用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 我囡囡是P.1D班
樓主: 芯媽
go

我囡囡是P.1D班 [複製鏈接]

Re: 我囡囡是P.1D班

mandy_lee,

我個小朋友是老公帶返學多d, 放學就我湊多。

咁我見過你老公同小朋友啦仲同傾過計, 昨天我女仲拖住你女一齊返學.
sephina 寫道:
mandy_lee,

我個小朋友是老公帶返學多d, 放學就我湊多。

mandy_lee,

妳囡囡叫咩名呀, 叫佢多d照顧我個女wor.   

我女叫HEIDI

Mandy,

Last Friday, my kid watched your daughter from TV in "東張西望". She played the game. Is it right? If yes, your daughter is so cute. But anyway, here I just say "Hi" to you.

mandy_lee

今日我個仔話有個女仔叫Heidi坐喺佢大脾上,
後來老師就叫咗佢出去一陣,唔知係唔係講你個女呢?
我個仔叫'Angus'.

oh my god.

yes,correct.  she is my daughter.
Super_nanny 寫道:
Mandy,

Last Friday, my kid watched your daughter from TV in "東張西望". She played the game. Is it right? If yes, your daughter is so cute. But anyway, here I just say "Hi" to you.

你唔講我都唔知, 阿女話二個一齊出去你仔仔有無出去亞, 佢話爭"登坐" 跟住又話老師原諒咗佢. 再問佢佢已經唔講 la.
Chelly 寫道:
mandy_lee

今日我個仔話有個女仔叫Heidi坐喺佢大脾上,
後來老師就叫咗佢出去一陣,唔知係唔係講你個女呢?
我個仔叫'Angus'.

sephina,

我都有日日湊女放學,唔知我見過你未呢?

下星期三默中文喇, 應該都唔難, 溫下就OK

蕊媽:

你囡囡個中文名第二個字係咪"詠"字呀, 因為我仔仔果份"what's your name"有個女仔名係寫中, 如果是的話佢地可能同組, 我仔叫Aaron.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Chloeha,

我囡囡英文名叫Ellie,妳囡囡是否叫Adrienne, 是否每逢FRIDAY去紅琴館, 是的話我諗見過妳很多次了!   

SEPHINA 你個女係紅琴館學架, 我個女係品風SAT
sephina 寫道:
Chloeha,

我囡囡英文名叫Ellie,妳囡囡是否叫Adrienne, 是否每逢FRIDAY去紅琴館, 是的話我諗見過妳很多次了!   

mandy_lee,

我囡囡唔係紅琴館學架, 是上門學。

sephina,
                其實我都估係你, 不過怕萬一唔係就 . 老公送返學/老婆接放學/有時仲拍住拖來, 多麼的溫馨 啊.

Hi chloeha, sephina

你地兩位係咪全職媽媽.

chloeha 寫道:
sephina,
                其實我都估係你, 不過怕萬一唔係就 . 老公送返學/老婆接放學/有時仲拍住拖來, 多麼的溫馨 啊.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

hi Venus,

妳所提及的確是我的囡囡芯芯,她也很多時提及Aaron呢!那份Worksheet除了我個女自己個名外,什麼也沒有寫。

真的很開心班中有這麼多網友可以在此聚首一堂    分享各父母的心聲。

昨天我著芯芯問中文科老師默書是用普通話、還是廣東話。今天她答我已問了老師,答案是兩種都會用。但其實我對她頗有信心,因於早兩、三天前她已自己懂得背默這兩課書。
芯媽

chloeha,

我哋唔係好溫馨,是因為工人在八月剛走了 而囡囡好鍾意及跟佢,又掛住佢 所以剛開學為有我們抽多d時間陪佢lor, 怕遲d忙到冇時間理佢,   

Venus,
我是有份全職的媽咪, 如果攪唔掂亞女可能要轉做半職了, 又或是轉做個全職媽咪了。

hi all

請問你地所講的紅琴館在那裡, 上門學有無好介紹,
我幫囡囡報名排左通利及柏斯,己經半年啦仲未有位
可能我只選擇星期六下午時間, 所以困難d, 囡囡收到學校通告"鋼琴比賽", 佢好驚即刻話自己唔參加 唉...傻妹未學更係唔參加啦  
地鐵沿線有無好介紹呀各位  

sephina 寫道:
mandy_lee,

之前提個2間都係在將軍澳廣場.
kristy&emily 寫道:
hi all

請問你地所講的紅琴館在那裡, 上門學有無好介紹,
我幫囡囡報名排左通利及柏斯,己經半年啦仲未有位
可能我只選擇星期六下午時間, 所以困難d, 囡囡收到學校通告"鋼琴比賽", 佢好驚即刻話自己唔參加 唉...傻妹未學更係唔參加啦  
地鐵沿線有無好介紹呀各位  

[quote]
sephina 寫道:
mandy_lee,

[/quote]

蕊媽

原來真係你個女, 以後我仔唔乖的話, 記得叫蕊蕊報料比我知喇  

我仔這兩日開心左好多, 因為蝦佢果位小朋友調左去坐前面, 我仔仲做左後面組組長, 昨晚佢表現好開心, 都冇再講唔喜歡學校了 , 功課都做得好快, 昨日幫佢默中文, 全中
‹ 上一主題|下一主題