用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門69, 70, 71 區小學 討論區
樓主: cindyma
go

屯門69, 70, 71 區小學 討論區 [複製鏈接]

Re: 屯門69, 70, 71 區小學 討論區

[quote]
Heihmom 寫道:
sandycat,

我在港島區返工, 又唔方便放假, 所以趕唔切去簡介會。 其實我都有你的憂慮, 但係又唔想個仔是但入一間程度麻麻地

kit7266 寫道:
下午校校長比上午校校長友善和親切, 而上午校校長和老師都很惡, 所以學生們和家長都不敢多言, 有些下午校學生因不想遷校的關係, 而考進上午校, (當然成績一定要好啦!) 但因早起身之緣故, 上堂打瞌睡, 常常給老師責罵, 雖是該學生不對, 但在全班同學前數他, 奚落他, 有點兒不對啊!   令到該批同學十分不喜歡上學, 他們的媽媽後悔不已.
另外, 提及校車問題, 車程只需20分鐘.
本人最欣賞下午校推動學生們閱讀興趣和學習氣氛均很好.

上午校真係咁恐怖,校長也提過車程約只需20分鐘,但亦有說在TSW區內交通燈等候時間也頗長,再考慮如回屯門校車線不多的話,我恐怕若是要站尾的話(我住碼頭站尾機會大),其實很大可能要成個鐘才回家。

亦請問知唔知方王錦全和知豪和梁周怎比較?

sandycat,

幸好女女十分喜歡新校, 亦很快適應了, 因她覺得校服一樣, 又見到一位莊小的老師轉到志豪任教和兩位小一舊同學, 特別親切, 個心都定左, 只是校舍不同而已.

因鐘情保良局教學, 有信心保證 (我個人認為), 而跟保良局中學亦有聯繫, 所以決定轉校時, 目標都是保良局屬下的小學, 其實志豪和方王錦全都取錄了我女女 (我好衰咁, 兩間都登記左先), 到臨開學前, 我們才決定選志豪, 貪佢硬件上在同區比較好, 校舍比較大.

至於妳話 : “看天書的資料,入PLK百周年多為志豪、方王錦全,梁周多數只能入董玊娣,志豪/方王錦全/梁周皆為百周年/董玊娣聯繫,為何這樣,請問妳知道原因嗎?”  -  聽莊小(下午)的校長說, 讀梁周的學生大多是住碼頭區, 而大多家長都會選碼頭區的中學, 而讀志豪、方王錦全就會選百周年, 原因就在於家長的抉擇.  我想都是對的, 因我都會選百周年, 而不選董玊娣, 因返學近一點.  

BarbieCC 寫道:
sandycat,

幸好女女十分喜歡新校, 亦很快適應了, 因她覺得校服一樣, 又見到一位莊小的老師轉到志豪任教和兩位小一舊同學, 特別親切, 個心都定左, 只是校舍不同而已.

因鐘情保良局教學, 有信心保證 (我個人認為), 而跟保良局中學亦有聯繫, 所以決定轉校時, 目標都是保良局屬下的小學, 其實志豪和方王錦全都取錄了我女女 (我好衰咁, 兩間都登記左先), 到臨開學前, 我們才決定選志豪, 貪佢硬件上在同區比較好, 校舍比較大.

至於妳話 : “看天書的資料,入PLK百周年多為志豪、方王錦全,梁周多數只能入董玊娣,志豪/方王錦全/梁周皆為百周年/董玊娣聯繫,為何這樣,請問妳知道原因嗎?”  -  聽莊小(下午)的校長說, 讀梁周的學生大多是住碼頭區, 而大多家長都會選碼頭區的中學, 而讀志豪、方王錦全就會選百周年, 原因就在於家長的抉擇.  我想都是對的, 因我都會選百周年, 而不選董玊娣, 因返學近一點.  

BarbieCC,

睇天書兩間小一都幾多人爭,兩間學校都收妳女女,相信妳女女成績一定唔錯,(鄧)妳高興,多謝妳的回覆。

明天會去聽梁周上午的發報會,如真的感受到如Kit7266那樣說校長和老師都那麼可怕的話,我真要想想志豪/方王錦全。

看天書2004年畢業生
梁周pm band (1)57.6%,(2) 29.6%,(3)12.8%
志豪band (1&2)78.6%(3)21.4%
方王錦全band (1)40.2%,(2) 38.6%,(3)21.2%
請問妳知唔知程度上是否梁周真的比志豪/方王錦?
校長&老師向面又如何????

