用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問馬鞍山那一間幼稚園好??
樓主: yheva
go

請問馬鞍山那一間幼稚園好?? [複製鏈接]

Re: 請問馬鞍山那一間幼稚園好??

佢地同think 一樣可直升英基.  佢地話係係澳洲辦學多年,所以boxhill 個logo 都係用koala來做.

小學既野我唔[得]wor.好似雨川�靈糧瓜.

Think 都唔係直升esf的.所有esf都要考入去的,個問題就係,個小朋友有無機會去面試. 因為就算申請,都不是100% interview 的. 而think 的面試率係過90%的.好似有家長因為遲交form所以無得in.

Hi! 我也要在馬鞍山幫我的女兒yuyu找學校(我還沒搬進來,我現在還住在元朗),目前心水的有靈糧、綠茵、碧濤、合一堂、康傑和威寶。聽口碑應該是靈糧最好,但它只剩下午班,其次是合一堂,但它只肯收yuyu讀學前預備班,到下年才開始讀N1,我怕yuyu將來入小一時會成為年紀大的一羣,女仔遲入學始終唔係咁好,康傑挺不錯,但我擔心它在語言教學上做得不夠,一星期才有半小時NET和'煲東瓜',至於碧濤,又怕yuyu要搭很耐校巴,而綠茵則聽閒好像不太好,而我在參觀威寶的確發覺它的廁所不太乾淨,所以到現在仲未決定到,都唔知點算?
我現在只能揀綠茵或威寶,請問那一間對小朋友的英文發展好些,學習開心些、活動教學多些、壓力有但不太多和老師愛心多些呢?

綠茵的程度都係深駕,有無壓力就唔知.上年有個小朋友入了DBS小學,有的小朋友,讀完nursery,都成功考入了九龍塘的幼稚園,包括St. Catherine, St Joseph, Kelvin.我仔仔在綠茵讀Nursery時,學校每星期都會將佢

Hi, heiB,
Thanks for your opinion, then I may choose Greenfield rather than Wellborn la.
Which kinder does your boy study now?

Hi tiptip,
你係唔係找緊nursery班呀?幾時搬入來馬鞍山?
我仔仔在大圍讀k1.因呢間幼稚園有一聯係小學在大埔(在大埔都好多人爭),全國語教學同學費唔貴.
佢間幼稚園在今個星期六10:00am至4:00pm有開放日,如有時間你可以睇

聽沙田的朋友講,馬鞍山都屬沙田區校綱,不算跨區.
有否exprience???

HeiB,
R u live in MOS too, is it convenience for your kid to go to that kinder? I'll visit the school this Saturday, thanks for your information.

各位媽咪,我都係住MOS,我個BB而家almost19個月,請問本區是否所有Kindergarten的playgroup/nursery都要2歲起?我想比BB返住playgroup先,因暫時得1個細路,我要返工,日頭奶奶幫手take care,但唔識教佢,我希望BB返playgroup會有其他小朋友同佢一齊學習,相信好過只係stay屋企watch video and go to park everyday. BB而家返梗John's Educational Centre的playgroup, but they only have 1 class per week (1 hr only), I think that is not enough for my baby but I have no idea for the others. 唔知大家有無suggestion呢? Besides, my baby was born in Jan 2003, if he can go K1 in Sep 2005? I really don't know how to count it. 聽講康傑同Box Hil 都好,請問有無媽咪可以比D意見呀? 多謝大家花時間read my message.
Remarks: I have a 菲傭 to take care (and teach) my baby before but I fired her (cause of her hygiene issue) in mid June and I chose the other one (should report duty at the end of July) at once but she got pregnancy (unable to come now). Therefore, I'm looking for a local 菲傭 urgently (當然係要完約的), since my mother-in-law is 66 already, it is really hard for her to take care my baby during the day. That's the other reason why I want to sent my baby to playgroup. So, if everyone can introduce me a good完約菲傭? Many many thanks in advance.
    :-|  

up

up

hello, 你住在馬鞍山那裡呀?其實都有很多的選擇給playgroup和kindergarden。我的女兒開始的時候都是出去九龍和香港區給她上playgroup,後來覺得很周車勞動,所以轉而在住的那一區返playgroup。她現在在綠茵上緊playgroup,在有every tue,thu及sat的。你可以選擇上晒三班,或是但上一班或兩班,他們都welcome的。tue及sat那一班是中文班,thu那一班是中英文班。原本那麼全部都是英文班,不過有些grandpa,grandma及印印唔曉英文,而majority都是他們帶小朋友上playgroup,所以就改回上多些中文班。他們的收費是100元中文班,140元中英文班。每堂1.5小時,有茶點及勞作仔做的,做完可以取回家的。

