用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 獻主會
樓主: 200yan
go

獻主會 [複製鏈接]

原文章由 200yan 於 07-7-14 16:08 發表
ngkawiyee,我想請問
獻主會
老師是否關愛學生?功課是否很多?默書是否默很多?對唔住,問得太多 tkanks !

Sorry, 差d答漏左添 ....
功課我覺得都真係幾多架,不過唔讀精英班會好d,
我仔仔都係搵補習社搞惦,
但係今年九月轉全日制,我相信情況會有改善,
應該會有自修堂比佢地做功課呱?!
默書我覺得唔算太多,一星期中英各一次,我仔仔好少唔合格,

我細仔今年升高班,出年讀小一我都會揀番獻主會!!!:loveliness:

原文章由 ngkwaiyee 於 07-7-14 21:16 發表

Sorry, 差d答漏左添 ....
功課我覺得都真係幾多架,不過唔讀精英班會好d,
我仔仔都係搵補習社搞惦,
但係今年九月轉全日制,我相信情況會有改善,
應該會有自修堂比佢地做功課呱?!
默書我覺得唔算太多,一 ...

ngkwaiyee,

我想知道每日功課大約有幾多樣?
另有好幾個同學仔都派左去馬頭涌,所以個女都好似想入咁囉
係咪操行都管得好嚴呢?多不多課外活動比佢地參予,因我怕太注重死讀書,依家都會注重活動教學,煩請回覆!

虫虫主人

原文章由 ngkwaiyee 於 07-7-14 20:57 發表

學校唔會對外公報學生升左咩中學,
學校只會對外公報有大概有幾多人入到第一,二,三志願,
放心!到5,6年班老師會協助你選校,
我仔仔下個星期考分班試,我一定會叫佢盡力考好佢,
因為佢地每一屆既學生都會咁 ...

Thanks!

醒目開學勳章

獻主會

原文章由 虫虫主人 於 07-7-14 23:31 發表

ngkwaiyee,

我想知道每日功課大約有幾多樣?
另有好幾個同學仔都派左去馬頭涌,所以個女都好似想入咁囉
係咪操行都管得好嚴呢?多不多課外活動比佢地參予,因我怕太注重死讀書,依家都會注重活動 ...

囝囝P.6平日大概10樣功課度,
星期五短週/星期六/假期會多d,大概15樣以上,
不過唔使驚,會有d係簽通告,默書改簽,或者溫書......
操行我覺得都幾嚴,我頭果五年,年年都要見家長,
唔係去拎成綪表果時見喎,係特登去見班主任了解我囝囝既情況,
不過學校有社工,而且有d計劃係比操行比較差既同學仔參加,
課外活動好多架,而且學校亦好鼓勵你地參加,
佢地都驚到時升中既profile你地冇野比中學睇架嘛,
考得好到時校長仲會幫你地寫推薦信添!

大家唔好客氣,有咩我幫到你地既即管問啦,
我會keep住check,盡量解答你地啦

原文章由 ngkwaiyee 於 07-7-15 09:34 發表

囝囝P.6平日大概10樣功課度,
星期五短週/星期六/假期會多d,大概15樣以上,
不過唔使驚,會有d係簽通告,默書改簽,或者溫書......
操行我覺得都幾嚴,我頭果五年,年年都要見家長,
唔係去拎成綪表果時見喎,係 ...

ngkwaiyee,

多謝回覆,咁你覺得你個小朋友依家係咪都無學壞同反叛呢?
因為做家長當然唔想佢地咁啦,同埋你個小朋友會唔會覺得好大壓力呢?

虫虫主人

ngkwaiyee,

另外英文科P.1-P.3係用big book , 無text book教授 , 會唔會跟不上進度同學習比較困難,你個小朋友覺得ok嗎?

虫虫主人

各位!  我決定咗獻主會,  以後多多指教

原文章由 虫虫主人 於 07-7-15 23:24 發表

ngkwaiyee,

多謝回覆,咁你覺得你個小朋友依家係咪都無學壞同反叛呢?
因為做家長當然唔想佢地咁啦,同埋你個小朋友會唔會覺得好大壓力呢?