唔好意思太多問題煩到你,many thanks

sandycat,

兩間小一都幾多人爭, 係事實, 但我想小二插班會比較易, 不用等大抽獎, 小一係可以 “谷” 架!!!.

聽其他家長說, 屯門區的保良局小學, 以方王錦最深, 成績最好 (只係聽聞, 不知他們有可根據, 聽左就算啦, 唔好受影響), 至於梁周在程度上是否真的比志豪/方王錦強, 我就不清楚 (梁周上唔收我女女呀)   :evil:

Kit7266說梁周上午的校長和老師都很惡, 我想是個別情況呢, 就算係, 妳都不能在短短的發報會上睇得出, 他們亦不會在家長前表露出來啦.  

Re: 屯門 69, 70, 71 區小學 討論區

拔臣 不是已轉全日制嗎?
我幾仲意拔臣 , 會係我頭三志願的其中一間.

[quote]拔臣 - 是活動教學,聽聞學生大多讀得幾開心,同埋的師生關係好close,可能學生少既關係,學生大多對學校好有歸屬感.的確係依間學校班數開得好少,可能受校舍細影響唔可以收咁多學生,2005年9月仲係上午開一班,下午開二班,加埋上下午校都係收100多人,要入去既機會唔高,除非有哥哥姐姐讀緊又或者家長係舊生就機會大d.
仲有到目前為止(以我所知)轉全日制仍未有咩消息,將來學校會有咩轉變亦不明朗,妳要好好考慮.

BarbieCC
可否講多少少志豪?
我仔仔今年k2,想俾仔仔入志豪,如果有開放日可唔可以通知我呀,唔該!
直明月耀安
極星輝照長

靚靚媽媽 ,

如有開放日, 一定會通知各位媽咪.

唔好意思, 我都係剛剛讀志豪, 不是太清楚. 有否其他媽咪的仔女已讀高年班可相助o下呀!!!    

暫時覺得佢地都幾注重課外活動, 最開心係有射箭和 golf 玩呢,  其他讀落再通知妳呀!!!

靚靚媽媽 ,

呀, 仲有, 志豪的前身係方王錦全的上午班. 今年出左個十優生 (讀梁球居), 都係志豪畢業生......

請問:
1. 有無媽咪同小朋友報讀會轉直資嘅 - 保良局香港道教聯合會圓玄小學 - 呀 ??

2. 道教青松小學是否band 1 學生 %很高 ?? 我想知多D.....

thank you !

Hi  sandycat,
多謝你提醒,我後日會去周梁上午的發報會, 睇睇情況如何。
最初我有想過志豪,但怕跨區失敗,又揀唔番周梁,兩頭唔到岸。 周梁要你自行申請時有交表,才會在叩門時考慮收唔收你,否則全無機會。 做決定時要考慮的因素實在太多!

Jacqueline,
我都會報圓玄,等仔仔有多一個選擇都好!   

唔該哂你先!

靚靚媽媽 ,

如有開放日, 一定會通知各位媽咪.

唔好意思, 我都係剛剛讀志豪, 不是太清楚. 有否其他媽咪的仔女已讀高年班可相助o下呀!!!    

暫時覺得佢地都幾注重課外活動, 最開心係有射箭和 golf 玩呢,  其他讀落再通知妳呀!!!
直明月耀安
極星輝照長

各位媽咪:
呂祥光上午晌05年會轉全日制.
- 推行優化小班教學,05年會開5班,每班約20人
- 漸進式推行普通話教授中文,小二開始全面用普通話教授中文
- 將會推行生本教育
- 劍橋小學英語課程
- 仲會更換新校服

For details, please click below:
呂祥光小學

好似好吸引,大家會唔會都考慮下依間呢?
比d議見呀??唔該.

sandycat,

兩間小一都幾多人爭, 係事實, 但我想小二插班會比較易, 不用等大抽獎, 小一係可以 “谷” 架!!!.

聽其他家長說, 屯門區的保良局小學, 以方王錦最深, 成績最好 (只係聽聞, 不知他們有可根據, 聽左就算啦, 唔好受影響), 至於梁周在程度上是否真的比志豪/方王錦強, 我就不清楚 (梁周上唔收我女女呀)   :evil:

Kit7266說梁周上午的校長和老師都很惡, 我想是個別情況呢, 就算係, 妳都不能在短短的發報會上睇得出, 他們亦不會在家長前表露出來啦.  