你話是不是很好呢?我就覺得視乎每人的要求及需要。我的目的只是俾她出去和一些差不多年齡的小朋友玩下,好過成日在家和個工人一齊,我唔覺得她對住個工人會學到些什麼羅。基本上,我個女都好enjoy的。

boxhill在之前有一些媽咪已經發表過意見,請翻閱前文。我個人就覺得都okay,除了學費比同居的kindergarden貴些之外,不過有些媽咪就擔心學校太新,驚收生不足隨時摺埋。

twentybird,
聽你講綠茵的playgroup都機好,請問15個月的小朋友收唔收呢?請問你囡囡在邊間綠茵讀呀?馬中or新港五期?
除了綠茵,在馬鞍山區你有沒有去過別的playgrounp centre, 如Think, 康傑,Welborn, 智趣,John呢?如有可否比此意見?
yheva
馬鞍山個小學網係唔同沙田區的.你可以上教育統籌局的網睇睇.
tiptip
我係住馬鞍山的.如果話小朋友翻學方唔方便,一定沒有馬鞍山咁方便啦.不過係有小巴直接去到大圍的.佢間學校離大圍的小巴站只不過係5至8分鍾路程(大人行).今年12月開了馬

tweetybird

你講個2位老師已經離職了,有一個仲係教我個女的.

我覺得好可惜,因為囡囡好鍾意佢,仲會同我講她點同佢玩的.其實小朋友同佢相處得好好,好多小朋友都喜歡同佢玩的.不單我的女,我見有其他小朋友都好鍾意佢.

她是一個充滿活力的老師,可能仲年青,黎香港不耐,以致不熟識香港家長的要求瓜.

教書的人,當老師的,就不可有自己的私生活嗎?我老公話,只要無人見到�撞到咪無問題lor ,做人係咁嫁啦.我都同意的,不過,我覺得做人都係可以的話,要求自己高啲,合理過只要求人地高啲.

過得自己,過得人.

馬鞍山都屬沙田區校綱算不算跨區???
馬鞍山個小學網係唔同沙田區的.
你可以上教育統籌局的網睇睇.

Dear HeiB :

Thank you !

査詢如下 :
首先可全港任考1 間,
其如要等位 , 頭3位可選其它區,
馬鞍山區都分好多區eg. 89區
詳細list 載如下,
但最新要在9月出.

教育統籌局
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2

lesitha

很sorry去知道你女兒的favourite老師已經離職了。

其實我所講的都是個人觀感,無特別其他的意思。我都明白十隻手指有長短,唔可以要求每個人都要很好。只不過,我剛巧見到她們的行為,所以有些憂慮罷了。況且我跟她們無仇無怨,我亦都唔會刻意去針對她們。只是將自己的看法說出來跟人分享。希望你唔好介意。

heiB

我都唔係好記得他們收不收15個月的bb。我估都應該收掛。

是呀think都有playgroup的,你亦可以嘗試。價錢是太約150元一堂,1個半鐘頭。不過就是全西人教授的。康傑我都曾經問過,不過就somehow唔記得了我唔選它的原因了。 sorry。

tweetybird

不要這樣說,你亦有你的理由,我都明白有些時候,家長都好有要求的.

只不過有時我有點慨嘆,難道做老師就不可以有自生活?

人都走了,希望她找到一所好學校教書吧.

我大仔讀過威寶, 我就好喜歡la..
最近參加左個沙田區問答比賽, d仔仔囡囡好醒,,,,
有無人睇過呀?
而我細仔會考慮boxhill /威寶
而合一堂程度不高...
靈糧堂同靈糧小學一樣,,,得個名...
(派位率不好)
MA

tweetybird,
tks for comment. my son is 19 mths now, can he go for the playgroup you said? how old is your daughter?

fafa701,
I'm interested in Wellborn also, if they accept 19 mths baby for playgroup? Do you know their playgroup schedule n fees? tks!

‹ 上一主題|下一主題