係呢,你地覺唔覺今次英文考試範圍好似小咗d,d教咗都唔洗考咁噃!!!

Hi Louise8702,

My kid is in G1 and also terrible in Chinese writing.  Would you mind advise or pm me the centre that teaches Chinese writing.  Thanks.

yslysl

原帖由 louise8702 於 08-11-24 15:59 發表
係呀!

講開寫字,阿囡D字都係...所以暑假就去社區中心上寫字班,教筆順和裝字,今年好似好咗D

我地放假去咗玩呀!
考試範圍唔算多,不過阿囡話Ms Rain 成日big bah佢地要小心D past tense,好多同學都話G2深過G1好多,我只有安慰佢:「咁你地都叻咗好多
原帖由 Justinmami 於 08-12-19 16:12 發表
卒之等到放長假,可以唔洗咁早起身,真係要好好咁瞓一覺…

係呢,你地覺唔覺今次英文考試範圍好似小咗d,有d教咗都唔洗考咁噃!!!

...

你地會唔會去陸運會呀?  參唔參加個親子遊戲比賽?

我有急事呀, 岩岩發現jas唔見左本中文習作簿二上第一冊, 如果你地有人見到呢個message, 可唔可以scan考試範圍果幾頁然後e-mail比我呀?
[email protected]

真係比佢激死, 之前都問佢呢本野去左邊, 佢一味話係學校, 今日先話唔見左, 真係比佢激死我, 希望你地見到個message啦.

many thanks

阿囡都話係老到到喎!
聽講今日幾個同學都病咗無返,唔知幾時補考呢!
原帖由 Wing(婷婷媽咪) 於 09-1-12 17:25 發表
我有急事呀, 岩岩發現jas唔見左本中文習作簿二上第一冊, 如果你地有人見到呢個message, 可唔可以scan考試範圍果幾頁然後e-mail比我呀?
[email protected]

真係比佢激死, 之前都問佢呢本野去左邊, 佢一味話 ...

louise,

如果真係, 我真係好意外囉, 仲有, 我頭先幫jas溫工作紙, 發現"講故事"呢課係未做既? 你地係咪呀?
‹ 上一主題|下一主題