Thank you for your reply.

Jacqueline 寫道:
請問:
1. 有無媽咪同小朋友報讀會轉直資嘅 - 保良局香港道教聯合會圓玄小學 - 呀 ??

2. 道教青松小學是否band 1 學生 %很高 ?? 我想知多D.....

thank you !

天書所列道教青松小學2003年7月
am band1:62 band2:28 band3:10
pm band1:61 band2:29 band3:10
希望幫到妳。

Heihmom 寫道:
最初我有想過志豪,但怕跨區失敗,又揀唔番周梁,兩頭唔到岸。 周梁要你自行申請時有交表,才會在叩門時考慮收唔收你,否則全無機會。 做決定時要考慮的因素實在太多!

Jacqueline,

我今天忍唔住去了志豪及方王錦全走一趟,先去志豪但因下雨又未放學取了簡介便走(亦覺位置頗吊腳對我來講),後去方王學校正放學,觀察D老師及捉了D學生閒談,感覺唔錯,後來有個職員應是老師或主任之類,亦很友善及細心介紹(對這間印象不錯),慘又多間候選學校。

若學校好跨區(屯門內)都要去。

看看聽完發報會感覺如何吧!!

Heihmom 寫道:

Jacqueline,

我今天忍唔住去了志豪及方王錦全走一趟,先去志豪但因下雨又未放學取了簡介便走(亦覺位置頗吊腳對我來講),後去方王學校正放學,觀察D老師及捉了D學生閒談,感覺唔錯,後來有個職員應是老師或主任之類,亦很友善及細心介紹(對這間印象不錯),慘又多間候選學校。

若學校好跨區(屯門內)都要去。

看看聽完發報會感覺如何吧!!

Michellemama 寫道:
各位媽咪:
呂祥光上午晌05年會轉全日制.
- 推行優化小班教學,05年會開5班,每班約20人
- 漸進式推行普通話教授中文,小二開始全面用普通話教授中文
- 將會推行生本教育
- 劍橋小學英語課程
- 仲會更換新校服

For details, please click below:
呂祥光小學

好似好吸引,大家會唔會都考慮下依間呢?
比d議見呀??唔該.

有幸昨日跟學校參觀胡少渠,該校介紹了生本教育的來由,該校用了一班P,3學生真人show示範生本教育其實是如何教法,相當相當吸引,學生很主動及開心,還和參觀家長互動練習,這一班是用普通話教,個個都非常有自信去發言。學校中文和數學是用生本教育,但只有一班用普通話,其他用廣東話。(當然可能已經一定程度採排及表演)

我相信若使用生本教育,應會不錯。

小班等其他便不太清楚。

Thank you sandycat & Heihmom 嘅回覆 !

其實我囝囝現時只係k.2 (即明年先報小一), 但實在好担心撰校問題, 因為佢較怕羞, 無咁主動, 所以我依家要同佢睇定邊間小學較適合囉 !!!

但愈睇就愈煩, 你地覺唔覺得D學校間間都推行新嘅教學方法, 又少班制 / 主題教學 / 生本教育 ......個個方法都話好, 實在D教師係咪完全咁推行, 定係試驗性質去試呢 ?? (好似活動教學推行咁多年, 真真正正做得到嘅學校有幾多 ????? ) 我近日所參觀的學校班房, D檯椅咪仍然依舊一排排, 學生坐得直直咁, 同我讀填鴨式小學時期有什麼分別 ????

係咪有D似政改咁, 乜都話改, 但無想清楚, 終於就一(撻)糊塗, 兩頭唔到岸....真係好驚呀 !!

希望多D有仔女讀緊小學嘅媽咪比多D意見我哋, 等我哋唔洗撰錯校....

Heihmom,
如你有保良玄圓更新嘅消息, 我都好想知道呀 (如面試情況....等等), 同你一樣, 我明年都會同囝囝報埋依間小學, 因為我鍾意佢哋用英文&普通話教學, 你呢 ??
sandycat 寫道:
[quote]
Jacqueline 寫道:
請問:

thank you !

天書所列道教青松小學2003年7月
am band1:62 band2:28 band3:10
pm band1:61 band2:29 band3:10
希望幫到妳。
[/quote]

點解跨網少左5%學額, 咁咪買少見少, 慘慘慘!
‹ 上一主題|下一主題