用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章四 (07年9月-10月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章四 (07年9月-10月) [複製鏈接]

Odin & ha8mo,

又真係唔多覺亞ha兄講過話自已有20分喎......

ha兄起碼25分啦 ,你見佢講過細路讀書點點點未丫?重唔係大仔?再加舊人分,宗教分就人作之合,要搞,無話搞唔到...ha兄,得罪莫怪

我見佢係一題20分入唔入到喇沙? 問過野就當佢係架啦。

原文章由 亞水 於 2007/10/2 18:05 硐表
Odin & ha8mo,

又真係唔多覺亞ha兄講過話自已有20分喎......

ha兄起碼25分啦 ,你見佢講過細路讀書點點點未丫?重唔係大仔?再加舊人分,宗教分就人作之合,要搞,無話搞唔到...ha兄, ...

幾好喎,唔該晒,係咪你自己拍架?

zitalin,

你幾時會錄低囝囝唱首Glorious Patron呀?可以post上呢處喎,諗諗佢哎唔該。

原文章由 snowbell 於 2007/10/2 15:11 硐表
有興趣看LS升國旗儀式,可在這網址看:-
http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=328879

原文章由 zitalin 於 07-10-2 18:43 硐表
問過, 佢講到好似只賣細仔, 我想買兩套留念!
校隊紅白運動服唔駛啦, 一入就有人會 follow!
多謝報料!

Totally correct. I like it so much.

zitalin,
如果你好想買,再問多次。上星期,我行過見到,叔叔問我囝囝做不做一套。不過他有紅白那套,所以我沒有訂。

我有PTA那件外套是做Sport Day Helper 送的,你看看今年有沒有得送,有時做大型funtion 的Helper ,PTA會有T恤送。另外足球會有一套大人運動服供會員買,今年不知有沒有?
不過我唔會着住它去街,哈! 哈!

zitalin,

唔係化......???? 科科100分????

時運高,睇唔到睇唔到睇唔到....比亞水太睇到,爆血管都有分呀

原文章由 zitalin 於 07-10-2 18:48 硐表
仔仔當年個班都係95分以上, 仲有人科科 100分, 我地大人嚇死咗, 以為佢地讀緊幼稚園!

其實我都覺得小一D嘢吾系好難,之不過仔仔要識認和習慣,而我地一樣要識認和習慣.我見他功課,測驗都OK和.

原文章由 亞水 於 07-10-2 19:40 硐表
zitalin,

唔係化......???? 科科100分????

時運高,睇唔到睇唔到睇唔到....比亞水太睇到,爆血管都有分呀
DouglasMaMa :lol

同意,功課唔算難, 但難在要佢地100分小心, 唔好發雞盲, 下下錯埋d冤枉野!

原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-10-2 21:42 硐表
其實我都覺得小一D嘢吾系好難,之不過仔仔要識認和習慣,而我地一樣要識認和習慣.我見他功課,測驗都OK和.

醒目開學勳章

c 啦!我個仔唔單止做功課成日發雞盲,佢中文仲接近文盲tim!
点算好呀 惡補都趕唔切口架

原文章由 Mrs.Fong 於 07-10-3 00:34 硐表
同意,功課唔算難, 但難在要佢地100分小心, 唔好發雞盲, 下下錯埋d冤枉野!

仔仔當年個班都係95分以上, 仲有人科科 100分, 我地大人嚇死咗, 以為佢地讀緊幼稚園!
Five years' ago, the first parent meeting held after the 1st test. One of the parents asked the teacher why his son got the postion 2x, and the teacher (Mrs Chu) said the average mark of 27 boys out of 40 boys can get above 90 marks.

But as time past, in P4 last year the average mark who got above 90 were around 1x.

Becareful of the fill in the blank of both Chinese and Eng, since no words will be provided.
Also, comprehensions are the very important part in the Chinese reading and Eng GE tim!

是不是如沒有90分或名次得2X,就升吾到班,或會見家長...好太壓力 (家長)

原文章由 shmchan 於 07-10-3 12:10 硐表
Five years' ago, the first parent meeting held after the 1st test. One of the parents asked the teacher why his son got  ...
DouglasMaMa :lol

‹ 上一主題|下一主題