虫虫主人

um...咁既年紀反叛就一定架,不過都仲話得聽(再大d就唔知嗱),
壓力就一定有,要氹下,又要鬧下,再幫下佢咁囉,
佢不嬲成績都唔錯,而適當既壓力都可以令佢進步,
但當然你都要睇下你小朋友可唔可以承受到,
其實我覺得最主要既問題,係要比佢地讀精英班,
咁大間學校,全級有咁多人,總有d唔係太好既學生,
但係讀得精英班,多數都係d讀書既人,一定會受到影響,
咁自然操行既問題都會少左......

原文章由 虫虫主人 於 07-7-15 23:27 發表
ngkwaiyee,

另外英文科P.1-P.3係用big book , 無text book教授 , 會唔會跟不上進度同學習比較困難,你個小朋友覺得ok嗎?

虫虫主人

我仔仔本身對英文都好有興趣,
我記得果時佢最鍾意上英文,
因為上英文堂有故事聽,
圍埋係度聽故仔,學生覺得冇咁拘謹,
而且會令到小朋友好主動答問題,
到高年級既時候,學校會鼓勵d學生讀同考Cambridge,
starter,movers,flyers,KET,PET.....
我仔仔唔係考得好好,不過KET & PET都合格,
佢應該oral係比較好.........

原文章由 chingmaalice 於 07-7-16 01:53 發表

歡迎你加入呀~~

Yes !  

ngkwaiyee,
請問你是否上班一族 ?  平時功課點跟 ?
四考是否全部比率平均分 ?
除了英文科較深外, 中數又怎樣 ?
聽講如每次忘記交功課都要見家長, 通常係星期六 ?
星期六課外活動有校車嗎 ?
唔好意思,  咁多問題.

原文章由 chingmaalice 於 07-7-16 01:53 發表

歡迎歡迎

有乜野原因你會決定揀獻主會呢?

虫虫主人

因為我喜歡學校嚴d和天主教 (我唔係天主教徒), 聽聞派英中率高, 老師有愛心.   以後請各位多多關照啦 !

原文章由 虫虫主人 於 07-7-16 22:36 發表

歡迎歡迎

有乜野原因你會決定揀獻主會呢?

虫虫主人

原文章由 chingmaalice 於 07-7-16 20:21 發表
Yes !  

ngkwaiyee,
請問你是否上班一族 ?  平時功課點跟 ?
四考是否全部比率平均分 ?
除了英文科較深外, 中數又怎樣 ?
聽講如每次忘記交功課都要見家長, 通常係星期六 ?
星期六課外活動有校車嗎 ? ...

我平時要返工架!小六之前既功課都係我跟既,
之前一年返上午,一年返下午,跟功課都好麻煩架,
有時做功課要做到十二點幾架!!!(因為我囝囝比較懶:tongue: )
而且佢小五成績開始下滑(因為我自己都要考試 ),
咪比佢補習囉,再加埋我督促佢,成績都有幾大既進步
其實我都唔知英文係咪特別深,但係精英班學校會買多幾本練習比佢地做,
練習多到有時d老師根本對唔切,
我囝囝咪成日欠交功課囉 (因為佢懶),
囝囝都試過欠交6次比學校記缺點,第9次又要再記架!!!
不過好彩佢下學期欠左8次,其實見家長都唔一定星期六,
又要就返老師,我又住得近,通常我都一早去(7點鐘左右),
校車方面就唔係好清楚,因為我地住隔離街架咋~
不過我估星期六既課外活動應該有校車,因為1-6年級都要參加架嘛,right?
應該除左特別活動架姐

醒目開學勳章

獻主會

原文章由 chingmaalice 於 07-7-17 01:28 發表
因為我喜歡學校嚴d和天主教 (我唔係天主教徒), 聽聞派英中率高, 老師有愛心.   以後請各位多多關照啦 !

chingmaalice,

以後就大家多多指教同幫忙喇

虫虫主人

原文章由 ngkwaiyee 於 07-7-17 09:37 發表

有時做功課要做到十二點幾架!!!(因為我囝囝比較懶:tongue: )
而且佢小五成績開始下滑(因為我自己都要考試 ), ...

最慘阿女無乜記性,我怕同佢溫書就
最好補習社可以幫到我就好喇,因為我工作都比較忙

虫虫主人

多謝你報料, 我都想知邊間補習社好我放工好夜.
大家多多指教, 一齊努力.

twinsmama

原文章由 ngkwaiyee 於 07-7-17 09:37 發表

而且佢小五成績開始下滑(因為我自己都要考試 ), ...
‹ 上一主題|下一主題